Tiistai 21.05.2024
Nimipäivät: Kosti, Konsta, Konstantin

Tuuli:
 

Avoimet maatilat – Taste of Häme kutsuu kylään heinäkuussa

Burgerkiska maalaismaisemassa. Kuva: Outi Kyöstilä.

Hämeen oma lähiruokatapahtuma, Avoimet maatilat, saa taas tänä kesänä jatkoa, kun maatilat ympäri Kanta- ja Päijät-Hämettä avaavat ovensa jo seitsemättä kertaa ja kutsuvat kylään heinäkuun 8. päivänä kello 11 – 16.

Tapahtuman kivijalkana toimii edelleen avoimet maatilat, mutta tänäkin kesänä tapahtumassa on mukana myös laaja kattaus muita hämäläisiä ruoka- ja juoma-alan toimijoita ja osaajia.

– On ilo ja kunnia päästä taas kertomaan hämäläistä ruokatarinaa kuluttajille sekä näyttämään miten monipuolista palvelutarjontaa maaseudulta löytyy, kertoo tapahtumakoordinaattori Outi Kyöstilä MTK Hämeestä.

Tapahtumassa maanviljely, ruuantuotanto ja paikallinen ruoka- ja juomakulttuuri tuodaan esiin monipuolisella ja kiinnostavalla tavalla, yhteistyössä eri toimijoiden kesken. Avoimet maatilat – Taste of Häme -tapahtumasta on vakiinnuttamassa jo paikkaansa Hämeen omana lähiruokafestivaalina, johon tullaan läheltä ja kaukaa, myös ruokailemaan, ostoksille ja majoittumaan. Viime kesänä kohteissa kävi vierailijoita runsaasti myös Hämeen maakuntien ulkopuolelta Pohjanmaalta ja Savosta saakka.

Hämeen maut voi maistaa myös näin.

– Kohteilta tullut palaute viime kesän tapahtumasta kannustaa jatkamaan tämän tapahtuman kehittämistä ja laajentamista. Suomalainen ruoka on meille tärkeä asia, joten mieltämme lämmittää erityisesti kohteilta tullut viesti, kuinka tapahtumat vieraat olivat viime kesänä erityisen kiinnostuneita ruoan alkuperästä. Tavoitteemme on saada monipuolinen kattaus erilaisia kohteita mukaan tapahtumaan tasaisesti ympäri Hämettä. Viime vuonna oli 53 kohdetta ja vähintään samaa määrää havittelemme tänäkin vuonna.

Vierailukohteiksi on jo tämän mennessä ilmoittautunut alpakka-, nauta-, sika- sekä lammastiloja, marjatiloja, pari museokohdetta ja kahviloita. Monet kohteet järjestävät myös esittelykierroksia. Tiedossa on tällä hetkellä jo kierros perinnebiotooppilaitumille ja viininvalmistukseen.

Avoimista maatiloista mukana on perinteisesti maito-, lammas- ja lihanautatiloja, marja-, vihannes- ja viljatiloja sekä hevostiloja. Aika monella tilalla harjoitetaan suoramyyntiä sesonkiluonteisesti tai ympäri vuoden, joten kuluttajakohtaamiset ovat tuttuja entuudestaan.

– Lähiruoan arvostus on viime vuosina noussut, sanoo toiminnanjohtaja Päivi Rönni MTK Hämeestä.

– Tällaiset tapahtumat ovat parasta yhteistyötä kuluttajien ja alkutuotannon välillä. Kummatkin osapuolet pääsevät tutustumaan aidosti toisiinsa. Avoimet maatilat – Taste of Häme -tapahtuma tarjoaa jokaiselle jotakin: lapset pääsevät näkemään eläimiä, vähän vanhemmat ihastelemaan koneita tai tutustumaan kasveihin. Seniorit taas voivat verestää lapsuuden muistojaan maatiloilla, kiteyttää Rönni.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.