Maanantai 24.06.2024
Nimipäivät: Johannes, Juhani, Jussi, Jani, Janne

Tuuli:
 

90-vuotias Dallapé ja soittamisen ilo

Dallapé esiintyy Turvantalolla sunnuntaina 15.11. kello 18. Kuva: Marek Sagogal

Dallapé esiintyy Turvantalolla sunnuntaina 15.11. kello 18. Kuva: Marek Sagogal

Juha Hostikan luotsaama Dallapé esiintyy 90-juhlavuotensa toiseksi viimeisessä konsertissa Turvantalolla Lammilla sunnuntaina 15.11.

? Dallapén toimintaa leimaa ilo ja hauskuus, se on puolet koko jutusta. Ja jos soittamisesta nauttii, se kyllä näkyy ja kuuluu, tenori Hostikka luonnehtii Euroopan vanhinta viihdeorkesteria.

Dallapén kanssa keikkailu ei Hostikan mukaan koskaan edes tunnu työltä. Vuodesta 2009 orksteria luotsannut Hostikka laulaa myös Turun kaupunginteatterin Tamara -musikaalissa, joten aikatauluja joudutaan usein sovittelemaan.

Dallapen perustivat Ville Alanko, Mauno Jonsson ja Martti Jäppilä vuonna 1925. Sittemmin orkesteria johtivat muun muassa Matti Jurva, Georg Malmstén ja Kauko Käyhkö. Sen solistina ovat laulaneet sellaiset legendat kuin Ansa Ikonen, Tauno Palo, Tapio Rautavaara, Annikki Tähti ja Olavi Virta.

Dallapén perinteen vaalijaksi Hostikka varttui 1990-luvulla, kun hän soitti saksofonia orkesterissa. Tuolloin orkesterin soittajissa oli vielä niitä, jotka olivat soittaneet alkuperäisen kokoonpanon kanssa.

? Yhteys orkesteriin oli säilynyt, vaikka välissä oli vuosia. Kun kysyttiin, haluaisinko jatkaa seuraavan sukupolven kanssa, oli helppo vastata myöntävästi, hän kertoo.

Enää orkesteriin ei kuulu yhtään alkuperäisten jäsenten jälkeläistäkään. Hostikan mukaan perinne välittyy parhaiten, kun edes osa soittajista on saanut soittaa vanhojen dallapéläisten kanssa.

Hänen myötään orkesterissa tehtiin muutamia tärkeitä linjanvetoja. Orkesterin kokoa kasvatettiin entisiin mittoihin, vaikka ison orkesterin haasteet olivatkin hyvin tiedossa. Hostikan mukaan Dallapé on iso orkesteri ja sen tulee kuulua saundissa.

Haitarijazzin edelläkävijä ottaa uutta ohjelmistoa harkitusti mukaan sovittamalla sen orkesterin henkeen ja perinteeseen sopivaksi. Ensi vuoden aikana on tarkoitus julkaista uusi Dallapé -levy.

? Vexi Salmi on muun muassa sanoittanut joitain uusia juttuja meille, Hostikka paljastaa.

Orkesteri suunnittelee jo täyttä päätä vuoden kuluttua koittavaa Suomen 100-vuotisjuhlavuotta. Onhan Dallapé ollut toiminnassa koko Suomen itsenäisyyden ajan.

? Orkesterin historia oikeastaan alkaa vuodesta 1917, sillä silloin perustettiin Rajamäen pojat, joka edelsi Dallapétä, Hostikka kertoo. (Reska.fi)

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.