Keskiviikko 24.04.2024
Nimipäivät: Pertti, Albert, Altti

Tuuli:
 

Taidemuseon Lasten lauantaissa lähdetään tarinaretkille Käännekohta-näyttelyyn

Hämeenlinnan taidemuseon Engel-rakennuksessa vietetään Lasten lauantaita. Kuva: Hämeenlinnan taidemuseo, Reima Määttänen.

Hämeenlinnan taidemuseon Käännekohta-näyttelyssä vietetään Lasten lauantaita huhtikuun 15. päivänä kello 11 – 15. Lasten lauantai tarjoaa tarinaretkiä näyttelyn teosten äärellä.

Ohjatut tarinaretket alkavat tasatunnein keltaisessa Engel-rakennuksessa kello 11 – 15. Tarinat syntyvät näyttelyn teosten herättämistä ajatuksista. Retkelle lähdetään ohjatusti ryhmässä oman aikuisen kanssa.

Lasten lauantaita voi viettää taidemuseossa myös omatoimisesti. Näyttelykierrokselle on tarjolla pieniä tehtäviä, joiden avulla teoksia voi tutkia lasten kanssa omaan tahtiin. Lapsen seurassa saapuvat aikuiset pääsevät Lasten lauantaina museoon ilmaiseksi.

Samana päivänä vietetään Lasten lauantaita myös taidemuseon naapurissa Sibelius-opistolla, jossa ohjelmassa on soitinpolku kello 11 – 14.

Lasten lauantait ovat Hämeenlinnan kulttuurilaitosten järjestämiä lastentapahtumia. Lasten lauantait järjestetään lukuvuoden jokaisena lauantaina eri puolilla Hämeenlinnaa. Sisällöt ovat maksuttomia.

Käännekohta-näyttely esittelee kirjankansitaidetta ja kuvataidetta

Hämeenlinnan taidemuseon Käännekohta-näyttely esittelee 1950 – 60-lukujen kirjankansia ja ajan innoittamaa kuvataidetta. Näyttelyssä on esillä etupäässä kuvataiteilijana paremmin tunnetun Ahti Lavosen (1928 – 1970) ja graafikko Martti Mykkäsen (1926 – 2008) kirjankansia ja teoksia.

Näyttelyssä on lisäksi esillä nykytaidetta. Kuvanveistäjä Panu Rytkönen (s. 1983) on luonut teoksen, jonka innoituksen hän on saanut 1950 – 60-lukujen suomalaisista kirjoista ja niiden tekijöiden omistuskirjoituksista. Teos on esillä näyttelyn toisessa kerroksessa.

Martti Mykkäsen originaalisuunnitelma Veikko Huovisen kirjan Rauhanpiippu kirjanpäällysteisiin (kirja julkaistu 1956, WSOY), Aalto-yliopiston arkisto, Martti Mykkäsen kokoelma.

Sotien jälkeisillä vuosikymmenillä uudistamisen halu ilmeni kaikissa taiteissa ja viihteen lajeissa kuvataiteista jazziin. Tämä näkyi myös kirjasuunnittelussa, joka otti vaikutteita ajan modernismista, informalistisesta kuvataiteesta ja pop-taiteesta.

Tämä näkyy hyvin esimerkiksi Keltaisen kirjaston teosten, suomalaisten sodanjälkeisten modernistikirjailijoiden ja Veikko Huovisen kirjojen kansissa. Lukuisat kirjankannet ovat suorastaan ikonisia: kirjoja ei voisi kuvitella ilman juuri niitä kansia, ja joskus ulkoasu on kestänyt jopa usean sukupolven ajan.

Näyttelyn ovat kuratoineet toimittaja ja tietokirjailija Ville Hänninen sekä Hämeenlinnan taidemuseon amanuenssi Soile Ollikainen. Näyttelyn yhteydessä on julkaistu Ville Hännisen kirja Käännekohta: kansitaiteen nousu 1950 – 60-luvuilla.

Käännekohta-näyttely on auki 30.4.2023 asti.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.