Sunnuntai 19.05.2024
Nimipäivät: Emilia, Emma, Mila, Amalia, Emmi

Tuuli:
 

SOTE: Ministerin mielestä Hämeessä kuljetaan yhtä jalkaa eteenpäin

Sote-uudistukseen liittyvä maakuntakierros toi perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulan Hämeenlinnaan. Rehula oli tyytyväinen Hämeenlinnan tilaisuuden ilmapiiriin.

Sote-uudistukseen liittyvä maakuntakierros toi perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulan Hämeenlinnaan. Rehula oli tyytyväinen Hämeenlinnan tilaisuuden ilmapiiriin.

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula vieraili tiistaina Hämeenlinnassa, jossa pidettiin yksi sote-uudistukseen liittyvistä maakuntatilaisuuksista. Noin 200 alueellista vaikuttajaa ja kuntasektorin työntekijää keränneen tilaisuuden jälkeen median eteen asteli tyytyväinen ministeri.

? Tunnelma tilaisuudessa oli levollinen ja se kertoo minulle, että täällä mennään yhtä jalkaa eteenpäin. Yhtään sellaista puheenvuoroa ei esimerkiksi käytetty, jossa olisi asetettu vastakkain maakuntakeskus ja sitä ympäröivät alueet, hän totesi.

Hämeessä uudistusta onkin valmisteltu jo asiakysymyksiin keskittyen hyvinkin pitkälle.

? Olen hyvilläni siitä, että täällä uudistusta on jo alettu tekemään. Kiire tulee joka tapauksessa ja sitä kiireempi mitä myöhemmin lähdetään liikkeelle, Juha Rehula luonnehti.

Ministeri Juha Rehula ja Oma Hämettä vetävä Jukka Lindberg ovat paljon vartijoina sote-uudistuksessa, jota on sanottu suurimmaksi uudistukseksi kunnissa sitten niiden perustamisen.

Ministeri Juha Rehula ja Oma Hämettä vetävä Jukka Lindberg ovat paljon vartijoina sote-uudistuksessa, jota on sanottu suurimmaksi uudistukseksi kunnissa sitten niiden perustamisen.

Maakuntaa repiviä asiakysymyksiä ei Hämeessä juuri ole ollut esillä myöskään valmisteltaessa Oma Hämettä, eli uudistuksen maakunnallista toteuttamismallia. Oma Hämeen projektipäällikkö Jukka Lindbergin mukaan keskeiset terveiset ministerille liittyvätkin uudistuksen lainsäädännöllisiin raameihin.

? Sote-uudistus hoidetaan varmasti maakunnassa maaliin, kunhan tarvittavat päätökset tehdään valtakunnallisella tasolla. Maakunnille pitää kuitenkin jättää enemmän itsehallintoa ? vapautta päättää tarkoituksenmukaisimmista toimintatavoista. Nyt lainsäädännössä on vallalla ihan liiallinen valtion ohjaus.

Toiseksi Lindberg toi esiin, että lausunnolla olevissa lakiluonnoksissa on muutamia valuvikoja. Erityisesti pulmia liittyy sote-palvelujen järjestämisen ja tuottamisen rooleihin. Niistä ei synny esityksissä selkeää kokonaisuutta.

? Onko oikeasti tarkoitus jättää maakunnan järjestäjälle vain strateginen suunnittelu, vastuu integraation toteuttamisesta ja vain laajan valinnanvapauden piirissä olevien palvelujen hankinta? Tällöin maakunnan palvelulaitos olisi hankintayksikkö, valvova yksikkö ja vastaisi lisäksi palvelutarpeen arvioinnista. Siinä on liian monta ristiriitaista roolia päällekkäin, Lindberg pohti.

Kolmanneksi Oma Hämeestä viestitettiin ministeri Rehulalle, että vielä valmisteilla oleva vapaaseen valintaan liittyvä lakikokonaisuus on harkittava huolellisesti. Valinnanvapaus on perusteiltaan positiivinen asia, mutta sen säätämisessä olisi syytä edetä harkitusti siten, että riskit tunnistetaan ja vaikutukset ennakoidaan.

Lindbergkin on sitä mieltä, että Hämeessä valmistelun painopiste on saatu jo hyvissä ajoin oikeisiin asioihin.

? Integraatio, yhdenvertaiset palvelut ja tiedolla johtaminen on se mihin pyritään ja mikä on keskeistä.

Olo on sellainen, että Kanta-Hämeessä ollaan sisällä niissä ytimissä missä pitääkin.

Olo on sellainen, että Kanta-Hämeessä ollaan sisällä niissä ytimissä missä pitääkin, kommentoi Juha Rehula.

Rehula sanoi, että alueellisella valmistelulla ja maakuntakierrokselta saadulla palautteella on oma roolinsa.

? On tärkeää tietää mitä maakunnissa oikeasti ajatellaan.

Ministeri ei aio jättää savottaa maakunnissa taakseen nyt jo kaksi viikkoa kestäneen maakuntakierroksen jälkeenkään.

? Tulen tapaamaan vielä erityisvastuualueittain sairaanhoitopiirien johtajat. Pakko minun ei olisi sitä tehdä, mutta haluan menetellä näin.

Kuulemisilla, maakuntakierroksella ja uudistukseen liittyvän, 800-sivuisen lakipaketin parhaillaan menossa olevalla lausuntokierroksella pyritään takaamaan valmistelun avoimuus. Avoimuuden kääntöpuoli taas on, että pilkuntarkkoja lupauksia tulevasta palveluverkosta ei vielä voi taata millekään alueelle.

Sitä Rehula ja Lindberg kuitenkin pitävät selvänä, että Hämeenlinnaan tulee jäämään synnytyssairaala ja vähintään viiden erikoisalan ympärivuorokautinen päivystys.

? Siitä eteenpäin yksityiskohdat Kanta-Hämeen keskussairaalan suhteen riippuvat pitkälti TAYSin ja Erva-alueiden kanssa sovittavasta työnjaosta, Rehula täsmensi.

Epävarmuutta pitää hänen mukaansa sietää vielä ainakin muutaman viikon ajan.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.