Keskiviikko 08.02.2023
Nimipäivät: Laina
Hämeenlinna
Pilvistä
1°C
Tuuli: 3 m/s SSW
 

Poliisin muistilista talviautoilijalle

Reska Ratti oli kevättalvella 2016 testaamassa rajuissa talvioloissa. Matkailuautoksi muutettu Ford Transit Van oli hyvä ajettava talvikelissäkin.

Talviliikenteessä tarvitaan ylimääräistä malttia. Komisario Ilkka Kantolan talviautoilijalle tekemä muistilista auttaa lumen ja pakkasen keskellä.

Aikaista herätyskelloa, jotta aamulla ehdit kaapia tuulilasin puhtaaksi ja työmatkaan jää vähän pelivaraa.

Jos auton ikkunat ovat jäässä, käynnistä ensin auto, säädä lämmityslaite puhaltamaan tuulilasille, putsaa tuulilasi ja vähintään etusivuikkunat. Putsaa tarvittaessa myös suuntavilkut ja valaisimet.

Pudota konepelliltä ja katolta lumet, koska ne voivat kulkeutua tuulilasille ajon aikana tai jarrutettaessa. Etenkin suurempien ajoneuvojen osalta kannattaa muistaa, että autoilija on vastuussa autonsa katolta putoavan lumen tai jään aiheuttamista vaurioista muille ajoneuvoille.

Kopistele mahdolliset lumet vaatteista ja jalkineista, koska autossa sulaessaan ne höyrystyvät ja saattavat jäätyä tuulilasiin.

Muista, että talvikelillä pysähdysmatkat ovat huomattavasti pidempiä kuin kesällä, ja liikenteessä täytyy varoa myös muita autoja, joiden lasit ovat heikosti putsattuja.

Puutteellisesti putsatusta lasista saattaa kotipihassa nähdä kohtuullisesti läpi, mutta auringon paiste tai vastaantulijoiden valot voivat vaikuttaa näkyvyyteen.

Autossa on hyvä olla mukana talviaikaan apukäynnistyskaapelit, hinausköysi, tuulilasin pesurin säiliössä riittävän “pakkasenkestävää” pesunestettä ja vaikka lisäystä varten nestettä pienessä kanisterissa. Myös lumiharja ja ikkunaraappa ovat tarpeen. Vaikka sinulle ei tulisikaan niille tarvetta, joku lähimmäinen saattaa tarvita apua.

Pukeudu lämpimästi tai varaa lämmintä vaatetta mukaan, koska auto jäähtyy nopeasti pakkasella moottorin sammuessa.

Huolehdi, että autosta löytyy varoituskolmio ja heijastinliivi onnettomuuden tai muun matkan keskeytyksen turvaksi.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.