Maanantai 04.03.2024
Nimipäivät: Ari, Arsi, Atro

Tuuli:
 

Parkkipaikoilla kolisee Suomessa päivittäin – tyypillisin vahinko Hämeenlinnan seudulla sattuu parkkipaikalla peruuttaessa

Olli Apiainen. Kuva: LähiTapiola Loimi-Häme.

Parkkipaikoilla tulee kolhuja Suomessa harva se päivä.

Onnettomuustietoinstituutin (OTI) mukaan vuonna 2019 vakuutusyhtiöt korvasivat kaikkiaan lähes 45.000 pysäköintialueilla sattunutta liikennevahinkoa.

Jos nämä vahingot jaettaisiin tasan vuoden jokaiselle päivälle, pysäköintialueilla sattuu keskimäärin runsaat 120 liikennevahinkoa päivässä.

OTIn tilastot antavat kuvaa lakisääteisestä liikennevakuutuksesta korvatuista vahingoista, eli syyttömälle osapuolelle tulleista omaisuusvahingoista sekä henkilövahingoista.

Lisäksi merkittävä määrä parkkipaikoilla sattuneita kolhuja ja kolarivaurioita korvataan vuosittain ajoneuvojen vapaaehtoisesta kaskovakuutuksesta. Paljon kolhuja jää myös tilastojen ulkopuolelle.

Kanta-Hämeen kunnista selvästi useimmin pysäköintialueilla kolisee Hämeenlinnassa. OTIn tilastojen mukaan Hämeenlinnan pysäköintialueilla sattui vuonna 2019 kaikkiaan 638 liikennevahinkoa.

Tämä oli 17:nneksi eniten kaikista Suomen kunnista.

Pysäköintialuevahinkoja sattui Janakkalassa 96 ja Hattulassa 52 kappaletta.

Esimerkiksi Hämeenlinnassa kaikista kaupungin alueella vuonna 2019 sattuneista liikennevahingoista noin 47 prosenttia tapahtui pysäköintialueilla.

– Joskus harmittomalta näyttävä kolhu voi tulla yllättävän kalliiksi tai jopa keskeyttää hetkeksi matkanteon. Korvaamme usein parkkipaikoilla sattuneita vahinkoja, joissa korjauskustannukset nousevat yli tuhannen euron. Tyypillisesti peltivaurioiden määrä lisääntyy kesän lomakaudella ja perjantaisin työpäivän jälkeen, kun ihmiset suuntaavat tekemään viikonloppuostoksia, sanoo vahinkotarkastaja Olli Apiainen LähiTapiola Loimi-Hämeestä.

LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselyssä tiedusteltiin myös, kuinka suomalaiset pyrkivät ehkäisemään parkkipaikoilla sattuvia kolhuja.

Yleisimmät tavat ovat pyrkiä ajamaan mahdollisimman varovaisesti ja pyrkiä osumaan mahdollisimman keskelle parkkiruutu. Näin kertoo tekevänsä noin 60 prosenttia kaikista vastaajista.

Yllättävän moni myös välttelee hankalaksi kokemiaan parkkipaikkoja. Näin kertoo tekevänsä 45 prosenttia kyselyn vastaajista, naisista selvästi useampi (55 %) kuin miehistä (36 %).

Runsas neljäsosa pyrkii myös hyödyntämään auton turvateknologiaa, kuten peruutustutkaa, ja suunnilleen yhtä moni ennakoimaan jo saapumisvaiheessa lähtötilannetta niin, että pysäköi autonsa keula lähtösuuntaan.

LähiTapiola Loimi-Hämeen toiminta-alueella on kyselyn mukaan käytössä pitkälti samat varotoimet kuin muualla Suomessa, mutta keskimäärin hieman useampi ajaa parkkiruutuihin auton keulan lähtösuuntaan päin.

Kaikista pysäköintialueilla sattuvista liikennevahingoista yli puolet tapahtuu OTIn mukaan peruuttaessa.

– Peltikolareita voi pyrkiä ehkäisemään myös niin, että jo auton luo tullessa katsoo ympärilleen, miten liikennetilanne on kehittymässä. Auton vierestä on paljon helpompi nähdä, keitä on mahdollisesti lähdössä liikkeelle tai ajamassa parkkipaikalle. Myös kaveria voi pyytää auttamaan auton ulkopuolelle tai hetkeksi säätää auton peilejä niin, että niiden avulla on helpompi lähteä parkkiruudusta liikkeelle, sanoo Apiainen.

*LähiTapiolan teettämän Arjen katsaus -kyselyn toteutti Kantar TNS. Kysely on tehty 4.-26.1.2021. Kaikkiaan kyselyyn vastasi 5539 henkilöä, joista LähiTapiola Loimi-Hämeen alueen asukkaita oli 311. Pysäköintiaiheisiin kysymyksiin vastasi kaikkiaan 1908 suomalaista, jotka ovat ajaneet autoa viimeisen 12 kuukauden aikana (vastaajista 124 Loimi-Hämeestä). Tulosten tilastollinen virhemarginaali koko aineiston tasolla on noin + 1,3 prosenttiyksikköä ja LähiTapiola Loimi-Hämeen alueella + 5,6 prosenttiyksikköä.

Kolisiko pelti parkkipaikalla? Ohjeita toimintaan vahinkotilanteessa

Jos kolhaisit toisen autoa, on reilua jättää yhteystietosi tai jäädä odottamaan auton omistajan saapumista.

Jos kaksi ajoneuvoa kolaroi, pyrkikää selvittelemään tilannetta mahdollisimman paljon paikan päällä

Merkitse muistiin vastapuolen nimi, osoite, puhelinnumero ja vakuutusyhtiö sekä ajoneuvon rekisteritunnus

Jos tapahtumalla on todistajia, pyydä heidän yhteistietonsa

Ota kuvia vahingoista ja tapahtumapaikasta esimerkiksi kännykkäkameralla tai laadi siitä piirros

Etenkin epäselvissä tilanteissa on hyvä, jos tapahtuneella on silminnäkijöitä tai tapahtumapaikasta on kuvia

Älä ota vahingosta vastaan rahallista korvausta kolaripaikalla tai maksa vahingon kärsineelle suoraa korvausta, vaan selvitä vahinko vakuutusyhtiön kanssa. Pienestäkin vahingosta voi aiheutua yllättävän suuret euromääräiset korjauskustannukset. Jos jotakin sovitaan kolaripaikalla, tee sopimus kirjallisesti.

Jos autoasi on kolhittu, mutta tekijästä ei ole tietoa, vahinko voidaan korvata kaskoon kuuluvasta pysäköintivakuutuksesta.

LähiTapiolan asiakas voi tehdä ilmoituksen vahingosta verkossa tai esimerkiksi soittamalla korvauspalveluumme. Neuvomme vahingon tarkastamisessa ja korjaamon valinnassa.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.