Perjantai 14.06.2024
Nimipäivät: Kielo, Pihla

Tuuli:
 

Panimot ovat sitoutuneita ennakkotarkastuksiin

Panimoliiton ennakkotarkastustoimikunta tarkasti viime vuonna 71 alkoholimainosta tai käsikirjoitusta. Hylätyksi tuli 19 alkoholimainosta tai mainosten käsikirjoitusta. Panimoliiton jäsenyritykset ovat tarkastuttaneet alkoholijuomien televisiomainokset ennakkoon vuodesta 2011 lähtien.

Toimikunta tutki ennakkoon 37 televisiomainosta, 2 ulkomainosta ja 32 käsikirjoitusta. Toimikunta hylkäsi 3 televisiomainosta, 1 ulkomainoksen ja 15 käsikirjoitusta. Ulkomainonta yleisellä paikalla kiellettiin pääsääntöisesti vuoden 2015 alusta. Toimikunnan hyväksymä ulkomainos ei ollut tuotemainos, vaan osa kohtuullisesti.fi-kampanjaa. Hyväksyttyä ulkomainosta ei toteutettu.

Jo vuosia toiminut alkoholimainonnan ennakkotarkastus on osa panimoalan omaa markkinoinnin itsesääntelyä. Kaikki Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton jäsenyritysten televisiomainonta tarkastetaan ennen esitystä. Toimikunnan näkemystä voi pyytää myös alkoholimainosten käsikirjoituksiin. Jäsenyritykset ovat hyvin sitoutuneita ennakkotarkastustoimintaan ja toimikunnan päätöksiin.

Panimoala on panostanut itsesääntelyyn vuosia ja sääntelyä on jatkuvasti kehitetty. Ennakkotarkastuksen lisäksi itsesääntelyyn kuuluvat myös Panimoliiton vuosittain jäsenyrityksilleen järjestämät alkoholimainonnan koulutukset, joissa perehdytään lainsäädännön lisäksi omiin, lakia tiukempiin vastuullisen markkinointiviestinnän ohjeisiin.

Alkoholittomat oluet voivat myös kuulua alkoholilain sääntelyn ja siten panimoalan ennakkotarkastustoiminnan piiriin. Jos alkoholiton tuote on osa alkoholijuomien tuoteperhettä, voi mainonta olla alkoholijuoman epäsuoraa mainontaa.

? Kuluttajat ovat yhä kiinnostuneempia alkoholittomista oluista, mutta panimoiden mahdollisuudet mainostaa näitä juomia ovat hyvin rajatut. Monesti alkoholittomia oluita tai siidereitä voi mainostaa vain samalla tavoin kuin alkoholipitoisiakin. Kohtuukäytön edistämisen kannalta olisi tärkeää voida kertoa kuluttajalle saman tuotemerkin alkoholittomasta versiosta, sanoo toimitusjohtaja Elina Ussa Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitosta.

Panimoliiton toimitusjohtaja Elina Ussa.

Suomen alkoholimainonnan lainsäädäntö on poikkeuksellisen tiukka. Missään muualla ei ole rajoitettu kuluttajien positiivisten kommenttien poistamisesta eri sosiaalisen median kanavista.

? Sosiaalisen median osalta mainonnan rajoitukset ovat epäselviä ja kuten aluehallintovirastokin on todennut ne ovat mahdottomia valvoa. Tällaiset rajoitukset, joita ei voida valvoa, tulisi purkaa, Ussa sanoo.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.