Sunnuntai 16.06.2024
Nimipäivät: Päivi, Päivikki, Päivä

Tuuli:
 

Palkittu nuori yrittäjä Janne Kurkela: Keskustelevaa kipparointia, osaamista asenteella

Janne Kurkela sai tänään vastaanottaa Vuoden nuoren yrittäjän tunnustuksen. Kuva: Pasi Nuutinen.

Hämeen Vuoden nuori yrittäjä 2021, janakkalalainen Inweld Oy:n Janne Kurkela, 33, lähti mukaan vuonna 2016 isänsä perustamaan yritykseen. Janne toi tullessaan laajennettua osaamista ja muovikassillisen uusia ideoita.

Jannen isä Timo Kurkela perusti teollisuuden kunnossapitopalveluja tarjoavan TAJ Oy Janakkala -yrityksen vuonna 2012. Levyseppähitsaaja, teollisuusputkiasentaja ja johtamis- sekä asiakaspalvelukoulutuksia suorittanut Janne tuli yritykseen mukaan kumppaniksi, käytyään hankkimassa työkokemusta muissa yrityksissä. Janne heitti uusia ideoita pöytään ja yrityksen nimi muutettiin Inweld Oy:ksi.

– Kaipasin työssä uusia haasteita olihan minulla kehittämisajatuksiakin yrityksen suhteen. Eräs kaunis päivä Timo tokaisi minulle: lähde mukaan, jos keksit itsellesi töitä, naurahtaa Janne Kurkela.

Ensimmäinen yhteinen vuosi päätettiin pärjätä kahdestaan. Kävikin niin, että Kurkelat huomasivat jo saman vuoden (2016) lopussa vetävänsä seitsemän henkilön yritystä. Tämänhetkisessä vahvuudessa toimii yrittäjät ja 29 työntekijää.

– Joka palvelulinjalla on oma vetäjänsä ja toimistossa viiden toimihenkilön tiimi. Haluamme välttää hierarkisia tasoja ja toimia yhtenäisenä porukkana. Laivassa pitää toki olla kapteeni, joka toimii omalla esimerkillä, ei käskyttämällä. Kaikilla pitää olla mahdollisuus keskustella asioista avoimesti, pienelläkin kynnyksellä.

Janne Kurkelan mukaan monia asioita on päästy paikallisesti sopimaan Inweld Oy:ssä. Sen lisäksi toimintaa myös ideoidaan yhdessä. Hän toppuuttelee palkansaajajärjestöjä paikallisen sopimisen pelkäämisestä.

– Asioita voidaan todellakin sopia yhdessä, jos perusteet ovat vahvat. Puhumme avoimesti esimerkiksi työ- ja taloustilanteesta. Silloin kaikilla on parempi ymmärrys yhteisissä keskusteluissa.

Kurkela harmittelee yhtenä kasvun haasteena ammattitaitoisen työvoiman saatavuutta. Osaavia tekijöitä on vaikea löytää. Hänellä on rekrytointiin kolme ohjenuoraa.

– Ensiksi, asenne pitää olla kunnossa. Toiseksi, tekijän tulee olla hyvä tyyppi, joka istuu muuhun porukkaan. Vasta kolmantena tulee ammattitaito. Henkilökemioiden tulee toimia, sillä asiakkaat aistivat sen välittömästi.

Kun Janne Kurkelalta kysytään mielipidettä, mikä on nopeasti kasvaneen yrityksen menestystekijä, vastaukseksi riittää yksi sana.

– Henkilöstö. Ilman sellaista henkilökuntaa, mitä nyt on, meillä olisi vain pelkkä nimi. Asiakaskohteissa työskentelevät henkilöt tekevät parasta myyntityötämme.

Peruutuspeiliin katsoen – lähes 30 rekrytointia viidessä vuodessa on toki tuottanut pienestä aloittaneelle yritykselle kasvukipujakin.

– Kysynnän ja tarjonnan balanssissa olemme päässeet etenemään kovasti kilpaillulla alalla. Rajansa pitää tuntea, sillä ei-vastauksillakin voi olla sellainen vaikutus, että asiakas ei välttämättä tule uudestaan kysymään.

Minkälainen maa Suomi palkitun yrittäjän mielestä on yrittää? Ainakin Janne Kurkelan mielestä yrittäjyys on maistunut hyvältä lähes kaikilta osin.

– Työnantaja- ja palkansaajajärjestöjen pitäisi lähentyä toisiaan 1970-lukumaisesta työnantaja-työntekijä-vastakkainasettelusta, vaikka se tuntuukin vaikealta tehtävältä. Suomen kilpailukykyä ei ratkaise palkkojen ja etuuksien leikkaaminen vaan keskittyminen yritysten eri maksujen lieventämiseen.

Inweld Oy muutti kesällä 2020 upouuteen, Janakkalan Teollisuusalueet Oy:n vuokraaman halliin More Industrial Park Rastikankaan teollisuusalueella.

– Paikka ja sijainti on erinomainen. Jos tästä vedetään harpilla 150 kilometrin säde, sen sisään mahtuu aikamoisen paljon teollisuutta. Yhteistyö kunnan kanssa toimii myös kiitettävästi.

Perheyrityksessä Janne toimii yrityksen operatiivisena veturina. Tulevaisuuden visioitakin löytyy uusi muovikassillinen.

– Sovimme jo alusta lähtien, että toinen hoitaa, ettei tule päällekkäisyyksiä päivittäisiin ratkaisuihin. Isommat linjat sovimme yhteisymmärryksessä. Ei pidä jäädä tuleen makaamaan. Olemme ideoineet useita vaihtoehtoisia toimintamalleja tulevaisuuteen, valottaa Janne Kurkela salaperäisesti.

Hämeen Vuoden nuori yrittäjä -palkinto on Hämeen Yrittäjät ry:n vuosittain myöntämä tunnustus ansioituneelle jäsenyritykselle, alle 35-vuotiaalle yrittäjälle. Palkintoperusteisiin kuuluvat tuotteiden ja palveluiden innovatiivisuus, omaperäisyys, kannattava kasvu ja muut mahdolliset syyt.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.