Lauantai 13.04.2024
Nimipäivät: Tellervo

Tuuli:
 

Nuorille elokuvan osaamismerkkejä ja leffaa

Kino Tavast on luonut uudenlaisen elokuvakasvatusmateriaalin nuorille.

Suoratoistopalvelujen elokuvatarjontaan ja elokuvataiteilijoiden laatimiin tehtäviin perehtymällä nuori voi hankkia digitaalisen osaamismerkin. Se kertoo elokuvaosaamisesta joko elokuvan katsojana tai tekijänä.

Osaamismerkkien laadintatyössä on ollut mukana elokuvataiteilijoita ja Kino Tavastin elokuvakasvatusaktiiveja.

Elokuvan katsomista painottava osuus – elokuvadiplomi – on osa Kulttuurikeskus Arxin Media-askin sisältöä ja toteutettu yhdessä Arxin kanssa.

Molemmat osaamismerkit – Diplomikatsoja ja Elokuvamestari kiinnittyvät vahvasti uusien lukutaitojen sekä Kansallisen lukutaitostrategian tavoitteisiin.

Visuaalinen lukutaito ja visuaalisen viestinnän monipuolinen osaaminen on entistäkin tärkeämpää.

Aktiviteetit kohdentuvat tällä hetkellä 12 – 18-vuotiaisiin, mutta materiaalia ollaan laajentamassa myös nuorempiin ikäluokkiin.

Itse osaamismerkki koostuu kuvasta ja siihen liitetyistä metatiedoista. Merkin haltija voi päättää, missä yhteyksissä haluaa merkin esittää ja voi itse arvioida, olisiko siitä hyötyä esimerkiksi työ- tai koulutuspaikkaa haettaessa.

Elokuvamestariksi haluaville 13 – 18 -vuotiaille on julkaistu Kino Tavastin verkkosivuilla elokuvataiteilijoiden ja asiantuntijoiden laatimia tehtäviä, jotka valottavat elokuvan tekemisen eri vaiheita ja osa-alueita.

Elokuvamestariksi voi yltää suorittamalla erilaisia elokuvantekoon liittyviä tehtäviä.

Parinkymmenen tehtävän valikoima koostuu käsikirjoittamisesta, ohjauksesta, kuvauksesta, näyttelemisestä, äänimaailmasta, lavastuksesta, leikkauksesta, elokuvamusiikista, YouTube-kanavan perustamisesta ja elokuvien katsomisesta.

Yksin, parin tai ryhmän kanssa toteutettavien tehtävien ratkaisut lähetään Kino Tavastille huhtikuun loppuun mennessä.

Osaamismerkkiä voivat tavoitella kaikki kiinnostuneet eri puolilta Suomea vapaa-ajallaan tai yhdistettynä opiskeluun.

Tehtävistöstä saa rakennettua myös kouluun sopivan valinnaiskurssin tai kerhon tai opettaja voi valita yksittäisiä tehtäviä eri tilanteisiin ja tarpeisiin: tekniseen työhön ja kuvataiteeseen pienoismallien rakentamista ja lavastamista, kuvataiteeseen kuvaamista, äidinkieleen käsikirjoittamista, näyttelemistä ja elokuva-analyysia, tietotekniikkaan leikkaamista, elokuvamusiikkia ja äänimaailmaa musiikkitunneille. Elokuva-ammatteja voidaan esitellä opinto-ohjauksessa.

Elokuvamestarin tehtävistöä kehitetään palautteen perusteella sekä sisällöllisesti että visuaalisesti resurssien puitteissa.

Tässä kuussa järjestetään vielä muutamia hankkeeseen liittyviä elokuvataiteilijan vierailuja peruskouluihin.

Elokuvan katsomisesta innostuneet 12 – 16-vuotiaat voivat puolestaan saada diplomikatsojan osaamismerkin.

Viime vuonna Kulttuurikeskus Arxin kanssa yhteistyössä tehty yläkoululaisten elokuvadiplomi (elokuvien ikäraja K 12) houkuttelee kahdeksaa eri genreä edustavien elokuvien katseluun ja niiden pohtimiseen.

Elokuvat voi valita vapaasti tai hyödyntää esimerkkivalikoimaa, jonka elokuvat löytyvät tallenteina kirjastosta ja linkitettynä suoratoistopalveluista.

Katsojadiplomin voi suorittaa täysin ilmaiseksi katsomalla elokuvia Yle Areenasta tai lainaamalla kirjastosta tallenteita.

Yksityishenkilö voi katsoa tallenteen myös varaamalla pääkirjaston Mediahuoneen, mikäli itsellä ei ole katseluun sopivaa kalustoa.

Aktiivisin luokka pääsee elokuviin ja muitakin muistamisia on luvassa osaamismerkkien ensimmäisille suorittajille Rengon Säästöpankkisäätiön tuen turvin.

Yhteistyössä Hämeenlinnan kirjaston kanssa nuorille tarjotaan ilmaiseksi yhteisöllinen elokuvien katselumahdollisuus ja jatkopölinät torstai-iltaisin kello 17.30.

Illan emäntänä toimii vankan ammattitaidon muun muassa festivaalityössä Espoo Cinéssä ja Sodankylässä hankkinut Minna Yläkoski, joka on ollut mukana myös elokuvadiplomin suunnittelussa.

Katsojan osaamismerkin voikin suorittaa osallistumalla nuorten kinopiiriin aktiivisesti.

Kino Tavast järjestää ennakkoon paikan varanneile kouluryhmille ilmaisia elokuvanäytöksiä. Museo Militariassa esitetään 28.3. kello 18 ruotsalainen elokuva Tiikerit, joka kertoo nuoresta ammattilaisjalkapalloilijasta ja 11.4. Bio Rexissä islantilainen Alma, joka sopii vain lukiolaisille.

Kavin koululaisnäytöksissä esitetään toukokuussa Bio Rexissä kolme elokuvaa eri ikäisille katsojille: Sammakoiden ennustus, Free Willy ja Fillarijengi.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.