Perjantai 24.05.2024
Nimipäivät: Tuukka, Touko

Tuuli:
 

Maakunnallisen soten käytännön työ liikkeelle

Hämeen maakuntahallitus päätti 13.5. osaltaan Kanta-Hämeen maakunnallisen soten selvitystyön rahoittamisesta 100.000 euron rahoitusosuudella. Samalla maakuntahallituksen päätöksellä Hämeen liittoon perustetaan hanke, jonka ohjaus tapahtuu kuitenkin vahvasti kunnista käsin.

Hankkeen ohjausryhmä koostuu kuntien poliittisesta ja virkajohdosta. Työ käynnistyy heinäkuun 2019 alussa. Syksyllä toteutetaan vahvasti osallistamalla varsinainen selvitysvaihe, jonka tuloksena päätetään kuntayhtymään sitoutumisen keskeisistä teemoista, kuten palveluverkon periaatteista, rahoitus- ja ohjausmallista, omistajaohjauksen periaatteista sekä integraatiota tukevasta rakenteesta.

Hanke päättyy vuoden 2019 loppuun mennessä. Kustannusarvio on 200.000 euroa, joka jaetaan puoliksi maakunnan kuntien ja Hämeen liiton kesken. Kunnat osallistuvat kustannuksiin asukaslukujensa mukaisessa suhteessa.

? Hankkeen käytännön perustamistoimiin ryhdytään tämän päätöksen jälkeen heti, mutta vielä on odotettava hallitusohjelman kirjaukset kansallisesta sote-ratkaisusta, ennen kuin hankkeen sisällöllisiä tavoitteita uskaltaa lyödä lukkoon. Pääsemme tämän oma-aloitteisuuden ansiosta hyvistä asemista mukaan kansalliseenkin työhön, toteaa maakuntajohtaja Anna-Mari Ahonen Hämeen liitosta.

Hämeen maakuntahallitus piti poikkeuksellisesti kokouksensa Tampereella, Piispantalossa. Kokouksen yhteydessä järjestettiin pienimuotoinen yhteisseminaari maakuntahallituksen, Tampereen hiippakunnan johdon ja seurakuntien edustajien kanssa. Maakunnat ja hiippakunnat ovat samankaltaisten hallinnollisten ja taloudellisten haasteiden edessä, kun yhteinen toimintaympäristö on edelleen nopeassa muutoksessa.

Seminaarissa todettiin, että verkostomaisen yhteistyön jatkaminen tiiviinä esimerkiksi lasten ja lapsiperheiden palveluiden ja tuen kysymyksissä on ehdottoman tarpeellista. Myös muilla järjestöyhteistyön ja vapaaehtoistyön alueilla hiippakunta ja maakunnan kunnat ja kuntayhtymät tarvitsevat jatkossakin toisiaan.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.