Maanantai 27.05.2024
Nimipäivät: Ritva

Tuuli:
 

KRP: Huumausaineiden osuus liikennejuopumuksista laskussa

Keskusrikospoliisi on julkaissut tilastot vuoden 2022 liikennejuopumustutkimuksista. Tilastot sisältävät tietoja sekä Keskusrikospoliisin Rikostekniseen laboratorioon toimitetuista verinäytteistä tehdyistä alkoholi-, huumausaine- ja lääkeainetutkimuksista että poliisin tarkkuusalkometreillä hengitysilmasta tekemistä mittauksista.

Tarkkuusalkometrimittaukset ovat alkoholin aiheuttaman rattijuopumuksen toteamiseen yhtä luotettavia kuin verestä tehdyt mittaukset, mutta huumaus- ja lääkeaineita tutkitaan vain verestä.

Vuoden 2022 liikennejuopumustutkimuksista julkaistuista tilastoista selviää, että epäiltyjen huumausaineliikennejuopumusten määrä on laskussa. Rikostekninen laboratorio vastaanotti vuonna 2020 12.032 epäiltyihin huumausainerattijuopumuksiin liittyviä tutkimuspyyntöjä. Vuonna 2021 vastaavia pyyntöjä tuli 9.793, ja viime vuonna 8.421.

Rikosteknisessä laboratoriossa tutkittiin vuonna 2022 liikennejuopumusepäilyihin liittyen 12.973 verinäytettä, kun näytteitä vuonna 2021 tutkittiin 14.322. Veren alkoholitutkimuksista 85,3 prosentissa tulos ylitti rangaistavuuden rajan 0,5 promillea. Vuonna 2021 vastaava luku oli 83,9 prosentia.

Huumaus- ja lääkeainetutkimusten osalta 88,4 prosentissa näytteistä todettiin vähintään yksi huumaus- tai lääkeaine, kun vuotta aiemmin osuus oli 92,5 prosenttia.

Lääkeainetapausten osalta on huomioitava, että kaikki positiivisiksi todetut tapaukset eivät ole liikennejuopumuksia, sillä lääkettä on voitu käyttää lääkärin määräämänä ja hoito-ohjeiden mukaisesti. Julkaistut tilastot käsittelevät epäiltyihin liikennejuopumustapauksiin liittyen tehtyjä tutkimuksia. Tilastot eivät sisällä liikennevalvonnan seulontapuhalluksia.

Tarkkuusalkometreihin liittyvät tilastot ovat Polstatista ja verinäytteisiin liittyvät tilastot Rikosteknisestä laboratoriosta.

Rikostekninen laboratorio toimii poliisin apuna. Kuva: KRP / Mika Pakarinen.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.