Sunnuntai 16.06.2024
Nimipäivät: Päivi, Päivikki, Päivä

Tuuli:
 

Koronan tartunnat huitelevat korkeissa lukemissa, altistuneiden suositellaan toimivan omatoimisesti

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin alueella ei enää pystytä seuraamaan koronavirustaudin tartunnanlähteitä. Uusia tapauksia oli viimeksi kuluneiden kahden viikon aikana peräti 2.716 ja taudin ilmaantuvuusluku on nyt 1.598 / 100.000. Ilmaantuvuus on korkea kautta maakunnan, ilmenee johtajaylilääkäri Sally Leskisen tuoreesta covid-tilannekatsauksesta. Positiivisten näytteiden osuus kaikista testatuista on huikea 40 prosenttia. Tartuntaketjujen jäljitystä tehdään enää lähinnä korkean riskin terveydenhuolto- ja hoivayksiköissä sekä sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten perhetartunnoissa.

Tänään koronan vuoksi erikoissairaanhoidon vuodeosastohoidossa Kanta-Hämeessä on 13 ja tehohoidossa 2 potilasta. Perusterveydenhuollon vuodeosastolla potilaita on 8. Tammikuussa covidiin menehtyi Kanta-Hämeessä 3 henkilöä. Yhteensä menehtyneitä maakunnassa on nyt 57. Huolta aiheuttaa myös se, että sairaalakuormitusennuste näyttää voimakkaasti nousevalta. Terveydenhuollon henkilökuntaa on sairaana ja karanteeneissa. Vuodeosasto- ja hoivayksikköaltistumisia on todettu useita.

Altistuneiden suositellaan toimivan omatoimisesti tartuntariskin vähentämiseksi. Jos perheessä on todettu koronatartunta, eikä henkilö ole viimeksi kuluneiden kuuden kuukauden aikana sairastanut koronatartuntaa tai henkilöllä ei ole vähintään kahta rokoteannosta, suositellaan vahvasti omaehtoista viiden vuorokauden kotikaranteenia ja toistettua kotitestausta.

Jos henkilö saa oireita, tai kotitestissä todetaan koronatartunta, on syytä jäädä sairastamaan eristykseen kotiin vähintään viiden vuorokauden ajaksi oireiden alusta. Jos oireet jatkuvat kauemmin kuin kolme vuorokautta, on vältettävä kontakteja, kunnes on ollut oireeton vähintään kaksi vuorokautta.

Valmisteilla on myös koronaohjeistusta varhaiskasvatukseen, kouluille ja oppilaitoksiin sekä perheille. Rajoitusten jatkamista käsitellään tänään maakuntaryhmässä huomioiden 11.1. tullut sosiaali- ja terveysministeriön ohjauskirje.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.