Perjantai 19.04.2024
Nimipäivät: Pilvi, Pälvi

Tuuli:
 

Unohdettuja tarinoita kännyköiden historiasta

Museo Skogsterin maksuttomia Museokeskiviikko-luentoja järjestetään taas 3. – 24.11. Luennot alkavat keskiviikkoisin kello 17. Luentosarjan aloittaa toimittaja, tietokirjailija Niko Kettunen aiheenaan kännyköiden historia Suomessa.

Museokeskiviikko-luentojen aiheet on koottu Hämeenlinnan kaupunginmuseon näyttelystä Ennen kaikki ei ollut paremmin, joka on esillä Museo Skogsterissa syksyyn 2022 saakka.

Tiedetoimittaja ja tietokirjailija Niko Kettunen kertoo sarjan ensimmäisellä luennolla unohdettuja tarinoita kännyköiden alkuvuosista. Tasan 50 vuotta sitten Suomessa tehtiin matkapuhelinten historiaa, mutta tiedätkö minkälaista? Suomi on pitkien välimatkojen ja nopeiden puhelinten maa. Mutta miten meistä tuli tällaisia? Miten Nokia nousi Lapin erämaahan pystytetystä yksinäisestä tukiasemasta koko maailman matkapuhelinmarkkinoiden valtiaaksi?

– Nykyään on pakko uusiutua, muuten jää jälkeen. Aikoinaan, kun hankki paperikoneen, tiesi, että se jauhaa rahaa seuraavat parikymmentä vuotta. Nyt matkapuhelinten uusin malli saattaa elää vain muutaman kuukauden. Päätöksiä on tehtävä jatkuvasti, perusteli uusien matkapuhelinten kehitystä Nokian pääjohtaja Kari Kairamo vuonna 1988.

Maailmanvalloituksen taustalla työskentelivät uutterat insinöörit. Salossa eräs myyntimies oli keksinyt ensimmäisen kännykän jo vuonna 1972 ja myöhemmin kööpenhaminalaisessa pizzeriassa eräs diplomi-insinööri visioi ensimmäistä tekstiviestiä. Matkapuhelimet muuttuivat taksimiesten erikoislaitteista kansanhuviksi. Suomi rikastui kännyköillä. Kaikki meni, ja tässä nyt ollaan. Mutta miten näin kävi?

Luennot näytetään verkossa Hämeenlinnan kaupunginmuseon Facebook-kanavalla. Luentoja pääsee seuraamaan kirjautumatta Facebookiin. Linkki tulee ennen tapahtuman alkua kaupunginmuseon verkkosivulle hmlmuseo.fi.

Museokeskiviikko ?luennot 3.-24.11.2021 keskiviikkoisin klo 17

  • 3.11. Niko Kettunen: Kännykän lyhyt historia
  • 10.11. Maria Pettersson: Historian jännät naiset – mitä voimme oppia historian skandalööseiltä seikkailijattarilta?
  • 17.11. Ilkka Teerijoki, FT: Hämeenlinnan sähköistyminen
  • 24.11. Marko Nenonen, FT: Keskimääräistä parempi kuljettaja: liikenneonnettomuudet ennen, nyt ja tulevaisuudessa

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.