Lauantai 28.01.2023
Nimipäivät: Kalle, Kaarlo, Kaarle, Mies
Hämeenlinna
Lumikuuroja
0°C
Tuuli: 8 m/s SSW
 

Tommi Toijan ja Anni Rapinojan yksityisnäyttelyt Hämeenlinnan taidemuseoon

Tommi Toija, Eksynyt, 2014, keramiikka, kuva Tommi Toija.

Hämeenlinnan taidemuseon syyskauden 2019 avaa kuvataiteilija Tommi Toijan näyttely Omia kuvia, jonka teoksissa tarkastellaan ihmisyyttä ja elämää. Keväällä 2020 museo täyttyy kuvataiteilija Anni Rapinojan Luonnon helmassa -näyttelystä, jossa keskeisenä ovat ajankohtaiset luontoon ja ihmisen luontosuhteeseen liittyvät aiheet.

Helsinkiläinen Tommi Toija (s. 1974) on yksi tämän hetken tunnetuimmista kuvanveistäjistämme. Toijan hämmentynein silmin katsovat hahmot ja niiden luoma omintakeinen maailma ovat löytäneet tiensä monien sydämiin.

Hämeenlinnan taidemuseon Omia kuvia -näyttely 18.10.2019?12.1.2020 esittelee Toijan uusimpia veistoksia ja maalauksia, muutamilla vanhemmilla teoksilla maustettuna. Näyttelyn on kuratoinut Veikko Halmetoja.

Tommi Toija ? Omia kuvia -näyttelyn teokset ovat taiteilijan omia kuvia, mutta myös muotokuvia nykyihmisestä ihmettelemässä ympärilleen levittäytyvää maailmaa. Tutut ihmisenä olemisen kysymykset, myös ne vaikeat ja vaietummat, saavat Toijan moniulotteisissa teoksissa paljastavan muodon. Taiteilija hyödyntää taitavasti huumoria luodakseen kohtaamisesta mieleenpainuvan ja vaikuttavan.

Anni Rapinoja, Kaisut, 2016, tyotoverina juolukka, kuva Anni Rapinoja.

Hailuotolaisen kuvataiteilija Anni Rapinojan (s. 1949) työtovereina ovat metsän eläimet ja kasvit. Kun hän astuu työhuoneestaan pihamaalle ja metsään, luonto tarjoaa hänelle kaiken tarvittavan, kuitenkin aina omilla ehdoillaan.

Hirven- ja jäniksenpapanat, pakkasenpuremat juolukanlehdet, pihlajanmarjat, sammaleet ja naava saavat uuden ja yllätyksellisen muodon Rapinojan herkkäviritteisissä teoksissa.

Rapinoja on tehnyt lähes neljän vuosikymmenen uran kuvataiteilijana. Hämeenlinnan taidemuseon retrospektiivisessä Luonnon helmassa -näyttelyssä 14.2.?10.5.2020 Rapinoja pureutuu ihmisen ja luonnon suhteeseen ja kantaa huolta luonnon monimuotoisuudesta, ilmastosta, vesistä ja metsistä.

Hänen teoksensa puhuvat luonnon puolesta hiljaisella mutta pysähdyttävällä äänellä ja ovat kipeän ajankohtaisia. Esillä on veistoksia, installaatioita ja videoteoksia. Rapinoja on koulutukseltaan myös luonnontieteilijä.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.