Torstai 25.04.2024
Nimipäivät: Markku, Marko, Markus

Tuuli:
 

Tie Mekkaan lupaa jännitystä

Jotaarkka Pennasen ohjaama Tie Mekkaan koostuu kahdesta naisesta, heidän ystävyydestään, pienestä kylästä ja sen edustajasta, pastorista. Näistä aineksista koostuu draama, josta jokainen katsoja voi muodostaa oman mielipiteensä.

Kirsi-Kaisa Sinisalo on ensimmäistä kertaa Hämeenlinnan teatterin näyttämöllä. Ritva Oksanen palaa puolestaan pienen tauon jälkeen. Kuva: Terho Aalto.

Kirsi-Kaisa Sinisalo on ensimmäistä kertaa Hämeenlinnan teatterin näyttämöllä. Ritva Oksanen palaa puolestaan pienen tauon jälkeen. Kuva: Terho Aalto.

Hämeenlinnan teatterissa eteläafrikkalaisen Athol Fugardin näytelmä Tie Mekkaan saa ensi-iltansa 14.3. Se on ohjaajalle toinen kerta, kun hän tarttuu kyseiseen draamaan. Edellinen oli noin 30 vuotta sitten Helsingin Kaupunginteatterissa.

? Näytelmässä on jännitystä. Siinä joutuu miettimään, kuinka ihmisten käy ja mitä heissä tapahtuu. Joutuuko Helen vanhainkotiin vai ei. Onko se nyt tässä? Tuleeko enää valmista. Helen jatkaa kuvanveistäjänä miehensä menetettyään. Onko siitäkin luovuttava?

Näytelmän Helen, Ritva Oksanen pitää tekstiä ihanana.

? Kun tekstin saa ulos koskettavana, niin ei tarvitse muuta kuin antaa asioiden puhua puolestaan. Helen on oman tiensä kulkija ja lähtee rohkeasti elämään omaa elämäänsä, sanoo Oksanen.

Heikki Kinnunen, pastori Marius, haluaa Helenin hoitoon, sillä hän ei usko vanhan ystävänsä tulevan enää yksin toimeen.

? Nämä asiat ovat lähellä meiltä kaikkia eli aihe on aina ajankohtainen.

Fugardin näytelmä sijoittuu pieneen Karoon kylään Etelä-Afrikan maaseudulla. Näytelmän henkilöt ovat afrikaanseja, valkoisia, jotka elävät tiukasti omassa yhteisössään. Päähenkilö, Miss Helen on rakentanut oman talonsa pihalle oman maailmansa, ihmeellisen veistosten puutarhan, Mekan. Muu kylä pelkää häntä ja kokee uhaksi turvallisuudelleen. Tuo urhea oman tiensä kulkija uhataan toimittaa laitokseen. Helenin puolelle taisteluun tulee Elsa, kapkaupunkilainen opettaja, Kirsi-Kaisa Sinisalo.

Näytelmän keskeinen teema kertautuu eri muodoissa: oikeus erilaisuuteen, oikeus päättää omasta elämästään ja taiteilijan vapaus. Sekä ohjaaja että näyttelijät ovat ihastuneita Juha Mäkipään lavastukseen. Se on koko ajan sama, mutta kuitenkin vaihteleva. Toinen ihailun aihe ovat Suvi Vasaman luomat veistokset.

Anneli Heräjärvi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.