Sunnuntai 16.06.2024
Nimipäivät: Päivi, Päivikki, Päivä

Tuuli:
 

Taidemuseon näyttely Elämän äärellä nostaa esille nuoria puhuttelevia teemoja

Nuoret kuraattorit tapaamassa Leena ja Kari Niemistöä. Kuva: Hanne Peippo / Hämeenlinnan taidemuseo.

Hämeenlinnan taidemuseossa avautuu marraskuun 20. päivänä näyttely Elämän äärellä. Näyttelyn ovat suunnitelleet ja toteuttaneet Z-sukupolvea edustavat nuoret. Näyttelyn teokset on valittu Hämeenlinnan taidemuseoon talletetusta Niemistö-kokoelmasta. Nuoret kuraattorit tuovat uudenlaista ja yllättävää näkökulmaa kokoelmanäyttelyn tekemiseen. Mitkä nykytaiteen työt ilmentävät seuraavana valtaan nousevan sukupolven mielenmaisemaa ja miten he kokevat teokset?

Näyttelyn toteuttamiseen valitut nuoret kuraattorit ovat päättäneet näyttelyn teemat, teokset, ripustuksen ja visuaalisen ilmeen. Taiteeseen ja teemoihin pureudutaan perinteisten taidetekstien sijaan nuorten äänellä. Näyttelyä valmistellessaan nuoret ovat käyneet dialogia kokoelman keräilijöiden, Leena ja Kari Niemistön kanssa sekä tavanneet taiteilijoita, kuraattoreita ja museoalan ammattilaisia.

Elämän äärellä -näyttely nostaa esille nuoria puhuttelevia teemoja kuten identiteetti, mielenterveys, tasa-arvo, paineet yhteiskunnan odotuksista ja odottaako tulevaisuudessa utopia vai dystopia? Nuoret ovat tehneet näyttelyn joka ravistelee ja antaa elämyksiä. Mukana on jännitystä ja rauhaa, järjestystä ja kaaosta, kantaaottavuutta, huumoria, elämää ja kuolemaa.

Nuoret ovat valinneet näyttelyyn 105 teosta 52 taiteilijalta. Erityisesti nuorten mielestä kiinnostavia taiteilijoita ovat Emma Ainala (s. 1989), Perttu Saksa (s. 1977), Markus Copper (1968 – 2019), Aurora Reinhard (s. 1975), Jyrki Parantainen (s. 1962), sekä vanhemman taiteilijasukupolven edustaja Juhani Linnovaara (s. 1934).

Elämän äärellä -näyttelyn ajan Hämeenlinnan taidemuseoon on ilmainen sisäänpääsy alle 25-vuotiaille. Hämeenlinnan taidemuseon johtaja Jenny Valli pitää erityisen tärkeänä sitä, että nuoret oppivat itsenäisen elämänvaiheen kynnyksellä käymään taidemuseossa ja käyttämään taidetta.

– Taiteen äärellä nuoret voivat peilata omia tunteitaan, rakentaa identiteettiään ja yrittää ymmärtää maailmaa. Vapaa sisäänpääsy mahdollistaa sen tasa-arvoisesti kaikille nuorille merkittävässä elämänvaiheessa, hän toteaa.

25 15 – 20-vuotiasta nuorta kuraattoria valittiin keväällä 2020 kaikkiaan 140 hakijan joukosta. Nuoret ovat: Aino Hahl, Eeda Haveri, Veena Karjalainen, Leevi Korpela, Ella Kuusa, Fanny Lehtinen, Riku Lehtonen, Väinö Lemmetyinen, Otto Linko, Oona Loikkanen, Kaj Matilainen, Emma Mills, Olli Ojala, Lauri Rajala, Luca Reinikainen, Helmi Riippi, Viivi Ruotsalainen, Elina Ryhänen, Mia Sarja, Eemil Susi, Rosa Toivanen, Tuuli Toivonen, Boris Tuominen, Jenniina Tuuliainen ja Tytti Vuori.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.