Keskiviikko 28.02.2024
Nimipäivät: Onni

Tuuli:
 

Taidemuseolle jättilahjoitus Ilkka Juhani Takalo-Eskolan töitä

Ilkka Juhani Takalo-Eskola lahjoitti Hämeenlinnan taidemuseolle hieman yli sata teostaan. Lahjoitukseen sisältyy muun muassa puolison, toimittaja Kirsti Takalo-Eskolan (1936 – 2015) muotokuva: Arjen ahertaja, 1974, akryylimaalaus, 70 x 77 cm. Kuva: Reima Määttänen, Hämeenlinnan taidemuseo.

Hämeenlinnan taidemuseo sai vuonna 2021 kokoelmaansa merkittävän taidelahjoituksen, joka on kattava läpileikkaus Ilkka Juhani Takalo-Eskolan pitkästä, yli 60 vuotta kestäneestä taiteellisesta urasta. Lahjoituksessa on yli sata teosta. Lisäksi taidemuseo sai kokoelmaansa yksityishenkilöiltä Raimo Viitalan, Ella-Maija Anttila-Laitasalon, Werner Orjalan sekä Ester Heleniuksen maalauksia.

Hämeenlinnan taidemuseon kokoelmaa kartutetaan ammattitaiteilijoiden korkeatasoisilla taidehistoriallisilla tai nykytaiteen teoksilla. Kartuttamisen keskeisiä perusteita on Hämeenlinnan ja Kanta-Hämeen alueeseen tekijöiden tai sisällön kautta liittyvä taide. Kokoelmaa kartutetaan myös teoksilla, jotka liittyvät kokoelmassa jo oleviin taiteilijoihin, teoksiin, tyylisuuntiin ja teemoihin tai taidemuseon näyttelyihin.

Kuvataiteilija Ilkka Juhani Takalo-Eskola (s. 1937) on lahjoittanut Hämeenlinnan taidemuseolle laajan teostensa kokonaisuuden. Hänen juurensa ovat Pohjois-Pohjanmaalla Oulaisissa. Hän on asunut ja työskennellyt Lohjalla ja vuodesta 1982 alkaen Forssassa. Ilkka Juhani Takalo-Eskola on kotimaista ja kansainvälistä tunnustusta saanut kuvataiteilija.

Hän on Ars-Häme ry:n ja Suomen Taidemaalariliiton jäsen sekä Art Unidentified -ryhmän kunniajäsen Japanissa. Ars Fennica -elämäntyöpalkinnon hän sai vuonna 2006 ja palkintonäyttely nähtiin Amos Andersonin taidemuseossa Helsingissä seuraavana vuonna. Takalo-Eskola on myös kirjailija, runoilija ja kääntäjä, samoin valokuvaaminen on hänelle tärkeä ilmaisumuoto.

Hämeenlinnan taidemuseon saamassa lahjoituksessa on maalauksia ja kollaaseja kaikkiaan runsaat sata teosta. Lahjoitukseen kuuluu myös arkistoaineistoa, kuten valokuvadokumentteja lukuisista performansseista. Entuudestaan Hämeenlinnan taidemuseon kokoelmassa on neljä hänen maalaustaan.

Lahjoitus kattaa Takalo-Eskolan taiteellisen uran 1950-luvulta aina 2010-luvun lopulle saakka. Mukana on aivan ensimmäinen julkisesti esitelty ja nuorten näyttelyissä palkittu teos, valokuvan pohjalta syntynyt pieni Vastavaloon-tussipiirros vuodelta 1954. Viimeisimmät teokset ovat värikkäitä monotypiasarjoja, joissa taiteilija pelkistää avaruudellisia tiloja, liikettä ja rytmiä. Niissä on mukana läpi koko tuotannon esiintyvä vertauskuvallinen ja myyttinen kala-aihe. Sarjallisuus on taiteilijalle tyypillinen työskentelytapa.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.