Maanantai 22.04.2024
Nimipäivät: Alina

Tuuli:
 

Taas haetaan Suomen parasta kaupunginosaa, pääkriteerinä nyt uudet toimintamuodot

Suomen Kotiseutuliiton Vuoden kaupunginosa -kilpailussa etsitään viihtyisää ja yhteisöllistä kaupunginosaa, jossa on monipuolista ja myös uudentyyppistä toimintaa, aktiivisia paikallistoimijoita ja hyvä asua. Perustellun, vapaamuotoisen ehdotuksen voi lähettää verkkolomakkeella huhtikuun loppuun mennessä.

Viime vuonna Vuoden kaupunginosaksi tuli 368 ehdotusta, mikä on kaikkien aikojen ennätys.  Hyvässä kaupunginosassa on toimintaa erilaisille ihmisille, mahdollisuus osallistua alueen kehittämiseen, turvallista elää ja hyvä yrittää. Avoin kansalaistoiminta ? erityisesti asukkaiden, yhdistysten, yritysten ja kaupungin yhteistyö ? lisäävät kotoisuutta ja hyvinvointia.

Palkinnolla Kotiseutuliitto korostaa kaupunginosien paikallistoimijoiden aktiivisuuden merkitystä kotiseudun viihtyvyyden ja yhteisöllisyyden rakentamisessa. Kilpailun pääkriteeri vuonna 2019 on kaupunginosien uudet toimintamuodot.

Kuka tahansa voi ehdottaa palkittavaa kaupunginosaa ? omia kulmia, lomakohdetta, naapurikaupunginosaa tai henkistä kotia, kunhan alue on urbaani kaupunginosa. Vuoden kaupunginosa julkistetaan elokuussa Valtakunnallisilla kotiseutupäivillä Tuusulassa.

Vuodesta 2001 järjestetyssä kilpailussa on palkittu kaupunginosia eri puolilta Suomea, muun muassa Helsingistä, Porista, Vantaalta, Tampereelta, Turusta, Vaasasta, Lahdesta, Kajaanista ja Oulusta. Hämeenlinnaan palkinto ei ole osunut vielä koskaan.

Viime vuonna Vuoden kaupunginosana palkittiin yhteisöllinen espoolainen Kauklahden kaupunginosa, jossa etenkin paikalliset yrittäjät ovat luoneet uutta yhteisöllisyyttä. Vuonna 2017 voiton vei aktiivinen ja alati kehittyvä Helsingin Vuosaari, jossa asukkaiden, eri toimijoiden ja kaupungin monipuolinen yhteistyö on kantanut hedelmää jo vuosia.

Vuonna 2016 palkitun merihenkisen Porin Reposaaren nostivat kaupunginosien kärkeen yhteishenki ja rakkaus kotiseutuun. Vuoden kaupunginosa 2015 Vantaan Hakunila on yhteisöllinen ja kulttuuritoiminnaltaan rikas kaupunginosa, jossa eri ryhmien välisiä ristiriitoja on soviteltu onnistuneesti yhteisin voimin.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.