Maanantai 20.05.2024
Nimipäivät: Lilja, Karoliina, Lilli

Tuuli:
 

Sibelius-syksy pidentyi viiteen päivään

Jo perinteeksi muodostunut Sibelius- festivaali on pidentynyt viisipäiväiseksi 16.-20. syyskuuta. Kuten ennenkin , Sibelius-fantasia toteutetaan torilla ensi perjantaina , hieman uudistettuna. Kuorot kiertävät kuutamolla ja lapset puolestaan Nuottiavainpolkua. Uusin yllätys on Sibeliuksen Öinen ratsastus Aulangolla.

Kattaukseen kuuluu myös kaksi konserttia ja hiljentymistä kirkossa. Tarjolla on kaiken kaikkiaan kahdeksan tapahtumaa ja konserttia, joista neljä kaikille avoimia.

Juhlahumun aloittaa keskiviikkona Sinfonia-Lahti Okko Kamun johdolla. Konsertissa Vanaja-salissa kuullaan Jean Sibeliuksen teokset In memoriam, alkusoitto D-duuri, Belsazarin pidot-sarja sekä Historiallisia kuvia 1 ja 2. In memoriamin Sibelius sävelsi, kun Eugen Schauman ampui Bobrikovin.

Toinen mielenkiintoinen konsertti on torstaina Raatihuoneella, jossa kuullaan sävellyskilpailun voittaneiden säveltäjien Ignacio Brasa Gutierrezin (Espanja), Massimo Lauricellan (Italia) ja Chia-Yuing Linin (Taiwan) voittajateoksia Paavali Jumppasen, Juhani Lagerspetzin ja Joonas Pohjosen esittäminä. Pohjonen soittaa myös Kimmo Kuitusen Fantiseeraten pianolle kilpailun tuomariston suosituksesta. Pianoillassa kuullaan myös Jean Sibeliuksen pianoteoksia.

Viulisti Waltteri Tolppi nähdään useammassakin yhteydessä Sibelius-festivaalin tapahtumissa.

Viulisti Elias Koivisto nähdään useammassakin yhteydessä Sibelius-festivaalin tapahtumissa.

Uusin tulokas festivaaliohjelmassa on heppaharrastaja Ann-Mari Ahosen ideoima Öinen ratsastus nuoren Sibeliuksen samoilumaastossa Aulangolla.

– Ratsastettavassa konsertissamme on nyt mukana 15 ratsastajaa. Varsinainen yleisötapahtuma tämä ei ole, tuumaa Ahonen.

Ratsukot pysähtyvät kolmessa kohdassa kuuntelemaan musiikkia, jota esittävät Elias Koivisto, Erkki Korhonen ja ja viimeisenä orkesteritallenne. Ratsastajien toiveena on kehittää enemmänkin erilaisia tapahtumia Aulangon maastoon. Ahonen nostaa esille ratsastajaväen yhteisen Tapaninajelun, jota voisi siivittää Sibeliuksen joulumusiikilla.

Hämeenlinnan seurakunta on mukana festivaalissa. Sibeliukseen voi keskittyä kirkossa. Valtakunnallinen Uskon yö avaa kirkon ovet lauantaina. Sunnuntaina on Sibelius-juhlamessu. Festivaalin päättää sunnuntaina 20.9. Sibeliuksen kuolinpäivänä, keskustelutilaisuus Sibeliuksen syntymäkodissa. Siellä 94-vuotias oopperalaulaja Matti Lehtinen lukee Yrjö Kilpisen laatiman puheen, jonka hän piti Sibeliuksen hautajaisissa.

Teksti: Anneli Heräjärvi

 

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.