Lauantai 18.05.2024
Nimipäivät: Erkki, Eero, Eerika, Eerik, Eerikki

Tuuli:
 

Mikko Moilanen esitelmöi viikinkiajan miekoista

Seppä ja arkeologi, FT Mikko Moilanen esitelmöi Museo Skogsterissa viikinkiajan miekkoihin ja miekkaseppiin liittyvistä uskomuksista keskiviikkona lokakuun 16. päivänä kello 17 alkaen.

Luennolla esitellään erilaisia käsityksiä ja myyttejä, joita liitettiin seppiin viikinkiajalla. Vaikka arkeologinen lähdeaineisto ei sinällään kerro tällaisista asioista, voi viitteitä löytää muinaisista saagoista jotka ovat aikansa tarinaperinnettä.

Etenkin taitavimmat sepät nähtiin mystisinä olentoina, joilla oli ylimaallisia kykyjä. Suurimpana sepän taidonnäytteenä oli aikakauden kallein ja hienoin ase eli miekka. Myös miekkoihin ja niiden käyttöön on liitetty runsaasti mystiikkaa, mistä luennolla esitellään kuuluisimpia tapauksia.

Moilanen on erikoistunut nuoremman rautakauden miekoihin niin seppänä kuin tutkijanakin. Hänen vuonna 2015 valmistunut väitöskirjansa käsitteli 700?1200-lukujen säilämerkein koristeltuja miekkoja Suomessa. Moilanen myös valmistaa miekkojen ennallistuksia tilaustöinä. Luennolle on vapaa pääsy. Seminaaritila Andersin 50 paikkaa täytetään saapumisjärjestyksessä, mutta esitelmä näytetään videoyhteydellä myös museon muissa tiloissa.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.