Tiistai 23.07.2024
Nimipäivät: Olga, Oili

Tuuli:
 

LUENTO: Viron itsenäistymistä tuettiin “keittiön kautta”

Museo Militarian syyskauden yleisöluennot jatkuvat marraskuun 15. päivänä kello 18 filosofian tohtori Heikki Rausmaan luennolla Suomen tuesta Viron itsenäistymiselle 1988?1991.

Ennen luentoa museon päärakennuksessa voi tutustua Pohjan Pojista Suomen-poikiin ? Vapaaehtoisia Virossa ja Suomessa -näyttelyyn.

Julkisuuteen on jäänyt kuva, että Suomen ulkopoliittinen johto suhtautui varauksellisesti tai jopa viileästi Viron itsenäistymispyrkimyksiin vuosina 1988-1991.

Tämä kuva ei vastaa todellisuutta. Viro sai Suomen valtiolta ja julkishallinnolta apu ja tukea enemmän kuin mistään muualta oman itsenäisen valtionsa rakennusprojektiin.

Suomen kansalliset edut vaativat hyvien suhteiden ylläpitoa Moskovan kanssa. Siksi Suomen ulkopoliittinen johto tuki julkisesti lähes kaikkia presidentti Mihail Gorbatshovin pyrkimyksiä. Toisaalta myös Viron itsenäistyminen oli Suomen kansallisten etujen mukaista. Tämän vuoksi Viroa tuettiin, mutta ei avoimesti, vaan ns. keittiön kautta, jotta Suomen suhteet Moskovan kanssa eivät olisi vaarantuneet.

Luento järjestetään Museo Militarian Tykkihallissa. Luennolle on vapaa pääsy. Tilaisuus kestää noin 1,5 tuntia.

Museon kahvila ja museokauppa ovat avoinna ja päärakennuksen näyttelyihin on vapaa pääsy ennen luentoa kello 17?18. Ilmaisen tunnin aikana on erinomainen mahdollisuus tutustua luennon aihepiiriin kuuluvaan näyttelykokonaisuuteen Pohjan Pojista Suomen -poikiin.

Talvella 1919 kaksi suomalaista vapaaehtoisjoukkoa osallistui Viron itsenäistymiskamppailuun. Ensimmäinen suomalainen joukko Virossa oli I Suomalainen Vapaajoukko. Tunnetummaksi tuli toinen, Pohjan Pojiksi nimetty rykmentti.

Kun Suomi parikymmentä vuotta myöhemmin kävi sotaa Neuvostoliittoa vastaan, vapaaehtoisten suunta muuttui. Yhteensä noin 3.500 virolaista palveli Suomen talvi- ja jatkosodissa. Virolaisia vapaaehtoisia Suomen armeijassa kutsuttiin Suomen-pojiksi.

Näyttelyssä kerrotaan veljeskansojen vapaaehtoisten sotilaiden vaiheista niin Virossa kuin Suomessakin. Näyttely on esillä museon päärakennuksen ensimmäisessä kerroksessa 16.12.2018 asti.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.