Keskiviikko 24.04.2024
Nimipäivät: Pertti, Albert, Altti

Tuuli:
 

Kummitukset ja räyhähenget avaavat luentosarjan Henkimaailman juttuja

Pasi Klemettinen. Kuva Philippe Gueissaz.

Hämeenlinnan kaupunginmuseon kevätkauden Museokeskiviikot käsittelevät juuri avatun Henkimaailman juttuja -näyttelyn teemoja.

Ensimmäisellä luennolla keskiviikkona maaliskuun 13. päivänä kello 17 Museo Skogsterissa kuullaan tutkija Pasi Klemettisen puheenvuoro otsikolla: Kummituksia ja räyhähenkiä ? kummallisten elämysten ja tarinoiden äärellä arkistossa.

Luento käsittelee suomalaisessa kansanperinteessä esiintyviä erilaisia pahoja ja ilkikurisia olentoja. Keskiössä ovat erityisesti räyhähenget, joiden uskottiin ja kerrottiin mellastaneen tietyissä taloissa.

Luento tukeutuu aineiston ja sen esittelyn osalta kansanperinteen aarreaittaan eli Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistoon. Miksi yliluonnollinen paha valtasi talon, miten se kiusasi ihmisiä ja kuinka siitä päästiin eroon?

FT Pasi Klemettinen työskentelee SKS:n arkistotutkijana. Klemettinen on erikoistunut uskomusten ja tarinoiden folkloristiseen tutkimukseen. Hänen väitöskirjansa käsitteli mellastavia piruja ja kansanomaisia paholais- ja noituuskäsityksiä Karjalan kannaksen ja Laatokan Karjalan tarinaperinteessä.

Hän on kirjoittanut piruperinteen ohella suomalaisesta karhuperinteestä ja poltergeist-elokuvista. Klemettisen uusin teos Karjalan räyhähenget julkaistiin 2018.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.