Sunnuntai 16.06.2024
Nimipäivät: Päivi, Päivikki, Päivä

Tuuli:
 

Kotikaupunki heijastuu Eija-Liisa Ahtilan teoksista

Hämeenlinnassa lapsuutensa ja nuoruutensa viettäneen , nykyisin kansainvälisesti tunnetun nykytaiteen edustajan, Eija-Liisa Ahtilan teoksissa heijastuu kotikaupunki. Taidemuseossa avatun näyttelyn teoksista osa onkin toteutettu nimenomaan Hämeenlinnassa.

Ahtilaa pidetään liikkuvan kuvan kehittäjänä ja uudistajana. Taidemuseon näyttely esittää etupäässä hänen installaatioitaan, mutta myös valokuvia ja piirroksia. Mukana on uusi videoteos Silta, joka sai ensi-esityksensä näyttelyn avajaisissa. Taidemuseon molemmissa kerroksissa kerrotaan tunnetun taiteilijan matkasta kansainvälisille kentille. Hän sai taiteen akateemikon arvon vuonna 2009, Suomen historian nuorimpana.

? Kiinnostukseni Hämeenlinnan taidemuseoon ja taiteeseen alkoi jo 12-vuotiaana. Täältä sain suhteen ja kipinän taiteeseen, kuvailee Ahtila.

Hänestä taidemuseon tilat ovat ihmisen kokoisia. Näyttelyä on ollut kiva pystyttää. Ahtila olisi tahtonut oikeastaan lisää aikaa, jotta olisi voinut rakentaa tiloihin jotain aivan uutta. Nyt pukkaa päälle toinen näyttely Amerikassa.

Eija-Liisa Ahtilan videoteokset liikkuvat elokuvan ja kuvataiteen välimaastossa. Taiteilija luo kuista, äänistä ja kertomuksista tilateoksia, joissa näkökulmat vaihtuvat. Tarinat liikkuvat realismin ja fiktion, dokumentaarisen ja tarinallisen kerronnan rajamailla.

Taiteilija käsittelee ihmisen arkipäivän todellisuutta. Aiheita käsitellään suoraan, mikä saattaa hämmentää katsojia. Näyttelyn kenties massiivisin teos on koko alakerran seinään horisontaalisesti  heijastettu kuusi. Vaakasuora kuusi koostuu kuudesta videoidusta osasesta, jotka heiluvat vireässä tuulessa. Kuusi on kuvattu Aulangolla tenniskenttien lähellä.

Anneli Heräjärvi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.