Keskiviikko 24.04.2024
Nimipäivät: Pertti, Albert, Altti

Tuuli:
 

KIRJASTOT: Järjestelmä vaihtuu, lainauksiin yli kahden viikon katkos

Kirjastoautotkin pysyvät stillissä järjestelmävaihdoksen ajan. Kuva Anne Salmio.

Hämeenlinnan kaupunginkirjaston sekä Hattulan ja Janakkalan kunnankirjastojen järjestelmävaihdosta johtuen lainaamiseen tulee peräti yli kahden viikon katkos lokakuussa. Kirjastoista ei voi lainata, uusia tai varata aineistoa 13.10.?29.10. Kirjastoautot eivät kulje katkoksen aikana. Myöskään Vanamo-verkkokirjastossa ei voi uusia lainoja, tehdä varauksia tai etsiä aineistoa.

Aineistojen laina-aikoja pidennetään järjestelmävaihdon vuoksi. Aineiston laina-aikaa pidennetään siten, ettei järjestelmän käyttökatkon ajalle tule eräpäiviä. Nyt lainattaville tai uusittaville kirjoille tai muulle aineistolle, joilla on neljän viikon laina-aika, eräpäivä on vasta marraskuun puolella. Käyttökatkon ajalta ei peritä myöhästymismaksuja.

Kirjastojen aukioloaikojen puitteissa asiakkaat pääsevät lukemaan lehtiä ja kirjoja ja käyttämään muutakin aineistoa kirjastoissa, vaikka lainaaminen ei onnistukaan. Aineistoa voi myös katkon aikana palauttaa kirjastoihin ja palautusluukkuihin.

Kirjastoissa voi myös opiskella, työskennellä, oleilla ja pelata. Kirjastojen tietokoneet ovat myös asiakkaiden käytössä. Hämeenlinnan pääkirjaston pelitila Bunkkeri on avoinna järjestelmävaihdon ajan.

Hämeenlinnan pääkirjasto on auki koko järjestelmävaihdon ajan. Hämeenlinnan lähikirjastojen aukioloajat vaihtelevat, mutta kirjastot pyritään pitämään auki mahdollisimman normaalisti. Janakkalan pääkirjaston lehtilukusali on avoinna, mutta muuten kirjasto on suljettu.

Tervakosken kirjasto on käytettävissä kello 8?21 omatoimikirjastokortilla. Hattulan kirjastossa on supistetut aukioloajat. Tarkemmat tiedot aukioloista katkoksen aikana löytyvät Vanamo verkkokirjastosta (vanamo.verkkokirjasto.fi) sekä kustakin kirjastosta.

E-kirjat, e-lehdet ja muut kirjaston e-aineistot ovat asiakkaiden käytössä, sillä järjestelmänvaihdos ei koske e-aineistoja. E-kirjojen lainaamiseen Ellibs e-kirjapalvelusta tarvitaan kirjastokortin numero ja tunnusluku.

Järjestelmävaihdon aikana kirjastot eivät voi antaa uutta kirjastokorttia tai tunnuslukua, joten ne kannattaa hankkia ajoissa kirjaston asiakaspalvelusta. Kirjaston e-aineistojen esittelyt ja käyttöohjeet löydät Vanamo verkkokirjastosta, E-kirjasto ?välilehdeltä.

Uusi kirjastojärjestelmä otetaan käyttöön maanantaina 30.10. Kirjastojärjestelmän uusiminen on välttämätöntä, sillä nykyisin käytössä oleva kirjastojärjestelmä on tullut jo tiensä päähän, eikä sitä enää kehitetä.

Uuden kirjastojärjestelmän myötä Hämeenlinnan kirjastoissa asiakkaat voivat marraskuusta lähtien itse noutaa varaamansa aineiston tarvitsematta pyytää sitä asiakaspalvelusta. Varatut kirjat voi uudistuksen jälkeen noutaa myös kirjastojen itsepalveluaikana. Myös Tervakosken omatoimikirjastossa Janakkalassa varaukset voi järjestelmävaihdon jälkeen noutaa itse. Hattulan kirjasto ei vielä ota käyttöön varausten itsepalvelunoutoa.

Kirjastojärjestelmän lisäksi myös Vanamo verkkokirjasto uudistuu. Uusi verkkokirjasto otetaan käyttöön marraskuun alussa. Uudessa verkkokirjastossa kirjautuminen toimii entiseen tapaan kirjastokortilla ja tunnusluvulla.

Uuden verkkokirjaston käyttöönotto ei vaadi asiakkailta mitään toimenpiteitä. Ainoastaan silloin, jos haluaa säilyttää verkkokirjaston Oma hylly ?toiminnon sisältöjä, ne pitää lähettää omaan sähköpostiin tai tulostaa. Ne eivät siirry automaattisesti uuteen verkkokirjastoon. Tämä koskee myös omia teosarviointeja, tallennettuja hakuja ja tägejä.  Uudessa Vanamossa tulee olemaan Oma hylly ?toimintoa vastaava mahdollisuus koota teostietoja omille listoille.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.