Tiistai 23.04.2024
Nimipäivät: Yrjö, Jyrki, Jyri, Jiri, Jori

Tuuli:
 

Kari Tamminen tekee paluuta kuntapolitiikkaan

Vuonna 2009 kaikista kunnallisista luottamustehtävistä pois jäänyt Kari Tamminen, 60, on eläköitymisen myötä lämmennyt ajatukselle hypätä taas mukaan kunnallispolitiikkaan.  Tilaaja-tuottaja -mallia itsekin rakentamassa ollut Tamminen pitää luomusta epäonnistuneena ja kuntalaisille etäisenä. Hän kaipaa takaisin myös palvelusitoumuksistaan kiiteltyä Hämeenlinna-mallia.

Teklan puheenjohtajana Hämeenlinnan 2000-luvun alun rakennusbuumin ajan toiminut Kari Tamminen asuu tyytyväisenä Sairionrannassa, golfaa, käy kylpylässä, nauttii Verkatehtaan tarjonnasta ja penkkiurheilee kaupungin urheiluhalleissa.

Kaikki ovat hankkeita, mitä kokoomuksen Tamminen oli itse ajamassa maaliin.

– On kai lapsellista sanoa matkustelleelta mieheltä, että Hämeenlinna on maailman hienoimpia kaupunkeja. Saatiin paljon aikaan, sillä sopimuspolitiikka toimi kokoomuksen ja demareiden välillä. Ristiriitojakin oli, mutta ne kyettiin ratkaisemaan puhumalla.

Neljä valtuustokautta meni niin, mutta ajat ja tavat alkoivat muuttua.

– Kypsyin totaalisesti siihen, kun päätöksenteko alkoi mennä julkiseksi nokitteluksi, myöhemmin jopa tutkintapyyntöjä sateli sinne tänne ja henkilösuhteetkin tulehtuivat.

Kari Tamminen otti nokkiinsa ja hyppäsi kelkasta, mutta aika parantaa.

Välivuodet ovat myös antaneet mahdollisuuden arvioida Hämeenlinnan asioiden hoitoa rivikuntalaisen näkövinkkelistä.

Kari Tammiselle välivuodet kuntapolitiikasta ovat auttaneet arvioida Hämeenlinnan asioiden hoitoa rivikuntalaisen näkövinkkelistä.

Kari Tammiselle välivuodet kuntapolitiikasta ovat auttaneet arvioida Hämeenlinnan asioiden hoitoa rivikuntalaisen näkövinkkelistä.

Tammisen sympatia on kuntalaisten puolella.

– Kuntaorganisaatiota tarkastelemalla on vaikea tietää, kuka hoitaa mitäkin asiaa. Virkamiesten tehtävänimikkeetkään eivät siihen juuri opasta. Minulle ei ole kirkastunut, miksi ylipäätään koko tilaaja-tuottaja -mallia olisi syytä jatkaa.

– Enkä sulata sitäkään, että kehuttu ja toimiva Hämeenlinna-malli on täysin kadotettu. Tamminen muistuttaa, kuinka suurella työllä jalkautettu asukaspalautejärjestelmä parhaimmillaan toimi.

– Muun muassa kaikki teklan kokoukset aloitettiin käymällä läpi jokaikinen palaute -soitto, sähköposti tai paperilappunen. Sitten niihin reagoitiin vastaamalla, vastuuttamalla ja tekemällä, kuten palvelusitoumus edellytti.

Samaa edellytettiin jokaiselta hallintokunnalta.

Ei toimi enää.

Rantareittiä parvekkeelta katseleva ja välillä soutuveneensä Sairionrannasta Vanajalle työntävä Kari Tamminen puhuu pitkään rantojen rakentamisesta luonto-arvoja ja viihtyvyyttä unohtamatta.

– Kansalaismielipide lopulta ohjasi tämän Sairionrannankin tekemistä. Tehorakentamisesta luovuttiin ja hyvä tuli. Se on syytä pitää mielessä Engelinrannankin osalta.

Ilkka Peltoniemi 

 

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.