Lauantai 18.05.2024
Nimipäivät: Erkki, Eero, Eerika, Eerik, Eerikki

Tuuli:
 

Taidehaaste jalkauttaa taiteen kaupunkilaisten arkeen 100 päivän ajaksi

Jutun kuvituksena valokuvissa ja maalauksissa Viisi sukupolvea hämeenlinnalaisia. Tässä kuvassa Elina Pataila, os. Kurki-Suonio, musiikinopettaja.

Suomi100-statuksen saanut Taidehaaste nostaa juhlavuoden ?yhdessä?-teeman hengessä esiin kotikaupunkimme sadat kasvot ja katsoo elämää Hämeenlinnassa eilen, tänään ja huomenna. Sata päivää kestävä suuri taidetapahtuma avataan juhlallisesti Taiteiden Yönä perjantaina 25.8. Hämeenlinnan Taidemuseon Lohrmann-makasiinirakennuksessa kello 17.30 ja taide on ainutlaatuisella tavalla läsnä kaupungissa Itsenäisyyspäivään 6.12.2017 asti.

Taideyhdistys haastoi kaupunkimme kaikki taidetta omistavat liikelaitokset ja yhteisöt nostamaan taideteokset holveistaan kaikkien kaupunkilaisten nähtäviksi. Teoksia tuodaan valokuvina näyteikkunoihin ja seinille. Osa yhteistyökumppaneista järjestää yleisölle taidekierroksia tiloissaan. Paikalliset taiteen tekijät asettavat näytteille tekemiään muotokuvia ja omakuvia.

Aino Kurki-Suonio os. Vartia, pianisti ja musiikinopettaja, Höyhensaari-synnytyssairalaan perustajan, Ensio Kurki-Suonion vaimo, Olavi Laineen 50-vuotislahjaksi maalaamana. Kurki-Suoniot ovat Elina Patailan vanhemmat.

Haasteeseen voi osallistua myös tarjoamalla tilaa (näyteikkuna/vitriini/käytävä/halli tms.) teosten esittelyyn. Mitä erilaisimmat toimijat ovatkin jo toivottaneet taiteen tervetulleeksi tiloihinsa. Innostus tarttuu ja mukana ovat jo kirjastot, useita pankkeja, taidegallerioita, ravintoloita, kahviloita, päiväkoteja, kukkakauppoja, kampaamo, kaupungin kaikki museot, Verkatehdas, Wetterhoff, Kansallisarkisto, Kumppanuustalo, Palanderin talo, Sibeliuksen syntymäkoti, seurakunta ja monia muita, tällä hetkellä noin 40 eri tahoa. Taideyhdistys tarjoaa osallistujille asiantuntija-apua näyttelyiden toteutuksessa.

Iida Vartia os. Blomstedt, moderni papinrouva, joka toimi käsityönopettajana Wetterhoffilla sen alkuaikoina Fredrikan työtoverina.

Hämeenlinnan Kaupunkikeskustayhdistys rakentaa elävän, täydentyvän satojen kasvojen näyttelyn tulostamalla yhdistykselle lähetetyt valokuvat hämeenlinnalaisten omista muotokuvista, karikatyyreistä, perhevalokuvista ja selQie-otoksista piristämään keskustan tyhjiä liiketiloja yksityiskotien muistoilla sadan vuoden ajalta. Kuvia voi lähettää vaikka heti sähköpostilla osoitteeseen info@kaupunkikeskusta.fi.

Elina Patailan tytär Aino Krohn (Linnanmäen siluettitaiteilijan näkemys yli 30 vuotta sitten)

Yhdessä-teema toteutuu näinkin: Olutravintola Birgeriin rakentuu ravintolan itse ideoima näyttely tekstiä ja kuvaa yhdistävistä muotokuvista Kanta-Hämeen kirjailijayhdistys Vana-66:n ja Hämeenlinnan Kameraseuran yhteistyönä. Taidehaaste-tapahtuman näyttelypisteistä on tekeillä kartta, josta löytyy kunkin näyttelyn sijainti sekä tieto esillepanijoista/taiteilijoista.

Mikko Rytkönen, Aino Krohin poika, 10-vuotiaana.

Takaraja painetulle kartalle pääsyyn on 12.6.2017, mutta mukaan voi ilmoittautua vielä senkin jälkeen. Sähköinen, kesän mittaan täydentyvä karttaversio tulee löytymään Hämeenlinnan kaupungin sivuilta. Lisätietoa aiheesta antavat: Heikki Kilpeläinen hjkilpelainen@gmail.com/041 5076241, Helena Marttinen marttinen.helena@hotmail.com/050 5268549 ja Aino Krohn ainos.toimisto@gmail.com/050 591 2465.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.