Sunnuntai 21.04.2024
Nimipäivät: Anssi, Anselmi

Tuuli:
 

INDIE: Elisabeth Taylorista Mads Mikkelseniin

Kino Tavast tarjoaa syksyllä edullisia elokuvanäytöksiä vuosilta 1938 – 2016 sekä Kavin aluesarjassa että kuukauden pohjoismaisissa elokuvissa. Lippujen hinta vaihtelee sarjasta, elokuvasta ja katsojan iästä riippuen 3 ja 5 euron välillä.

Elokuvanäytösten jälkeen järjestetään keskusteluja, joihin katsojat ovat tervetulleita.

Walhallan tuottaman Pohjoismaisen sarjan esityspaikka on siirtynyt Kumppanuustalolle. Näytöksiin voi nyt ostaa myös 10 euron sarjalipun (3 elokuvaa) näytösten yhteydessä. Tutustumistarjouksena esitetään 4. syyskuuta pääsymaksuton Joachim Trierin draama Louder than the Bombs (Norja 2015). Elokuva on saanut Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon eikä sitä ole aiemmin esitetty Hämeenlinnassa.

Louder than Bombs -elokuvassa perheen isälle ja pojille paljastuu sotavalokuvaajana toimineen äidin (Isabelle Huppert) salaisuus. Thomas Vinterbergin marraskuussa esitettävän Jahti-elokuvan (Tanska 2012) Mads Mikkelsen palkittiin Cannes´ssa Kultaisella palmulla parhaasta miespääosasta.

Romanttiset ruotsalainen Pernilla Augustin Vakava leikki (2.10.) ja Hämeenlinnassa esittämätön tanskalainen May el-Toukhyn esikoiselokuva Long Story Short (11.12.) käsittelevät molemmat rakkautta, edellinen vakavammin, jälkimmäinen komedian keinoin.

Kansallisen audiovisuaalisen instituutin aluesarjassa pääosa elokuvista katsotaan vanhoilta filmikeloilta nauttien filmien pehmeistä värisävyistä ja elokuvaprojektorin raksutuksesta konehuoneen puolella. Mukana on myös digitoituja elokuvia kuten
itsenäisyyspäivän aattona nähtävä hämeenlinnalaissyntyisen Nyrki Tapiovaaran mustavalkoinen trilleri Varastettu kuolema (1938).

Aluesarja alkaa tiistaina 12. syyskuuta 1990-luvun epookkielokuvalla Talo jalavan varjossa. Syvällelluotaavaa tyylikästä James Ivoryn draamaa eri sosiaaliluokkien välisistä suhteista tähdittävät muun muassa Antohony Hopkins ja Emma Thompson.

Syyskuun lopulla kypsää ikää lähenevä pariskunta (rooleissa Elisabeth Taylor ja Richard Burton) selvittelee myrskyisästi suhdeongelmiaan 1960-luvun elokuvassa Kuka pelkää Virginia Woolfia? (26.9.) Ikääntyvä mies, entinen playboy (Bill Murray) puolestaan lähtee tapaamaan ex-rakastettujaan (Lange, Stone, Swinton, Delpy) Jim Jarmuschin pelkistetyssä 2000-luvun komediassa Broken Flowers (7.11.).

Broken Flowers esitetään marraskuun alussa.

Musiikki on keskeisessä roolissa sekä kuuden Oscarin särmikkäässä “mustassa” Rob Marshallin musikaalissa Chicago (2002) että Emile Ardolinon Kuumassa tanssissa (1987). Chicagossa (10.10.) ihmissuhteet ovat kauppatavaraa, vaikka lopussa ystävyys nousee yli kaiken. Kulttimaineeseen nousseessa pienen budjetin Kuumassa tanssissa (21.11.) nuori tyttö sen sijaan voittaa ujoutensa, oppii tanssimaan ja rakastuu.

Sarjojen elokuvista vain meksikolainen Alfonso Cuarónin road movie Äitiäs kans – kahden teini-ikäisen pojan ja aikuisen naisen matka – on kielletty alle 16-vuotiailta. Muuten ikärajat ovat K7 tai K12.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.