Tiistai 23.04.2024
Nimipäivät: Yrjö, Jyrki, Jyri, Jiri, Jori

Tuuli:
 

Huoveja ja ritareita

Faravidin Sudet näyttävät Keskiaikamarkkinoilla, kuinka keskiajalla taisteltiin.

Faravidin Sudet näyttävät Keskiaikamarkkinoilla, kuinka keskiajalla taisteltiin.

Keskiaikaharrastajien suosituimpia kiinnostuksen kohteita ovat vanhat taistelutekniikat. Miekan, kilven, tapparan, peitsen tai jousen käytön opettelu on fyysisesti vaativaa mutta innostavaa treenausta. Aseet ovat painavia ja oman hikisen lisänsä tuovat muut varusteet, asut ja suojukset.

 Tykistö ja tuliaseet yleensäkin tulivat mukaan sodankäyntiin vasta 1400-luvulla, joten sitä ennen joukot olivat ratsu- ja jalkamiehiä. Taktiikan kannalta oleellista taistelussa oli joukkojen yhdessä liikkuminen ja toimiminen. Harjoitteluun käytettiin paljon aikaa ja liikekuvioita hiottiin lakkaamatta, jotta niistä tulisi automaattisia ja toimivia kamppailun tuoksinassakin. Liput ja kirkkaat tunnusvärit auttoivat löytämään omat joukot, torvet ja rummut helpottivat komentojen välittämistä taistelun melskeessä.

 Näytöstaistelu saattaa näyttää spontaanilta mutta on todellisuudessa tarkkaan käsikirjoitettu ja harjoiteltu. Kun varusteet eivät kuitenkaan ole täysin suojaavat ja aseet ovat raskaita ja hankalia käsitellä, lipsahduksiin ei ole varaa!

Keskiaikaisia taistelutekniikoita harjoittelee Suomessakin monia ryhmiä, historialliselle miekkailulle löytyy koulu Helsingistä ja turnajaisiakin treenataan muutamassa paikassa. Ritareita ja huoveja löytyy yhä edelleen.

Keskiaikamarkkinat Linnanpuistossa 15.-17.8. 

 Anne Veinola

 

 

 

 

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.