Tiistai 25.06.2024
Nimipäivät: Uuno

Tuuli:
 

Hauhon Joulun 60. vuosikerta ilmestyy

Kotiseutuyhdistys Hauho-Seuran julkaisema Hauhon Joulu -lehti on myynnissä joulukuun 3. päivästä alkaen. Nyt ilmestyvä lehti on järjestyksessään jo 60. numero. Ensimmäinen Hauhon Joulu näki päivänvalon 59 vuotta sitten, jouluna 1957.

Päätoimittaja Jouni Lehtonen kertoo lehdessä kuinka Eversti Rainer Kirjokallion toimittama kotiseutulehti sai hyvän alun, kuten lehden toisessa numerossa jouluna 1958 toimituskunta kirjoittaa: ?Hauhon Joulu N:o 1 sai erikoisen suosiollisen vastaanoton, mm:ssa painos loppui kesken?.

Siitä alkaen Hauhon Joulu on ilmestynyt joka jouluksi, perinteisellä paperisella lehdellä on vankka lukijakuntansa. Juhlalehti on 80-sivuinen ja sen painos on 1.400 kappaletta. Hauhon Joulussa on kirjoituksia niin Hauhon historiasta kuin nykypäivästä ja tapahtumista. Hauho-Seuran kuulumisina tämän vuoden lehdessä kerrotaan Hauhon pitäjänhistorian kirjoitustyön etenemisestä ja Hauho-Seuran museoesineiden luetteloinnin ja äänitearkistojen digitoinnista.

hauhon_joulu_kansikuva_bartimeus

Arkistojen kätköistä on kaivettu esiin tietoa aapiskukkomies Daniel Medelplanin pätkätöistä Hauhon seurakunnan palveluksessa. Lehdessä kerrataan kesäisen runon ja suven päivän arkkiveisuillan antia ja paneudutaan tarinoihin lähiseudulla tunnettujen arkkiveisujen takana.

Kalastuksen harrastajia arvatenkin kiinnostaa millaisia kuhasaaliita Hauhon vesiltä nostettiin 70 vuotta sitten. Hauholla kesäänsä viettäneen tamperelaisen Oskari Vahteran kalapäiväkirja kertoo tarkat kilomäärät, pyyntivälineet ja sääolot parhaisiin pyynteihin. Komeimmat Iso-Roineesta nousseet kuhat olivat lähes viisikiloisia vonkaleita.

Kepeää sanailua edustaa Kari Sundellin muistot kesätöistään Sotjalassa, Arvo Kokkalan juurikaspellolla. Sieltä hänelle urkeni ura markkinatutkimusten teon kautta Pyynikin Panimon Hämeenlinnan myyntikonttorin jakeluauton apupojaksi. Kuormasta sai Sundellin mukaan luvan kanssa juoda korillisen virvoitusjuomia päivässä janoonsa.

Näitä kertomuksia ja paljon muuta kotiseutuasiaa on luettavissa Hauhon Joulu -lehdestä, jota myyvät Hauhon Yhtenäiskoulun 9-luokkalaiset tulevana viikonloppuna. Lehti on myynnissä hauholaisissa liikkeissä ja pankeissa maanantaista 5. joulukuuta alkaen. Lisäksi juhlanumero on myynnissä HawuJoulu-tapahtumassa lauantaina 10. joulukuuta Hauhon kirkonkylässä muun muassa Vanharaitti 15:n pihassa Hauho-Seuran myyntipisteellä. (Reska.fi)

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.