Torstai 20.06.2024
Nimipäivät: Into

Tuuli:
 

HAMKin yhtiöjärjestelyt kaunistivat taseen, huolena nuorten hyvinvointi

Hämeenlinnan kaupungin taseessa on viime vuoden tilinpäätöksen jälkeen ylijäämää runsaat 4,6 miljoonaa euroa, kun vuoden 2013 jäljiltä tase oli 13,3 miljoonaa euroa alijäämäinen.

? Taseen alijäämä on nyt hoidettu, mutta tiedossa on jatkossakin paljon töitä. Käynnissä on muun muassa monia pitkän aikavälin kehittämisohjelmia, muistutti kaupunginjohtaja Timo Kenakkala.

Hämeenlinnan kaupungin tilinpäätöstä esitellyt Timo Kenakkala muistutti, että muutostahtoa tarvitaan jatkossakin muun muassa sote-uudistusten ja valtionosuusuudistusten keskellä.

Hämeenlinnan kaupungin tilinpäätöstä esitellyt Timo Kenakkala muistutti, että muutostahtoa tarvitaan jatkossakin muun muassa sote-uudistusten ja valtionosuusuudistusten keskellä.

Hämeenlinna esimerkiksi toteuttaa vuoteen 2020 ulottuvaa henkilöstöohjelmaa. Viime syksynä toteutuneen Elenia-Areenan avaamisen ja paljon julkisuutta saaneen palvelu- ja hankintaohjelman lisäksi kaupungilla vieläpä on menossa aina vuoteen 2017 ulottuva juhlavuosien putki.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) kiitteli tilinpäätösinfossa niin virkamiehiä, kaupungin työntekijöitä kuin luottamushenkilöitäkin. Hän muistutti, että kesällä uhannut jopa 7 miljoonan euron talousarvion ylitys onnistuttiin torppaamaan.

? Onnistumisia olivat verotulojen ja rahoitustulojen toteutumat ja tonttimyyntikampanjan onnistuminen. Taseeseen tullut HAMKin 18,1 miljoonan euron kiinteistöomaisuus oli yhden yön ihme joka selittää tasekehityksen, mutta myös toiminnan tehostamisessa kaikkineen onnistuttiin, Rautio tiivisti.

Valtio lahjoitti HAMKin kiinteistöt, kun HAMK yhtiöitettiin. Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Iisakki Kiemunki (sd.) totesi, että myös kaupunki on investoinut kiinteistöihin vuosien varrella merkittävästi ja nyt se tuloutui. Samoin hän muistutti, että kuntaliitoksen jälkeen kaupunki on tehnyt kiinteistöistä myös lukuisia alaskirjauksia.

? Hämmentävän positiivinen vuosi kaiken kaikkiaan, jos sitä verrataan siihen keskusteluun, mitä julkisuudessa kaupungin toiminnasta ajoittain on käyty, Kiemunki linjasi.

Verotuloja kaupunki keräsi 1,2 miljoonaa budjetoitua enemmän. Rahoitustuottoja ja kulujen ylijäämiä kertyi 2,1 miljoonaa budjetoitua enemmän. Omaisuuden myyntivoittoja kaupunki kirjasi 1,4 miljoonaa enemmän kuin tilausbudjetissa tavoiteltiin.

Näiden Raution luettelemien onnistumisten lisäksi ilonaiheena ovat olleet muun muassa kaupunkiin sijoittuneet 30 uutta yritystä ja lukuisat uudet perustetut yritykset. Hämeenlinnan seutu oli viime vuonna yritysten kasvun tahdissa maan kärkeä Pohjanmaan jälkeen.

Ilman HAMKin yhtiöjärjestelyjä kaupungin tulos kuitenkin olisi ollut noin 0,6 miljoonaa euroa alijäämäinen. Toimintakate kasvoi 3,7 prosentilla, noin 345,9 miljoonaan euroon, kun kasvun ylärajaksi oli asetettu 2,5 prosenttia.

Huolenaiheiksi kaupunginhallituksen puheenjohtaja Rautio nosti lisäksi heikentyneen taloustilanteen ja perheiden pahoinvoinnin, jotka lisäsivät kuntien kustannuksia odotettua enemmän. Lastensuojelun kustannukset ylittyivät peräti 3,9 miljoonalla, vammaispalvelujen kustannukset 2 miljoonalla ja työmarkkinatuen kuntaosuus 0,9 miljoonalla eurolla.

? Nuorten vointi kaiken kaikkiaan on yksi huolistamme. Kuusi nuorta muun muassa jäi vaille perusasteen päättötodistusta, Rautio huomautti.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.