Keskiviikko 24.07.2024
Nimipäivät: Tiina, Kirsti, Kirsi, Kiia, Krista

Tuuli:
 

Hämeenlinnalaiset lainasivat viime vuonna kirjastoista yli miljoona kirjaa

Vuonna 2017 Hämeenlinnan kaupunginkirjaston toimipisteissä asioi yhteensä noin puoli miljoonaa kirjastonkäyttäjää. Kuvassa kirjastovirkailija Merja Österman.

Hämeenlinnan kaupunginkirjastosta eli pääkirjastosta ja kuudesta lähikirjastosta ja kahdesta kirjastoautosta lainattiin vuonna 2017 yhteensä yli 1.050000 kirjaa tai muuta nidettä. Viime vuonna pääkirjastoa käytti lähes 300.000 ihmistä ja kaikissa kirjastoissa asioi yhteensä noin puoli miljoonaa kirjastonkäyttäjää. Tulos oli hyvä, sillä kirjastojärjestelmän vaihdon vuoksi kirjastoissa ja kirjastoautoissa oli lainauksessa lähes kolmen viikon katkos viime syksynä.

Hämeenlinnan pääkirjastossa lasten ja nuorten kirjallisuuden lainaus kasvoi 11 prosenttiyksikköä edellisvuoteen verrattuna. Lasten ja nuorten kirjallisuuden lainaus on kasvanut vuodesta 2012 lähtien. Hauhon kirjasto-palvelupisteessä lasten ja nuorten kirjallisuuden lainaus kasvoi lähes seitsemän prosenttiyksikköä.

Kirjastot ovat panostaneet lasten ja nuorten aineistohankintoihin ja entistäkin aktiivisempaan yhteistyöhön koulujen ja päiväkotien kanssa. Huoli lukutaidon kehittymisestä ja kiinnostus lukuinnostuksen herättämiseen on innostanut kouluryhmiä tulemaan kirjastoon.

Hämeenlinnan kaupunginkirjaston kirjastoautojen Bellan ja Urhon lainaus kasvoi lähes kaikilla mittareilla. Aikuisten tietokirjoja lainattiin yli 14 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuonna 2016. Lasten ja nuorten kaunokirjoja lainattiin yli 13 prosenttiyksikköä enemmän kuin edellisenä vuonna.

Kaiken kaikkiaan suuren lainamääränsä ansiosta kirjastoautot Bella ja Urho ovat kirjaston tehokkaimpia yksiköitä. Kirjastoautot vierailevat muun muassa kouluilla ja päiväkodeilla, jolloin niistä lainataan muutamassa tunnissa satoja kirjoja. Toisaalta kirjastoautot palvelevat harvaan asuttuja alueita, jotka ovat kaukana kiinteistä kirjastoista.

Kirjaston e-aineistojen käyttö on lisääntynyt huomattavasti. Lisääntyneen hankinnan ja aktiivisen markkinoinnin ansiosta kirjaston e-kirjojen lainaus kasvoi yli 80 prosenttiyksikköä edellisvuoteen verrattuna. Kokoelma sisältää noin 1300 e-kirjaa.

Kotimaisia sähköisiä aikakauslehtiä sisältävän eMagz -palvelun käyttö kasvoi vuodessa yli 50 prosenttiyksikköä. Runsaat 240 kotimaista sanomalehteä sisältävän ePressin käyttö puolestaan lisääntyi parikymmentä prosenttia. Kotimaisia lehtiä sisältäviä sähköisiä palveluita voi käyttää kirjaston verkossa, myös lähikirjastoissa.

Tuhansia ulkomaisia aikakaus- ja sanomalehtiä sisältävän PressReaderin käyttö lisääntyi 65 prosenttiyksikköä. PressReader on nyt myös etäkäytössä Vanamo-verkkokirjastoon kirjautuneille asiakkaille. Kirjautumiseen tarvitaan kirjastokortin numero ja tunnusluku.

Syksyllä juhlittiin uuden Kalvolan kirjaston avautumista Hyvinvointikeskus Sauvolassa. Uudet kirjastotilat ja laajat aukioloajat on otettu hyvin käyttöön Iittalassa. Kalvolan kirjaston muutto Hyvinvointikeskus Sauvolaan mahdollisti aukioloaikojen laajenemisen itsepalvelutunneilla myös Iittalassa.

Itsepalvelutunnit eivät vähennä asiakaspalvelutuntien määrää kirjastoissa vaan mahdollistavat kirjastojen pidemmän aukiolon. Tämä puolestaan edistää kirjaston saavutettavuutta, sillä kirjastossa pääsee käymään myös aamuisin, iltaisin ja viikonloppuisin.

Kirjastot olivat viime vuonna auki noin 22 730 tuntia, joista itsepalvelutunteja oli hieman yli 10 000 tuntia. Jukolan ja Hauhon kirjastoissa on pitkään ollut asiakaspalvelun lisäksi myös omatoimiaukiolo. Myös pääkirjastossa arkisin ensimmäinen aukiolotunti on itsepalvelulla.

Hämeenlinnan pääkirjastossa ja lähikirjastoissa järjestettiin viime vuonna yhteensä yli 300 tapahtumaa, joissa kävi yli 20.000 ihmistä. Kiinnostus kirjaston yleisötapahtumiin on suurta ja tapahtumien osallistujamäärät nousivat yli kahdeksan prosenttiyksikköä edellisvuodesta.

Vuonna 2015 pääkirjaston musiikkiosastolle perustettu elävän musiikin esiintymispaikkapaikka Avolava on vakiinnuttanut asemansa pääkirjaston toisena esiintymistilana lainauskerroksen aulan, eli nk. Kirjastotorin lisäksi.

Avolava tarjoaa harrastelijoille, opiskelijoille ja puoliammattilaisille mahdollisuuden esiintyä yleisön edessä ja samalla kirjaston asiakkaille saavat nauttia korkeatasoisista esityksistä. Pääkirjaston musiikkiosaston Avolavalla järjestettiin vuoden 2017 aikana hieman edellisvuotta enemmän, 21 musiikkitapahtumaa ja niissä kävi yhteensä 855 henkeä.

Kekseliästä tapahtumatuotantoa myös palkittiin. Hämeenlinnan kaupungin kehittäjäpalkinto myönnettiin Lammin kirjasto-palvelupisteessä jo toista kertaa järjestetylle Kesäpuuhaviikolle. Tapahtumaviikko on tarkoitettu pienille koululaisille, joiden kesäloma on jo alkanut, mutta vanhemmat ovat vielä töissä. Kesäpuuhaviikon pääorganisaattoreita olivat kirjastonhoitaja Päivi Ruuskanen ja opettaja Leija Kuuranhalla ja viikon järjestämiseen osallistui suuri joukko vapaaehtoisia.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.