Perjantai 14.06.2024
Nimipäivät: Kielo, Pihla

Tuuli:
 

Hämeenlinna mittasi kesämatkailijoiden kokonaismäärää uudella analytiikkatyökalulla

Hämeenlinnan torilla oli kesäkuun lopulla leppoisaa ihmisen olla. Kuva: Juha Reinikainen.

Kotimaan kasvava matkailubuumi oli suotuisa myös Hämeenlinnalle ja toi kaupunkiin kesän aikana yli miljoona kävijää sekä kokonaismatkailutuloa lähes 93 miljoonaa euroa. Hämeenlinnan matkailusta saatiin aiempia vuosia reaaliaikaisempaa ja syväluotaavampaa dataa uuden Salmi Platform analytiikkatyökalun avulla.

Hämeenlinnassa vieraili kesän aikana 1.039418 matkailijaa, joista päiväkävijöitä oli 402.578 henkilöä. Yöpymisiä oli kesän aikana yhteensä 636.841. Luvussa on huomioitu myös mökkeilijät sekä keskimääräinen viipymä, 2,5 vuorokautta. Myös majoituskohteiden käyttöasteet nousivat yli koronapandemiaa edeltävän tason.

Kokonaismatkailutuloja Hämeenlinnaan kertyi kesän ajalta 92,8 miljoonaa euroa. Keskimääräinen matkailutulo oli 89,32 euroa henkilöä kohden. Suhteessa eniten rahaa käyttävät päiväkävijät.

Hämeenlinnaan saapui pääsääntöisesti eniten matkailijoita ympäröivistä kaupungeista ja kunnista, kuten Helsingistä, Tampereelta ja Riihimäeltä.

– Hämeenlinnassa vierailee tyypillisesti paljon päiväkävijöitä sekä mökkeilijöitä, jotka eivät välttämättä näy majoitustilastoissa. Otimme Salmi Platformin käyttöömme, koska halusimme aiempaa reaaliaikaisemman ja syväluotaavamman kokonaiskuvan Hämeenlinnan matkailutilastoista, kertoo Linnan Kehityksen matkailuasiantuntija Outi Mertamo.

Matkailijoiden kokonaistyytyväisyys oli kouluasteikolla hyvä, 8,1.

– Ihmiset ovat oikeasti halukkaita suosittelemaan Hämeenlinnaa matkailukohteena! Tosi monessa palautteessa korostui se, että ollaan tyytyväisiä Hämeenlinnaan kokonaisuutena, Mertamo iloitsee.

Erityisen tyytyväisiä oltiin Hämeenlinnan kauneuteen, siisteyteen sekä lämminhenkiseen palveluun. Positiivista palautetta keräsivät myös Hämeen linna ja Vankila, luonto- ja kulttuurikohteet, puistot istutuksineen, ravintolat, rantareitti sekä hyvät ja edulliset parkkipaikat.

Eniten tyytymättömyyttä aiheuttivat liikkeiden lyhyet aukioloajat. Selkeästi toivotuin lisäpalvelu oli pyörävuokraus ja kaupunkipyörät.

– Nyt kerätty analytiikka toimii hyvänä pohjana matkailun kehittämistoimenpiteille. Matkailukyselyn tuloksista kävi ilmi paljon sellaisia konkreettisia asioita, joihin me voimme vaikuttaa jo ensi kesää ajatellen, Mertamo pohtii.

– Yhtenä isona tavoitteena jatkossa on myös koko Hämeenlinnan seudun digitaalisen näkyvyyden parantaminen yhteistyössä kaikkien toimijoiden kanssa.

Tiedot Hämeenlinnaan suuntautuvasta matkailusta perustuvat reaaliaikaiseen Salmi Platform matkailuanalytiikan työkaluun, jota kerättiin Hämeenlinnassa kesäkuu-elokuu välisenä aikana. Lisäksi matkailijoille toteutettiin verkkopohjainen kyselytutkimus, johon saatiin 1.778 vastausta. Analytiikkatyökalu koostaa dataa useasta eri tietolähteestä ja yhdistää sitä muun muassa Telian operaattoridataan.

– Hämeenlinna yllättää tutkimuksen valossa monipuolisuudellaan. Hämeenlinnaan saapuu matkailijoita moninaisilla motiiveilla ja esimerkiksi Hämeenlinnan luontoa kehutaan laajalti kyselytutkimuksen vapaissa palautteissa, pohtii Salmi Analyticsin toimitusjohtaja Wille Markkanen.

– Silmiinpistävä piirre Hämeenlinnan matkailudatassa on rekisteröidyn majoituksen lisäksi saapuvat rekisteröitymättömät matkailijat. Tämä ei kuitenkaan ole niin ihmeellistä, kun huomioidaan Hämeenlinnan erittäin suuri loma-asuntojen määrä. Tämä joukko tuo Hämeenlinnaan suuren ja vakaan matkailijavirran, jonka varaan on hyvä rakentaa myös muuta matkailua sekä siihen liittyvää tuotteistusta.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.