Sunnuntai 19.05.2024
Nimipäivät: Emilia, Emma, Mila, Amalia, Emmi

Tuuli:
 

Hämeen linnassa avautui kaksi Sibelius-näyttelyä

Hämeen linnassa avautui perjantaina 20.3. kaksi Sibelius-aiheista näyttelyä. Näyttelyt Janne ? Kohtaamisia Jean Sibeliuksen lapsuuden ja nuoruuden maailmassa sekä Sibeliuksen maisema on toteutettu yhteistyössä Hämeenlinnan kaupungin historiallisen museon ja valokuvataiteilija Taneli Eskolan kanssa. Molemmat näyttelyt ovat avoinna 20.3.2015?20.3.2016.

Janne pianon alla. Graafikko Annastiina Mäkitalon kuvitusta näyttelyyn Janne ? Kohtaamisia Jean Sibeliuksen lapsuuden ja nuoruuden maailmassa.

Janne pianon alla. Graafikko Annastiina Mäkitalon kuvitusta näyttelyyn Janne ? Kohtaamisia Jean Sibeliuksen lapsuuden ja nuoruuden maailmassa.

Janne ? Kohtaamisia Jean Sibeliuksen lapsuuden ja nuoruuden maailmassa -näyttelyssä pääosassa ei ole suuri säveltäjä, vaan ihan tavallinen ja kuitenkin hyvin erityinen hämeenlinnalainen poika, joka syntyi Ruusukorttelissa ja leikki Tähtipuistossa.

Tarinan taustalla esiintyvät kaupungin asukkaat sekä itse kaupunki, jonne Suomen ensimmäinen rautatie toi matkustajia hitaasti puksuttavalla junalla. Täällä kasvoi uneksiva ja joskus hankalakin koulupoika, joka löysi oman roolinsa orkesterin virittäessä soittimiaan.

Graafikko Annastiina Mäkitalon kuvitus, jossa pikku Janne ja Pehr-setä katselevat tähtiä, johdattaa kävijät moniaistiseen tilaan. Tässä tilassa, jonka arkkitehtuuri viittaa avaruuteen, kävijä voi eläytyä Jannen maailmaan värien, äänien, tuoksujen, liikkeen, kosketuksen ja valaistuksen kautta.

Valokuvanäyttelyssä Sibeliuksen maisema Taneli Eskolan valokuvataide saa rinnalleen säveltäjämestarin ajatelmat, jotka kertovat erilaisista elämäntilanteista, vuodenajoista ja miljöistä. Maisema on kuin aikakone, joka voi viedä katsojan niin säveltäjän nuoruudenmaisemiin Hämeessä kuin Tuusulan taiteilijayhteisön tunnelmiin Järvenpäähän. Esillä on otoksia 1970-luvulta tähän päivään. (Reska.fi)

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.