Sunnuntai 19.05.2024
Nimipäivät: Emilia, Emma, Mila, Amalia, Emmi

Tuuli:
 

Hämeen linnan jouluvalaisussa näkyvät myös kilpailuvoittajien ideat

Linnan jouluvalaisu vuodelta 2018. Kuva: Pentti Mansukoski.

Hämeenlinnassa järjestettiin kaikille avoin kilpailu, jonka viisi voittajaa pääsivät keskiviikkona 4.12. suunnittelemaan oman valoteoksensa osaksi Hämeen linnan jouluvalaisua yhdessä paikallisen ammattilaisen, valaisusta vastaavaan Torvinen Showtekniikka Oy:n kanssa.

Eero Vesan teos ?Vanhan linnan neljä vuodenaikaa? ammentaa eri vuodenaikojen värimaailmasta, tunnelmasta ja symboliikasta. Noin 15 minuutin kierrossa valo kasvaa kepeän leikkisästä keväästä hersyvän lämpimään kesään, kääntyy myrskyisän uhmakkaaseen syksyyn ja rauhoittuu lopulta seesteisen lumoavaan talveen sekä joulun tunnelmaan.

? Inspiraationa teokselle toimii luonnon tuottamat taide-elämykset ilman ihmiskäden jälkeä. Linna ympäristöineen on oleellinen osa ulkoilureittejäni, ja olen monesti miettinyt, millaiset vuodenajat sitä ovat vuosisatojen aikana ympäröineet, Vesa pohtii.

? Hämeen linna on ollut osa sielunmaisemaani silloinkin, kun asuin poissa Hämeenlinnasta, pitkän uran mainostoimisto-AD:na tehnyt Vesa kertoo.

6-vuotias Hertta Manninen ei värejä säästellyt valaisua suunnitellessaan. Teos ?Rubikin kuutio? onkin varsinainen värien sinfonia, joka tuo linnan mittasuhteet huimalla tavalla esiin katsojien ja rantareitin lenkkeilijöiden iloksi.

Hämeenlinnalaisen freelance-valokuvaaja Markus Kauppisen teoksen ?Finlandia? värimaailman lähtökohtana on Suomen lippu. Samalla se on kunnianosoitus Jean Sibeliukselle.

? On mielenkiintoista nähdä, miten sinivalkoinen valomaailma toimii normaalisti lämpimän sävyillä valaistun linnan muureilla. Ideani syntyi viime vuonna linnan erikoisvalaistusta valokuvatessani. Julkisten rakennusten valaisussa monesti käytetty fuksianpunainen sävymaailma ei kuulu suosikkeihini, joten onkin kiinnostavaa nyt nähdä miltä oma visio näyttää.

? Viime vuonna linnan valaisu herätti paljon keskustelua. Kilpailun myötä pääsemme nyt toteuttamaan myös kaupunkilaisten ideoita valosuunnittelussa, mikä on ammattilaisen näkökulmasta erittäin virkistävää, toteaa Torvinen Showtekniikka Oy:n toimitusjohtaja Panu Koskinen.

Siiri Timosen ?Lumilyhty?-teos sai innoituksensa lomareissulta Disneylandin satumaailmasta. Valaisussa linnan sisäpiha nousee esiin kuin kynttilä lumilyhdyn keskeltä. Siiri toivoo ihmisten ottavan valokuvia teoksensa äärellä – vaikka joulukorttikuvaksi.

? Olemme nähneet yhdessä monenlaisia valoteoksia, ja ottaneet niiden edessä aina valokuvan muistoksi, äiti Riikka Timonen kertoo.

? Nykypäivänä ihmisten ottamat selfiet ja niiden jakaminen somessa ikään kuin jatkaa teosta eteenpäin.

Kasimir Sarren teos ?Sonja? pitäytyy rajatussa sävymaailmassa, jossa valot elävät eri sykleissä linnan ulkomuureilla ja sisäpihalla.

? Mietin luonnon monimuotoisuutta, sekä lukuisia elinvoimaisina virtaavia vesistöjämme. Teos sai vaikutteita myös vaihtelevista vuodenajoista, jotka heijastuvat ehkä myös mielialoihimme joskus pirteämpinä, ja toisinaan taas synkempinä väreinä. Valaiskoon se silti meille pimeyden kauniiksi, kulttuurikeskus ARXin teknisenä- ja kulttuurituottajaharjoittelijana työskentelevä Sarre pohtii.

? Olin positiivisesti yllättynyt siitä, miten kaikki teokset lähestyivät asiaa täysin eri lähtökohdista. Lopputulokset ovat erilaisia muodostaen silti yhteneväisen tarinan, ja jokainen valoteos on varmasti näkemisen arvoinen, Koskinen kertoo.

Juhlavalaistuksen teemoina ovat tänä vuonna jää, tuli ja revontulet, Hämeenlinnan joulutapahtumaa Tulen ja Jään Joulu 2019 mukaillen.

? Valaisu muuttuu ja kasvaa sitä mukaa, mitä lähemmäs joulua mennään. Yhdessä kilpailutöiden kanssa se muodostaa dramaturgisesti luontevan ja näyttävän kokonaisuuden, jollaista ei Suomessa tänä jouluna muualla nähdä.

Linnan jouluvalaisu sytytetään täyteen loistoonsa Tuomaan markkinoiden yhteydessä lauantaina 14.12. kello 16.30. Vierailijateokset ovat nähtävillä yksitellen vuorokauden ajan aina kello 16.30 alkaen seuraavasti:

  1. ke 18.12. Siiri Timonen: Lumilyhty
  2. to 19.12. Hertta Manninen: Rubikin kuutio
  3. pe 20.12. Markus Kauppinen: Finlandia
  4. la 21.12. Kasimir Sarre: Sonja
  5. su 22.12. Eero Vesa: Vanhan linnan neljä vuodenaikaa

Joulupyhinä linnan valaisu jatkaa ammattilaisten valomaailmassa ja viimeinen mahdollisuus nähdä valaisu koko komeudessaan on tapaninpäivänä.

Valaisun mahdollistavat yhteistyössä Torvinen Showtekniikka Oy, Linnan Kehitys Oy, Suomen kansallismuseo, Hämeenlinnan kaupunki, Hämeenlinnan Nuorkauppakamari ry sekä Elinvoimaa Hämeeseen ry.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.