Sunnuntai 16.06.2024
Nimipäivät: Päivi, Päivikki, Päivä

Tuuli:
 

FINNHITS: Huoltoaseman baarissa karaoke lievittää kiperiä tuntemuksia

Anneli Ranta, Birgitta Putkonen, Maiju-Riina Huttunen ja Lotta Huitti ovat mukana Finnhitsissä. Kuvaaja: Tommi Kantanen

Anneli Ranta, Birgitta Putkonen, Maiju-Riina Huttunen ja Lotta Huitti ovat mukana Finnhitsissä. Kuvat: Tommi Kantanen

Jokunen vuosi sitten kirjailija Kari Hotakainen sai pyynnön kirjoittaa parikymmentä lyhyttä juttua olutpullojen etiketteihin. Idea jäi muhimaan ja siitä syntyi Finnhits, väläyksiä, kohtaamisia, elämäkertoja, repliikkejä. Monenlaista mieleenpainuvaa.

Sitten kävi niin, että Hämeenlinnan teatterin näyttelijä Lasse Sandberg tuli lukeneeksi Hotakaisen novellikokoelman. Hän ihastui siihen ja kyseli kollegoiltaan Katariina Kuisma-Syrjältä ja Mikko Töyssyltä, voisiko teatterinjohdolle esittää, että aiheesta tehtäisiin pienimuotoinen juttu vaikkapa Verstaalle.

Muutkin innostuivat ja nyt ollaan tilanteessa, että Finnhits esitetään teatterin päälavalla kunnon miehityksin. Ja kaikki ovat tyytyväisiä, että sovituksen tehnyt Sakari Kirjavainen ohjaa musiikkipitoisen näytelmän.

– Kyllä tämä varmasti, niin vakaasti uskomme, kolahtaa yleisöön, uskovat Sandberg ja Töyssy.

Kuvassa Maiju-Riina Huttunen ja Saska Pulkkinen.

Kuvassa Maiju-Riina Huttunen ja Saska Pulkkinen.

He ovat sitä mieltä, että mitä enemmän on elämänkokemusta, sitä enemmän saa näytelmään kosketuspintaa. Tarina kertoo Suomesta ja suomalaisista.
Töyssy sanoo, että näyttelijäkunnalta tulee paljonkin ideoita. Osa niistä toteutuu, osa jää muhimaan ja osa unohtuu.

– Kyllä näyttelijä kokee kaiken tämän rikkautena, sanoo Töyssy.

Finnhits on musiikillinen näytelmä suomalaisista karaoketunnelmista huoltoaseman kimalteisessa baarissa. Siellä velloo voimakas yhteishenki, kun nykypäivän kerrostaloasujat tuulettavat tunteitaan.

Sakari Kirjavainen piti heti selvänä, ettei Hotakaisen tekstiin kajota.

– Sovituksessa on haettu esiin tekstikatkelmien henkilöitä ja kuppilassa istuvien kuvia, ihmisten arkisia ja ihmeellisiä kohtaloita, kertoo ohjaaja.

Näytelmään jouduttiin pari viikkoa ennen ensi-iltaa tekemään roolivaihdos. Katariina Kuisma-Syrjän sairaslomaa tuuraa tamperelainen näyttelijä Anneli Ranta.

Rooleissa nähdään Lotta Huitti, Maiju-Riina Huttunen, Saska Pulkkinen, Birgitta Putkonen, Anneli Ranta, Lasse Sandberg ja Mikko Töyssy.

Muusikot ovat Aleksi Aromaa, Lauri Malin, Antti Paranko/Marko Karhu, Kalle Penttilä ja William Suvanne. Lavastussuunnittelu on Juha Mäkipään, puvuista vastaa Satu Suutari, valoista Hannu Suutari ja äänistä Pasi Lehtinen.

Finnhitsin ensi-ilta on Hämeenlinnan Teatterin päänäyttämöllä lauantaina 8.10. kello 18.

Anneli Heräjärvi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.