Maanantai 15.07.2024
Nimipäivät: Rauni, Rauna

Tuuli:
 

Camilla Vuorenmaan näyttely avautuu Taidemuseossa lokakuun 20. päivänä

Camilla Vuorenmaa, It´s like a giant Straw of light is burning in to my eyes, 2023, maalaus kankaalle, 150 x 150 cm. Kuva: Pasi Vähänen, Hämeenlinnan taidemuseo.

Hämeenlinnan taidemuseossa avautuu perjantaina lokakuun 20. päivänä kuvataiteilija Camilla Vuorenmaan näyttely Joustava sydän. Näyttely on avoinna museon keltaisessa Engel-rakennuksessa sunnuntaihin huhtikuun 21. päivään 2024 asti.

Camilla Vuorenmaan (s. 1979 Tampereella) teokset käsittelevät usein ihmisyyteen ja inhimillisyyteen liittyviä kysymyksiä, kuten yksilön selviytymistä sekä myyttejä ja tarinoita. Joustava sydän -näyttelyn teoksissa Vuorenmaa tutkii erityisesti nuoruuteen, kasvuun ja perheeseen liittyviä teemoja ja näyttelyn teokset ammentavat vahvasti taiteilijan omasta elämästä ja kokemuksista.

Perhealbumista löytyneistä otoksista, klassikkosaduista ja 1980- ja 1990-lukujen toimintaelokuvien naissankareista inspiroituneissa teoksissa esiintyvät esimerkiksi Pinokkio, Mr Punch, Tuhkimo sisarineen sekä taiteilijan lapsuuden idolit, kuten Tähtien sota, Terminator sekä Alien -elokuvien prinsessa Leia, Sarah Connor sekä Ellen Ripley ja erilaiset eläinhahmot.

1990-luvun estetiikasta ja elokuvista inspiroituva taiteilija on nimennyt suurimman osan Joustava sydän -näyttelyssä nähtävistä uusista teoksista lainauksilla Terminator 2 -elokuvasta (1991). Saadessaan vaikutteita esimerkiksi pop-kulttuurista, elokuvista ja kirjallisuudesta Vuorenmaan teokset viittaavat myös kollektiivisesti jaettuihin kokemuksiin ja muistoihin.

Joustava sydän -näyttely esittelee monialaisen kuvataiteilijan. Vuorenmaa tunnetaan erityisesti puukaiverrukseen pohjautuvista suurikokoisista maalauksistaan. Näiden ja perinteisempien maalausten lisäksi näyttelyssä on esillä seinämaalaus, uv-maalauksia ja -installaatio sekä mediataideteoksia.

Taiteilijan ensimmäinen valkokankaalle sovitettu teos Suu on sillä auki (2023) saa ensiesityksensä näyttelyssä.  Hämeenlinnan taidemuseossa nähdään Vuorenmaan töitä vuosilta 2015 – 2023. Uudempien teosten rinnalla nähdään näyttelyn teemaan liittyviä teoksia taiteilijan aiemmasta tuotannosta.

Camilla Vuorenmaa asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän on valmistunut Kuvataideakatemiasta. Lisäksi hän on opiskellut Kankaanpään taidekoulussa. Vuonna 2017 hän oli ehdolla Ars Fennica -palkinnon saajaksi ja voitti vuonna 2015 Suomen taideakatemian palkinnon.

Vuorenmaan teoksia on muun muassa Hämeenlinnan taidemuseoon talletetussa Niemistö-kokoelmassa sekä Espoon modernin taiteen museon EMMAn, Göteborgin taidemuseon, Nykytaiteen museo Kiasman ja Saastamoisen säätiön kokoelmissa.

Näyttelyä ja taiteilijan työskentelyä ovat tukeneet Museovirasto sekä Alfred Kordelinin säätiö.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.