Tiistai 27.02.2024
Nimipäivät: Torsti

Tuuli:
 

Venäjälle verkostoja luomaan

Hämäläiset yritykset ovat yrittäneet murtautua Venäjän markkinoille jo vuosia. Vientiin tähtäävien julkisten hankkeiden varjossa samaa yrittävät myös yksityiset ihmiset. Vaikka nyt ei puhuta excelille kirjatuista euro- tai tonnimääräisistä tavoitteista vaan siitä, sopiiko iso tietokoneen näyttö kaverin lupaamaan lainamatkalaukkuun, on hämeenlinnalainen graafikko-taidemaalari Kaarina Helenius ensi viikolla lähdössä Pietariin luomaan kontakteja kuukauden ajaksi.

Tuoreet esitteet kädessä. Kaarina Helenius toivoo matkallaan saavansa hyödyllisiä kontakteja.

Tuoreet esitteet kädessä. Kaarina Helenius toivoo matkallaan saavansa hyödyllisiä kontakteja.

? En maalaa matkan aikana, vaan yritän saada kontakteja taiteilijoihin ja suunnittelijoihin. Venäläinen nykytaide kiinnostaa minua ihan mielettömästi ja jos kontaktien lisäksi saisi vielä ideoitakin. Kieltäkin haluaisin edes vähän oppia, hän kaavailee.

Heleniuksen elämä Hämeenlinnassa pyörii pitkälti graafisen suunnittelun ja mainosvalmistuksen sekä toisaalta maalaamisen ympärillä. Starttaamme Reska-mobiilin Kaadesignin edestä Palokunnankadulta, koukkaamme matkalla Ilves-Painosta mukaan Kaarinan tilaamat venäjänkieliset esitteet ja jatkamme matkaa Taidekasarmilla sijaitsevalle ateljeelle.

Kaarina Helenius on viihtynyt Taidekasarmilla siitä asti, kun rakennus saatiin taiteilijoiden käyttöön.

Kaarina Helenius on viihtynyt Taidekasarmilla siitä asti, kun rakennus saatiin taiteilijoiden käyttöön.

Kaarinan heavyluolaksi ristitty työhuone on paikka, jossa mainostoimistoyrittäjä muuntuu kuvataiteilijaksi. Taidekasarmilla Kaarina on ollut alusta asti, eli yli kymmenen vuotta.

? Luksusiso huone, diggaan olla täällä. Tämä on ihan oma maailmansa, täällä minulla ei ole nettiä eikä yleensä edes puhelinta. Täällä työ perustuu perinteisiin konsteihin.

Vaikka päivät ovat usein pitkiä, on Kaarina Helenius onnellinen molemmissa työympäristöissään.

? Kummastakaan en luopuisi, tykkään mainostoimistohommastakin sillä siinä saa olla tekemisissä ihmisten kanssa. Taiteessa voi toteuttaa itseään kuten haluaa, mainostoimistotyötä tehdään asiakkaan ehdoilla.

Kiire ja mahdottomuus toteuttaa jokaista mieleen tulevaa ideaa leimaavat arkea. Helenius on takavuosina myös suunnitellut korusarjoja ja muun muassa sitä työtä olisi hänen mukaansa hauska jatkaa, jos aikaa löytyisi.

Kaarina Helenius ja työ nimeltä Auringossa aina varjo seuraa kulkijaa.

Kaarina Helenius ja maalaus nimeltä Auringossa aina varjo seuraa kulkijaa.

Kaarina maalaa enimmäkseen ihmishahmoja ja mallista. Tällä hetkellä hänellä ei ole työn alla mitään teosta, mutta telineellä on maalaus nimeltä Auringossa aina varjo seuraa kulkijaa.

? Se kuvastaa sitä, että asioilla on aina kaksi puolta.

Voi niitä olla enemmänkin, vaikka kolme. Helenius esimerkiksi harrasti ennen salibandya, käy nykyisin kuntosalilla ja lähtee kesäisin mielellään läheiselle harjulle liikkumaan.

? Keväällä ja kesällä on aivan ihanaa lähteä hölkkäämään iltaisin.

Renttutaiteilijaa hänestä ei siis saa, vaikka päätös lähteä parikymppisenä taidekouluun aiheutti aikanaan kotipiirissä myös kriittisiä ajatuksia.

? Äiti on myöhemmin tunnustanut, että häntä potutti uravalintani silloin.

Ennen uuden maalauksen alkua taidemaalari Heleniuksella tapahtuu prosessi, josta moni tyhjän kankaan syndroomaa poteva voi saada kateuden pistoksen.

? Mulle tulee noi kuvat vaan mieleen. Niitä lävähtelee ihan valmiina päähän ja sen jälkeen pyydän paikalle elävän mallin.

Tällä hetkellä Heleniuksen töitä on esillä Hämeenlinnan Taidemuseossa Ars Hämeen juhlanäyttelyssä.

? Näyttelyitä ei ole niin usein kuin haluaisin. Sekin vaatisi enemmän aikaa ja paneutumista.

Yksinkertaiseen kysymykseen, miksi maalaat, saa Heleniukselta suoran vastauksen.

? Aloin maalaamaan ihan sattumalta 18-vuotiaana, kun oli tylsä päivä ja sattui olemaan öljyvärit. Sitten vaan maalasin lisää ja lisää ja lisää. Ihmisaiheita tuli alusta asti, en tiedä miksi olen niitäkin alkanut tehdä.

Pietarissa Helenius majailee Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiön asunnossa.

? Mielessä oli ensin muun muassa Pariisiin lähtö, mutta kun Ars Hämeen kautta kuulin Pietarista, niin ajattelin, että hitto. Venäjä ja Baltian maat kiinnostavat minua jostain syystä. Jo se junamatka kiinnostaa ihan kauheasti.

Ateljeesta on lyhyt matka läheiselle harjulle, jossa Kaarina Helenius mielellään lenkkeilee.

Ateljeesta on lyhyt matka läheiselle harjulle, jossa Kaarina Helenius mielellään lenkkeilee.

Tärkein motiivi matkalle on kuitenkin halu kontaktoitua.

? Jos se poikisi tulevaisuuteen jotain yhteistyötä tai vaikka näyttelyä.

Matkansa aikana Kaarina Helenius pitää blogia osoitteessa sisustusopas.com.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.