Perjantai 14.06.2024
Nimipäivät: Kielo, Pihla

Tuuli:
 

TOIMELIAISUUSPALKINTO YLLÄTTI: ”Suuri kunnianosoitus kaikille omaishoitajille”

Palkinnonluovutusposeerauksessa omaishoitajien yhdistyksen varapuheenjohtaja Lea Kumpulainen (vas.), puheenjohtaja Malla Lehtinen, EHOPin hallituksen varapuheenjohtaja Sari Nieminen ja EHOPin hallituksen puheenjohtaja Ilkka Jahkonen.

Etelä-Hämeen Osuuspankin (EHOP) Toimeliaisuuspalkinto luovutettiin tänään Hämeenlinnan Seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry:lle.

? Olemme hyvin hämmästyneitä ja iloisia, että tämä kohtasi meitä. Tunnustuksesta kuultuani mietin, tuliko tämä varmasti oikeaan osoitteeseen. Eurot ovat tietysti iso asia, mutta se että meitä on muistettu, on suuri kunnianosoitus kaikille omaishoitajille, yhdistyksen lammilainen puheenjohtaja Marja-Leena Lehtinen totesi kiitossanoissaan.

Toimeliaisuuspalkinto on 10.000 euroa ja se suunnataan omaishoitajien virkistystoimintaan.

? Yhdistyksen tärkein tukimuoto on, että omaishoitaja pääsee irrottautumaan kotoaan ja virkistäytymään, Malla Lehtinen tietää.

Hämeenlinnan Seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry:n puheenjohtaja Marja-Leena Lehtinen sanoi hämmästyneensä kuultuaan palkinnon osuneen omalle yhdistykselle.

Yhdistys on toiminut 14 vuotta Hämeenlinnan kantakaupungissa ja kuntaliitoksen jälkeen myös niin sanotuissa pitäjissä. Toimintaa yhdistyksellä on myös Hattulassa ja Janakkalassa.

? Työtä on myös siinä, miten omaishoitajista koostuva johtokunta jaksaa vetää toimintaa ja siihenkin tämä tunnustus antaa voimia. Palkintotaulu tulee uuden toimitilamme seinälle Kirkkorinteeseen, suunnittelee Lehtinen.

Yhdistyksen varapuheenjohtaja Lea Kumpulainen listaa viime aikojen toimeliaisuudeksi muun muassa toiminnan viemisen pitäjiin, välillä kuulemma puoliväkisinkin ja vertaisryhmien toiminnan kehittämisen.

Marja-Leena Lehtinen kertoo, että Hattulassa ja Rengossa on menestyksellä kokeiltu toimintamallia, jossa avustettavalla on vapaaehtoispari, kun avustaja käy vertaiskokoontumisissa. Omaishoitajat kun ovat usein niin sitoutuneita hoidettavaansa, etteivät tiedosta edes omaa tarvettaan kerätä välillä voimia hoitotyöhön.

? Henkireiäksi voi jäädä, että pääsee kauppaan keskustelemaan muiden ihmisten kanssa.

Uudet toimitilat Hämeenlinnassa antavat Lehtisen mukaan mahdollisuuden järjestää erilaisia tapaamisia entistä paremmin myös kantakaupungissa.

Malla Lehtinen pääsi oikeutetusti ensimmäisenä leikkaamaan herkullista palkintotäytekakkua.

Etelä-Hämeen Osuuspankin Toimeliaisuuspalkinnon traditio periytyy jo Hämeenlinnan Seudun Osuuspankin ajalta. Palkinto myönnettiin ensimmäisen kerran vuonna 2007. Se myönnetään ilman hakemusta yritykselle, yhteisölle tai yksityishenkilölle, joka on toiminut erityisen ansiokkaaasti seudun henkisen ja taloudellisen hyvinvoinnin edistämiseksi.

? Pankilla on liiketoimintarooli, mutta vähintään yhtä tärkeää on yhteisöllisyyden rooli, sanoi EHOPin hallituksen puheenjohtaja Ilkka Jahkonen.

Jahkonen sanoi, että omaishoitajuuden arvo on alettu ymmärtää entistä paremmin vasta viime vuosina.

? Omaishoitajat tekevät korvaamattoman arvokasta työtä yhteiskunnalle hoitamalla läheisiään. Aihe on sikälikin omakohtaisesti tuttu, että toiseksi nuorin siskoni jäi nyt 92-vuotiaan äitimme omaishoitajaksi, kun äidillä alkoi ilmetä muistioireita.

Hämeenlinnan seudulla on noin 4.000 omaishoitajaa.

Juha Reinikainen

 

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.