Tiistai 20.02.2024
Nimipäivät: Heli, Helinä, Hely

Tuuli:
 

Sahtimestari: Voittaja ratkottiin Niskavuoren markkinoilla

Lauantaina järjestetyillä Niskavuoren markkinoilla palkittiin Hauhon pitäjänmestari sahdinvalmistuksessa. Kilpailun tuomaristolla oli vaativa tehtävä seuloa markkinapäivän aamuna paikalle tuodusta viidestä sahtinäytteestä paras.

Hauhon mestariksi maisteltiin Raimo Veikkolan sahti. Kuva: Jouni Lehtonen

Hauhon mestariksi maisteltiin Raimo Veikkolan sahti. Kuva: Jouni Lehtonen

Kilpailun tuomaristo luonnehtikin kilpailun tasoa korkeaksi ja kilpailusahteja juotaviksi. Lähes kaikki kilpailuun osallistuneet sahdit olivat onnistuneita, maultaan hyviä ja ulkonäöltään selkeitä ja tummanruskeita, kuten hyvän hauholaisen sahdin tunnusmerkkeihin kuuluu.

Viisihenkinen raati maisteli kilpailusahteja tietämättä kenen näyte oli kyseessä. Valmistajien nimet paljastuivat vasta, kun sahtinäytteet oli ruodittu paremmuusjärjestykseen.

Tuomaristo joutui maistamaan useamman näytteen ennen kuin paremmuus oli selvillä. Tasokkaassa kisassa voittajaksi valittiin sotjalalaisen Raimo Veikkolan sahti.

Tiukan vastuksen antoi moninkertainen mestari Ari Saarinen Mustilasta. Kolmanneksi juotattavimman sahdin oli valmistanut Katri ja Lauri Salovaara Eteläisistä. He edustavat ensikertalaisina kilpailussa nuorta sahdinvalmistuksen sukupolvea, mikä ilahdutti kilpailun tuomaristoa. Sahtiperinne säilyy ja elää vahvana Hauholla.

Hauhon Yrittäjien järjestämän kilpailun tuomaristossa oli mukana virolaista asiantuntemusta, kun tuomariston työskentelyyn osallistui Hauhon ystävyyskunnan Helmen kunnanjohtaja Tarmo Tamm. Tuomaristossa käytiinkin kiinnostavia keskusteluja virolaisen sahdin eli koduolun ja suomalaisen sahdin eroista ja samankaltaisuuksista.

Muina tuomariston jäseninä olivat puheenjohtajana Pertti Saurola sekä Anne Nieminen Hauho-Seurasta, sahtiasiantuntija Markku Rantti, kesähauholainen Seppo Tossavainen ja Jouni Lehtonen Hämeen Yrittäjistä. Ari Niemi toimi kilpailun virallisena juomanlaskijana.

Raimo Veikkola edustaa Hauhoa Sahdinvalmistuksen suomenmestaruuskisoissa Pertunmaalla lauantaina 8.8.2015.

Hauhon sahtimestaruuskilpailun tulokset

1) Raimo Veikkola

2) Ari Saarinen

3) Katri ja Lauri Salovaara

Kilpailuun osallistui 5 sahdintekijää. (Reska.fi)

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.