Maanantai 24.06.2024
Nimipäivät: Johannes, Juhani, Jussi, Jani, Janne

Tuuli:
 

MERVI KÄKI: Kehitysyhtiön on laitettava tapahtumaan

Perjantaina 60 vuotta täyttävä Mervi Käki palasi synnyinseuduilleen silloisen Kehittämiskeskus Oy Hämeen toimitusjohtajaksi vuonna 2012. Kaupungissa oli tuolloin kuusi elinkeinojen kehittämiseen keskittyvää yhtiötä ja niillä kaikkiaan 88 työntekijää.

? Nykyisin yhtiöitä on kaksi, Linnan Kehitys ja Linnan Kiinteistökehitys, joilla on 21 työntekijää, Mervi Käki vertaa.

Kantolan tapahtumapuistoa kelpaa markkinoida. Ensi kesän tähtivieras on Guns N’ Roses.

Yhtiömalli on ollut nykyisen kaltainen vuoden 2014 alusta alkaen. Väen vähenemiseen on vaikuttanut muun muassa kaupungin budjettikurin tiukkeneminen. Organisaation kapenemisen hyviä puolia toimitusjohtajan mielestä on, että se terävöittää tekemistä ja pakottaa kekseliäisyyteen.

Tuolloisen Vanajan kunnan Käikälässä syntynyt ja Hämeenlinnassa ylioppilaaksi ja yo-merkonomiksi opiskellut Mervi Käki sanoo olevansa persoonana toimeenpaneva.

? Kehitysyhtiön roolin on oltava sama. Meidän on oltava kädet savessa -yhtiö ja saatava asioita tapahtumaan, hän linjaa.

Kantolaan 2,6 miljoonalla eurolla rakentunut tapahtumapuisto on jo kolmatta kesää peräkkäin tuomassa Hämeenlinnaan maailmanluokan hard rock -kiertueen, kymmeniä tuhansia kävijöitä ja miljoonien eurojen oheisvaikutukset paikalliselle talouselämälle.

Guns N’ Roses, Iron Maiden ja AC/DC eivät kuitenkaan elinkeinoyhtiölle ole itsetarkoitus.

? Hämeenlinnassa vierailevien ihmisten määrän lisääminen on nostettu tärkeäksi tavoitteeksi. Ei voi olla haluttu ellei ole tunnettu. Kantolan tapahtumapuisto on erinomainen työväline vierailijastrategian kannalta, Mervi Käki luonnehtii.

Kehitysyhtiön toimitusjohtajana Mervi Käki pääsee hyödyntämään melkein kaikkea aiemmin työelämässä tekemäänsä ja oppimaansa. Työhistoriaa löytyy Canonilta jota Käki kuvailee myyntikoulukseen, Viking Linelta joka antoi erinomaista oppia ruotsin kielestä ja tuotekehityksestä sekä telemarkkinointiyhtiön ja messuyhtiön johtotehtävistä.

Tehtyään pitkän uran Helsingin Messut -yhtiössä Käki siirtyi vuosiksi 2001?2008 Technopolikseen ja jatkoi siitä spinoff-yrittäjäksi Innopraxis Internationaliin joka teki muun muassa kansallisia ja alueellisia innovaatiojärjestelmiä. Yhtiön asiakkaista voi mainita esimerkiksi Kazakstanin valtion.

? Kokemusta siis on niin kiinteistökehityksestä, startup-yrittäjyydestä kuin innovaatiotoiminnastakin.

Ei siis ihme, että kotikaupungin kutsu oli ylivoimainen, kun lehti-ilmoitus Kehittämiskeskuksen toimitusjohtajuudesta pisti silmään.

Linnan Kehitys palvelee Mervi Käen mukaan paljon myös yksittäisiä yrityksiä. Niille kehitysyhtiö on hyvä kumppani esimerkiksi laajentumissuunnitelmia pohdittaessa.

? Yrityksen kannattaa olla yhteydessä meihin, kun se on risteyskohdassa jossa pohditaan tulevaisuuden suuntaa.

Ennen kaikkea kehitysyhtiö haluaa kuitenkin olla yritysten yleisten toimintaedellytysten luoja joka huolehtii esimerkiksi yritysten sijoittumistarpeista ja koulutetun työvoiman riittävyydestä.

? Meillä on koko ajan käynnissä neuvotteluja noin 100?130 yrityksen kanssa sijoittumisesta Hämeenlinnaan, Käki kertoo.

Nyky-Hämeenlinnaa Mervi Käki sanoo asukkaana arvostavansa muun muassa kaupunkikuvan vaalimisesta.

? Tämä on kaunis kaupunki, esimerkkinä kansallinen kaupunkipuisto. Hämeenlinnalla on koko ajan ollut tahto kehittyä ja investoida.

Kun hän arvioi kaupunkia työnsä kautta, kehittämistarpeita ja -mahdollisuuksia toki riittää.

? Teollisuus on vahvaa mutta ei liian yksipuolista eli yhden toimialan ympärille keskittynyttä. Kaupungin on entistä paremmin pystyttävä hyödyntämään sijaintinsa. Väki tulee keskittymään Helsingin ja Tampereen kasvukäytävälle ja Hämeenlinnaan sijoittumalla yritys pystyy hoitamaan sekä Helsingin että Tampereen markkinan.

Elintarviketeollisuus ja elämysteollisuus ovat esimerkkejä toimialoista, joilla Käki näkee kasvun mahdollisuuksia.

Loppuvuoden 2016 isoin uutinen kaupunkikeskustan kannalta oli niin sanotun Ykköskorttelin aiesopimuksen allekirjoittaminen. Se luonnollisesti otettiin ilolla vastaan myös kehitysyhtiössä.

? Keskustat ovat kaupungin elinvoiman mittareita. Asukastiheys keskustassa on nykyisin aika pieni, mutta onneksi käynnissä ja suunnitteilla on useita täydennysrakennushankkeita. Myös seuraava kehä keskustan ympärillä, eli Hätilän, Asemanseudun ja Harvialantien varren alueet ovat tärkeitä.

Keskustan kaupallisten palvelujen kehittymisen kannalta tärkeää olisi myös saada Hämeen Linnalla vierailevat ihmiset nykyistä paremmin ohjattua keskustan palvelujen äärelle. Mervi Käki pitää tärkeänä myös sitä, että vieraita kohtaa siisti ja kävijämyönteinen kaupunki.

? Esimerkiksi viime kesän suurtapahtumien kävijätutkimukseen vastanneista 75 prosenttia kertoi voivansa tulla kaupunkiin myös uudestaan, hän iloitsee.

Kaupungin maaseututaajamien kehittämiseen Linnan Kehitys osallistuu esimerkiksi kehittämisohjelmien kautta ja olemalla jäsen Lammin Kehitysyhtiö Myötätuulessa.

? Meillä on erittäin vahvat pitäjät ja kuten viimeaikaiset selvitykset osoittavat, niiden väkimäärä ei ole vähenemässä. Vahvuus on, että kaikki taajamat sijaitsevat valtaväylien varrella, pitäisi puhua oikeastaan minikasvukäytävistä.

I-laakso -hanke Iittalassa on koonnut paikallista yrittäjäkenttää hyvin yhteen. Yksi hankkeen tavoitteista on nostaa lasin ja naivistinäyttelyn näkyvyyttä myös pitäjän tunnusmerkkinä.

? Jos saamme Iittalasta hyvän toimintamallin, sitä voisi soveltaa myös Hauholle, Lammille, Renkoon ja Tuulokseen.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.