Maanantai 20.05.2024
Nimipäivät: Lilja, Karoliina, Lilli

Tuuli:
 

Korujen ja glamourin takana on paljon arkista aherrusta

Vuoden korunkantajaksi tänä vuonna valittu artisti Jenni Vartiainen palkittiin hattulalaisen Assi Arnimaa-Leinosen suunnittelemalla korulla. Kultakeskuksella jo 12 vuotta työskennelleen Arnimaa-Leinosen mukaan julkisuus on sinänsä hienoa, mutta hän muistuttaa, että monille glamourintäyteisenä näyttäytyvä ala enimmäkseen on kädet likaisina tehtävää työtä.

Assi Arnimaa-Leinosen ura on kehittynyt kultasepästä täysipäiväiseksi muotoilijaksi. Kuva: Juha Reinikainen

Assi Arnimaa-Leinosen ura on kehittynyt kultasepästä täysipäiväiseksi muotoilijaksi. Kuva: Juha Reinikainen

Miten koru lähtee jalostumaan suunnittelijan ideasta kohti myymälän hyllyä?

? Kehittelen alkuperäistä ideaa ensin vihkopiirroksina, sitten alan tietokoneella jalostaa hahmoa ja muotoa 3D-suunnitteluohjelmalla, joita on käytössä kolme erilaista. Ensimmäinen hahmomalli tulostetaan 3D-printterillä vahana ja siitä kultasepät alkavat tehdä mallikappaletta.

? Itse aloitin kultasepän töillä, vaikka nyt teen täysipäiväisesti muotoilua ja koen että on etu, kun pohjalla on tekniikoiden ja valmistuksen tuntemus. Korujen mallikappaleen teen mielelläni itse, vaikka muuten en enää juuri ehdi tehdä kultasepän töitä.

Jenni Vartiaiselle suunnittelit timanttisen uniikkikorun nimeltä Sadepäivä. Kuinka vapaasti työssä pääsee toteuttamaan itseään?

? Uutta pitää koko ajan syntyä, mutta suunnittelijan on ensin myytävä omat ideansa esimiehille sekä tuotanto- ja myyntihenkilöstölle. Välillä saa hakata päätä seinään oman työnsä kanssa. Sen lisäksi, että koru on omasta mielestä hieno, sen on oltava hieno myös muiden mielestä ja tuotannon kannalta. Siinä onkin ollut paljon oppimista.

? Suunnittelen pääasiassa timanttikoruja. Nyt olen päässyt tekemään myös erilaisia hopeakoruja ja niihin pääsee tuomaan vähän enemmän omaa näkemystä. Sadepäivä-projektin tapaiset jutut ovat hienoja, mutta vaikka ala näyttäytyy ulospäin glamoröösinä, täällä ollaan kädet likaisina eikä työ aina ole niin hohdokasta.

Mitä ajankohtaista sinulla nyt on työn alla?

? Sibeliuksen juhlavuotta varten olen suunnitellut korusarjan, joita on vasta yksi valmiina, toinen on Kangasalan kunnalle suunnittelemani sarja jossa tehtävänä oli hyödyntää kunnan maisemia, kuten vesistöjä.

Olet työskennellyt opintojesi jälkeen pitkään samassa työpaikassa. Mikä on saanut pysymään Kultakeskuksella?

? Porukka on aivan mahtava ja se saa jaksamaan. Vaikka tekee unelmatyötään, huonojakin päiviä tulee aivan varmasti.

Juuri nyt moni saattaa etsiä sopivaa korua paketoitavaksi lahjapakettiin. Kannatatko korun ostamista lahjaksi mutu-periaatteella vai onko viisasta antaa päätösvalta lahjan saajalle?

? Naiset ovat tarkkoja koruistaan ja omalta kohdalta tiedän, että lahjakortti on varmempi valinta. Paketti on aina kiva saada mutta sitten harmittaa, jos sisältö ei osukaan kohdalle.

Millaisia ovat omat korusuosikkisi?

? Itselläni ei ole yhtä ainoaa timanttikorua, vaikka suunnittelen niitä. Juhlapukeutumisessa korut ovat tärkeitä, mutta muuten käytän vain vihkisormusta.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.