Sunnuntai 21.04.2024
Nimipäivät: Anssi, Anselmi

Tuuli:
 

Hämeen Liiton historiikki tallentaa tärkeän osan maakunnan toimintaa ja historiaa

Hämeen Liitto sai oman historiikin.

Maakuntaliitto Hämeen Liiton historiikki Hämeen hyväksi – Hämeen liitto ja sen edeltäjät 1953-2020 julkistettiin tänään Hämeen Linnan Kuninkaansalissa. Historiallisen tutkimustyön osuuden historiikista on tehnyt filosofian tohtori Pirkko-Liisa Kastari ja lopulliseen muotoon tekstin toimitti ja tarinallisti pitkäaikaisena päätoimittajana tunnettu Kari Grahn. Kirjan ulkoasunmuotoilusta vastasi Siltala & Sandberg.

– Ajatuksen historiikista esitti jo edellinen maakuntajohtaja Timo Reina ja maakuntahallitus suostui ideaan mielellään. Tavoitteena oli, että kirja ilmestyisi liiton 65-juhlavuonna 2018, kertasi nykyinen maakuntajohtaja Anna-Mari Ahonen kirjan syntyvaiheita.

Maakuntajohtaja Anna-Mari Ahonen kertoi historiikin teon taustoista.

Valtakunnallinen sote-valmistelu, jonka oli määrä lakkauttaa myös maakuntaliitto, kuitenkin laittoi aikataulua uusiksi. Kun uudistusta ei tullutkaan, historiikin tekokin katsottiin parhaaksi saattaa maaliin.

– Historiikin teko on ollut suuritöisempää kuin aluksi ajateltiin, luonnehti maakuntajohtaja Ahonen.

Historiikkitoimikunnan puheenjohtajana toimi hattulalainen maakuntaneuvos ja paikallisen kunnanhallituksen puheenjohtaja Matti Puotila. Hieman alle 10.000 asukkaan Hattula on Hämeenlinnan naapurikunta.

– Hämeellä on ollut hyvä herra- ja rouvaonni maakuntajohtajien suhteen, arvioi Puotila.

Historiikin tekoa esittäneen Timo Reinan lisäksi Puotila nosti esiin maakuntajohtaja Eero Kuosmasen, jonka aikana tehtiin nykyiseen kolmostien linjaukseen ja rakentamiseen liittyvää voimakasta vaikuttamista.

Matti Puotila piti liiton historian kirjaamista tärkeänä tekona.

– Uskon, että kirja herättää mielenkiintoa myös nuoremmissa luottamushenkilöissämme. Joka ei tunne historiaansa, ei ymmärrä nykypäivää, lausahti Puotila.

Historiallisen tiedonkeruun kirjaa varten tehnyt Pirkko-Liisa Kastari kertoi, ettei tiennyt, kuinka laaja-alaisesti toimivan liiton historiaan on tarttumassa.

– Olen onnellinen, että sain olla työssä mukana. Liiton historia on osa sodanjälkeistä jälleenrakennustyötä, hän kommentoi.

Pirkko-Liisa Kastari perehtyi maakuntaliiton historiaan.

Forssan Lehden entinen päätoimittaja Kari Grahn puolestaan kiitteli Kastaria valtavasta tietopaketista jonka äärelle hän pääsi. Forssa on lounaishämäläinen runsaan 15.000 asukkaan kaupunki Hämeessä.

– Kirjan tekeminen oli vanhalle journalistille kova juttu, joka myös tutustutti uusiin ihmisiin, Grahn iloitsi.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.