Keskiviikko 24.04.2024
Nimipäivät: Pertti, Albert, Altti

Tuuli:
 

Cobblerinan Urban Wildlife ja Fredrikan tarina Wetterhoffin talon vetonauloina

Cobblerinan Sanna Niskasen Urban Wildlife ?näyttelyssä nähdään kahdeksan uniikkia, Niskasen suunnittelemaa ja valmistamaa kenkäparia.

Wetterhoffin talossa Hämeenlinnan Palokunnankadulla nostetaan heti alkusyksystä näyttävästi esille niin nykyajan osaajia kuin käsityöalan merkkihenkilön Fredrika Wetterhoffin tarinaakin. Hiljattain remontoituun alakertaan saapuva kohtaa myymälöiden, Café Hoffin ja käytävienkin seinillä Fredrika Wetterhoffin tarinan esinein, valokuvin ja erilaisin vedostuksin.

? Yleisökerroksiin on tuotu esille erilaisia välähdyksiä Fredrikan elämästä. Olemme käyneet läpi talon vintit ja kaapistot ja niistä on löytynyt vaikka mitä mielenkiintoista, kertoo Fredrika Wetterhoff -säätiön toiminnanjohtaja Hannele Yrjö-Koskinen.

Fredrikan tarinan lisäksi talossa avautuu muotoilija, Cobblerinan yrittäjä Sanna Niskasen kenkänäyttely Urban Wildlife. Wetterhoffin talossa työskentelevä Niskanen on suunnitellut ja valmistanut design-jalkineet Hämeen Kulttuurirahaston apurahan turvin.

? Opiskelin muotoilijaksi pääaineena jalkineet mutta uniikkimallistoja ei niin usein tehdä. Apuraha mahdollisti keskittymisen projektiin, jonka kanssa on voinut jopa vähän rikkoa rajoja, iloitsee Sanna Niskanen.

Fredrika Wetterhoffista kertova näyttely on jatkossa pysyvä osa Wetterhoffin taloa ja viimeistään se tekee Wetterhoffin talosta oman, pienen kaupunkimuseonsa. Esillä on valokuvia ja esineistöä joka ei aiemmin ole ollut julkisesti nähtävillä missään.

? Monet täällä vierailevat ihmiset ovat kiinnostuneita talon historiasta ja viimeisimmän remontin ansiosta saamme näyttelyn entistä paremmin esille, iloitsee säätiön hallituksen puheenjohtaja Hillevi Kaarlenkaski.

Wetterhoffin talon sisäpihan kautta taloon tuleva kohtaa heti hienon valokuva-taideteos -seinän. Hannele Yrjö-Koskinen (vas.) ja Hillevi Kaarlenkaski ovat syystä ylpeitä talon uudesta ilmeestä.

Pohjasuunnitelman Fredrika-näyttelylle on tehnyt muotoilija ja talon monivuotinen kesätyöntekijä Veera Kolehmainen. Hillevi Kaarlenkaski ja Fredrika Wetterhoff -tutkija Inka-Maria Laitila ovat koonneet näyttelyn esineistön. Näyttelyyn varta vasten valmistetut vedokset on suunnitellut graafikko Kaarina Helenius ja vedokset on valmistanut Ville Myllymäki.

? Näyttely on periaatteessa pysyvä, mutta halutessamme voimme sitä muunnellakin, sanoo Kaarlenkaski.

Näyttelyyn pääsee tutustumaan ilman opastusta talon ja kahvilan aukioloaikoina.

Suunnittelu paperille on tärkeää, mutta haluan myös paljon tunnustella materiaaleja ja muotoja, kertoo Sanna Niskanen työskentelymetodeistaan.

Sanna Niskasen jalkinenäyttely tulee esille Café Hoffiin. Urban Wildlife -mallisto käsittää kaikkiaan kahdeksan kenkäparia.

? Teemaa on käsitelty eri kenkäpareissa eri tavalla, malliston sisällä on hyvin erityylisiä pareja, sanoo Niskanen.

? Urbaani on kaikille eri asia. Maalla asuvan mielestä Hämeenlinna voi olla urbaani, hämeenlinnalainen taas voi ajatella urbaanina vaikka Helsinkiä ja helsinkiläinen Lontoota, Niskanen jatkaa.

Urban Wildlife on pääasiassa laukuntekijänä itsensä elättävän Sanna Niskasen kolmas jalkinemallisto.

? Kokemuksen kertymisen huomaa itsekin, kokonaisuuden ajattelu on kehittynyt, hän kertoo.

Laajempaan tuotantoon design-kenkiä ei ole ajateltu eivätkä näyttelykengätkään ole myynnissä toviin, sillä ne kiertävät näyttelyissä Wetterhoffin näyttelyn jälkeenkin.

? Jos ihminen tykästyy johonkin pariin, niin samanlaisen voi toki tilata, lupaa Sanna Niskanen.

Näyttely on esillä Wetterhoffin talon Café Hoffissa tammikuun loppuun asti.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.