Maanantai 22.04.2024
Nimipäivät: Alina

Tuuli:
 

AUTOILU: Ensilumi ja liukkaat kelit yllättävät yhä monet

Lähipäiviksi on ennustettu yöpakkasia ja lumisadetta, joten nyt on aika varautua talvikeleihin. Tuoreen selvityksen mukaan suomalaisista 54 prosenttia kertoo tarkastavansa vuosittain talvirenkaiden kunnon. Viidesosa ajaa kesärenkailla vielä liukkaiden tultuakin.

Talven saapuminen tulee yhä monelle yllätyksenä: 49 prosenttia vastanneista arvioi talven yllättävän useimmat tai kaikki kotipaikkakunnallaan asuvat ihmiset. Toisaalta 39 prosenttia uskoo vuodenajan vaihtumisen tulevan vain harvalle tai tuskin kenellekään yllätyksenä.

Tulokset selviävät LähiTapiolan tilaamasta Arjen katsaus -tutkimuksesta. Kyselyyn vastasi 1.026 ihmistä 29.9. ja 5.10.2017 välisenä aikana. Tutkimukseen vastanneet edustavat Suomen 15?74 -vuotiasta väestöä (pl. Ahvenanmaa). Tutkimuksen toteutti Kantar TNS.

Talvirenkaiden kunnon tarkastamisessa on tutkimuksen perusteella petrattavaa. Vain 54 prosenttia suomalaisista ilmoittaa tarkastavansa renkaiden kunnon joka vuosi. Vastaajista 24 prosenttia kertoo tekevänsä tarkastuksen silloin tällöin, 15 prosenttia ilmoittaa jonkun muun kotitalouden jäsenen hoitavan asian ja viisi prosenttia sanoo suoraan, ettei tee tarkastusta lainkaan.

Tästä huolimatta suomalaiset ovat melko tunnollisia renkaidenvaihtajia. 75 prosenttia tutkimukseen osallistuneista kiistää ajaneensa viime vuosina kesärenkailla kelillä, jossa olisi jo tarvittu talvirenkaita. Sen sijaan 20 prosenttia eli joka viides myöntää tähän syyllistyneensä ja yksi prosentti puolestaan ilmoittaa ajavansa kitkarenkailla ympäri vuoden.

Vaikka liukkaat kelit tutkitusti yllättävät, vakuuttavat kyselyyn osallistuneet varautuvansa itse ? hieman ristiriitaisesti ? ensilumeen ja liukkaisiin keskiarvoa paremmin. Reilut 50 prosenttia kyselyyn vastanneista kertoo vaihtavansa itse autonsa renkaat tai varaavansa hyvissä ajoin renkaanvaihdon ja seuraamalla tarkasti säätiedotuksia. Vajaat puolet ilmoittaa myös varaavansa lisäaikaa matkantekoon sekä noudattavansa erityistä varovaisuutta katuja ylittäessään.

LähiTapiolan liikenneturvallisuuspäällikkö Markus Nieminen peräänkuuluttaa malttia liikenteessä ensimmäisten liukkaiden kelien alkaessa.

? Ennakointi lähtee siitä, että ulos vilkaisemisen ohella tarkistamme aamiaispöydässä ulkolämpötilan. Jos lukema on lähellä nollaa tai pakkasen puolella, voimme olla varmoja, että jossakin kohtaa matkan varrella on jäätä. Tämä taas tarkoittaa automaattisesti sitä, että esimerkiksi lähestyessämme risteystä tai suojatietä hidastamme nopeutta siitä tutusta kesäkelin nopeudesta ja tarkkailemme sekä tunnustelemme tien pinnan liukkautta. Näin liukkaus ei yllätä, Nieminen opastaa.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.