Maanantai 26.02.2024
Nimipäivät: Nestori

Tuuli:
 

Hittikirjat viedään käsistä

Katja Parkkinen tunnustautuu Jussi Adler-Olsenin lukijaksi.

Katja Parkkinen tunnustautuu Jussi Adler-Olsenin lukijaksi.

Haruki Murakamin kirjaa Värittömän miehen vaellusvuodet myytiin Hämeenlinnan Kirjan Yössä hyvin Suomalaisen Kirjakaupan osastolta. Juha Itkosen uutuus Ajo puolestaan vietiin käsistä myymälästä sen ilmestyttyä ja lisää tulee tämän viikon aikana. Murakamin teoksen Hämeenlinna-osuutta on hehkutettu paikallisessa julkisuudessa koko syksy ja valtakunnankirjallisuuden ykkösnimiin kuuluva Itkonen puolestaan on kiekkokaupungin omia kasvatteja.

? Paikallisuus ja julkisuus vaikuttaa myyntiin. Esimerkiksi Tapani Baggen Havannan kuuta käytiin kyselemässä, kun näytelmän kantaesitystä oli mainostettu näyttävästi. Samoin Tuomas Kyrön Mielensäpahoittajaa menee nyt elokuvan tultua teattereihin tosi paljon, sanoo myymälävastaava Katja Parkkinen Hämeenlinnan Suomalaisesta Kirjakaupasta.

Syksyn ostettuihin uutuuksiin lukeutuu paljon myös pohjoismaisia dekkaristeja, kuten norjalaista Jo Nesbota, mutta myös muu kaunokirjallisuus vetoaa yhä lukijoihin. Paikallisuus tai itseisarvoinen julkisuus ei ? onneksi ? ole ainoa suosiota lisäävä tekijä vaan myös asiantuntijakritiikit huomioidaan.

? Hämeenlinnalaisen Olli Jalosen kirjalla Miehiä ja ihmisiä oli kova kysyntä kirjan ilmestyttyä ja samoin Helsingin Sanomissa hyvän arvion saanut Tommi Kinnusen Neljäntien risteys on ollut pitkään suosittu, Parkkinen kertoo.

Kirjan mieltäminen niin sanotusta pintakulttuurista irralliseksi kulttuuriesineeksi ei sekään silti ole mikään yleinen totuus. Kokkiohjelmien suosio näkyy kirjakaupassakin ruokakirjojen myynnin kasvuna ja kiinnostus omiin juuriin takaa, että historia ja muistelmat käyvät nekin hyvin kaupaksi.

Painetun kirjan suosio ei Katja Parkkisen mukaan yleisestikään ole jäämässä e-kirjan jalkoihin.

? Yllättävän vähän se vielä on vaikuttanut, hän toteaa.

Myymäläänsä hiljattain uudistanut Suomalainen Kirjakauppa aikoo ainakin näillä näkymin jatkaa toimintaansa Reskalla eikä suunnittele muuttoa Kauppakeskus Goodmaniin. Ainakin tiistaina liikkeen avautuessa ovien takana oli jo odottajiakin ja kirjojen lisäksi Suomalaisen valikoimista löytyy myös muun muassa koulu- ja taiteilijatarvikkeita.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.