Lauantai 15.06.2024
Nimipäivät: Vieno, Moona, Viena

Tuuli:
 

Hämeen poliisi oli mukana selvittämässä ulkomaista alkuperää olevien rikollisliigojen suurta huumevyyhtiä

Keskusrikospoliisi, Helsingin poliisilaitos, Hämeen poliisilaitos, Kaakkois-Suomen poliisilaitos ja Pohjanmaan poliisilaitos ovat selvittäneet Alankomaista johdettua huumausaineiden maahantuontia, myyntiä ja välitystä vuoden 2018 kesäkuusta vuoden 2020 toukokuuhun. Tutkittavana on ollut yhteensä 17 huumausaineiden maahantuontia, joihin liittyen epäillään törkeitä huumausainerikoksia.

Esitutkinnassa selvisi, että huumausaineiden hankkimisen, myymisen, pakkaamisen ja salakuljetuksen Alankomaista Suomeen ja Ruotsiin toteuttivat alankomaalaiseen rikollisryhmään kuuluvat henkilöt. Huumausaineiden tilaajat järjestivät huumeiden vastaanoton ja levityksen Suomessa.

– Esitutkinnassa on saatu selkeä käsitys laajasta ja järjestelmällisesti toimineesta huumausaineiden maahantuonti- ja kuljetusorganisaatiosta. Tutkintaan liittyen on tehty useita operaatioita eri puolilla Suomea, kertoo tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Jari Räty Keskusrikospoliisista.

Huumausaineet piilotettiin kukkakuljetuksiin

Huumausainekuljetusten pääasiallisiksi järjestäjiksi epäillään 44- ja 47-vuotiasta alankomaalaista miestä. Epäillyt ottivat huumausaineet vastaan Alankomaissa ja pakkasivat ja lastasivat ne Suomeen kuljetusta varten. Huumausaineet piilotettiin kukka- ja huonekasvilasteihin, joiden maahantuontia ja myyntiä varten epäillyt olivat perustaneet yrityksen. Kukkarullakot kuljetettiin Alankomaista rahdin mukana Vuosaaren satamaan. Rahtia kuljettanutta yritystä ei epäillä osallisuudesta mihinkään rikokseen.

– Epäillyt ovat käyttäneet huumausainekuljetusten järjestämiseen ammattimaisia keinoja, kuten perustaneet kukkien maahantuontiin perustuvan yrityksen, ja pyörittäneet laillista liiketoimintaa yhtä aikaa huumausainekuljetusten kanssa. Kuljetusorganisaation toimintatyyliin kuului myös huumausaineiden vastaanottajien tunnistautumisen erityinen varmistaminen ja eri osapuolten välisen tiedonkulun salaaminen, Räty sanoo.

Huumausaineet kuljetettiin Suomessa useimmiten eri myymälöihin toimitettavien kukkien ja kasvien kuljetusreitin varrelle sovittuihin luovutuspaikkoihin, joista vastaanottajat kävivät noutamassa huumausaineet. Kolme seitsemästätoista huumausaine-erästä kulki Suomen kautta Tukholmaan. Huumausaineiden myynnistä saadut käteiset rahat pakattiin kukkayrityksen paluukuormaan, mitä kautta rahat päätyivät takaisin Alankomaihin.

Esitutkinnan mukaan maahantuontiorganisaatio levitti eri puolelle Suomea ja Tukholmaan yhteensä 310 kg marihuanaa, 312 kg amfetamiinia, 53 kg hasista, 15 kg kokaiinia, 14 kg MDMA:ta, 2 kg kristallia, 142 000 ekstaasitablettia, 19 000 lsd-tablettia sekä 100 000 Xanax-tablettia, 2 kg ketamiinia ja yli 50 000 kappaletta muita lääkeaineita.

Tutkinnan yhteydessä saatiin paljastettua osa niin sanottuun Katiska-vyyhtiin liittyvästä huumausaineiden maahantuonnista. Poliisi epäilee, että pääosa Katiskaan liittyvistä huumausaineista on vastaanotettu tässä tutkinnassa keskiössä olevalta kuljetusorganisaatiolta. Katiskaan liittyen epäillään vastaanotetun kaksi nyt tutkinnassa olevista seitsemästätoista huume-erästä.

Esitutkinnan yhteydessä poliisin yksiköt takavarikoivat rikoshyötynä yhteensä hieman yli miljoona euroa sekä ottivat turvaamistoimien kohteeksi noin 700 000 euron arvosta kiinteää omaisuutta. Poliisin toimenpiteiden kohteena esitutkinnan vuoksi on Suomessa ollut yhteensä yli 50 henkilöä. Esitutkinnassa selvitettyjen maahantuontien yhteydessä levitettyjen huumausaineiden yhteenlaskettu katukauppa-arvo on arviolta yli 20 miljoonaa euroa.

Poliisin tekemän kansainvälisen yhteistyön avulla esitutkinnassa on pystytty paljastamaan ja selvittämään vakavia rikoksia Encrochat-viestisovelluksesta saatujen tietojen pohjalta.

– Suomen poliisi on aktiivinen toimija kansainvälisessä rikostorjuntayhteistyössä muun muassa Europolin kanssa. Europol toi aiemmin viime vuonna julkisuuteen kansainvälisen viranomaisoperaation, jonka yhteydessä on kyetty paljastamaan vakavia rikoksia murtamalla rikollisten käyttämä viestintäsovellus, Räty sanoo.

Europolin lisäksi yhteistyötä on tehty Eurojustin sekä Alankomaiden ja Saksan viranomaisten kanssa.

Helsingin poliisilaitos tutki ulkomaista alkuperää oleville rikollisryhmille toimitettuja huumetilauksia pääkaupunkiseudulla

Rikoskokonaisuudessa epäillään, että KRP:n tutkinnassa paljastettu hollantilaiskaksikko järjesti huumeita Alankomaista Suomeen ainakin pääkaupunkiseudulla, Kaakkois-Suomessa, Päijät-Hämeessä ja Pohjanmaalla toimineille tilaajille. Näitä tilauksia on tutkittu poliisilaitoksissa vuoden 2020 aikana.

Helsingin poliisilaitoksella laajaan kokonaisuuteen linkittyvän tapauksen tutkinta alkoi huhtikuussa 2020, jolloin poliisi takavarikoi erään huumausainerikoksen tutkintaan liittyen kotietsinnän yhteydessä 50 grammaa marihuanaa ja repullisen rahaa.

– Repussa oli yli 80 000 euroa käteistä rahaa. Suuri rahasumma herätti epäilyksen siitä, että tapaus liittyy laajempaan kokonaisuuteen, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Toni Uusikivi Helsingin poliisilaitokselta.

Helsingin poliisilaitoksen järjestäytyneen rikollisuuden tutkinta jatkoi jutun esitutkintaa ja otti kohteekseen Espoossa asuneen ulkomaalaisen miehen, jonka henkilöllisyydestä ei vielä tuolloin ollut varmuutta. Pian ilmeni, että myös KRP oli kiinnostunut samasta henkilöstä ja jutun tutkintaa varten perustettiin yhteinen tutkintaryhmä.

Tutkinnan aikana tehtiin mittavia takavarikoita

Toukokuun 2020 alussa Espoossa asuneen miehen havaittiin tapaavan Vantaalla alankomaalaisen kuorma-autonkuljettajan, joka on toinen KRP:n epäilemistä miehistä. Espoossa asuvan miehen havaittiin luovuttavan tälle tapaamisen yhteydessä paketin, jossa epäillään olleen vakuumiin pakattua käteistä rahaa. Alankomaalaisen kuorma-autonkuljettajan epäiltiin lähettäneen vastaanottamansa rahat ulkomaille, ja siksi poliisi pysäytti Alankomaihin matkalla olleen rahakuljetuksen Saksassa. Poliisi takavarikoi pysäytyksen yhteydessä yli 260 000 euroa vakuumiin pakattua käteistä rahaa, joiden epäillään olevan peräisin pääkaupunkiseudun huumekaupasta.

Espoossa asunut mies ja kuorma-autonkuljettaja tapasivat pian uudelleen, tällä kertaa Sipoossa sijaitsevan huoltoaseman pihassa, missä kuljettaja lastasi kuorma-autostaan pahvilaatikoita Espoossa asuneen miehen käytössä olleeseen pakettiautoon. Siirron jälkeen poliisi otti molemmat epäillyt kiinni ja pahvilaatikoiden sisältä takavarikoitiin lähes 50 kiloa marihuanaa ja yli 5 000 ekstaasitablettia.

Espoossa asuneen miehen asunnosta takavarikoitiin noin 750 grammaa kokaiinia sekä yli 400 000 euroa käteistä rahaa. Lisäksi asunnosta takavarikoitiin noin 800 grammaa kokaiinin jatkamisessa käytettävää lääkeainetta, joka on jo itsessään luokiteltu väärinkäytettynä erittäin vaaralliseksi lääkeaineeksi. Samalla otettiin kiinni useita muitakin huume-erään liittyneitä henkilöitä.

– Huumeiden myynnistä saatua käteistä rahaa takavarikoitiin esitutkinnan aikana poikkeuksellisen paljon. Esitutkinnan perusteella erityisesti marihuana vaikuttaa menevän pääkaupunkiseudulla kuin kuumille kiville ja se on havaittu myös ulkomailla, sanoo Uusikivi.

Epäillyt kytköksissä rikollisryhmään

Esitutkinnan perusteella epäillään, että Espoossa asunut Alankomaiden kansalaiseksi osoittautunut 29-vuotias mies ja kuorma-autonkuljettaja kuuluvat laajaan alankomaalaiseen rikollisryhmään. Poliisi epäilee, että 29-vuotiaan miehen tehtävänä oli ottaa vastaan rikollisryhmän Suomeen salakuljettamia huume-eriä ja luovuttaa niitä eteenpäin pääkaupunkiseudulla oleville asiakkaille. Lisäksi hänen tehtävänään epäillään olleen huumeiden myynnistä saatujen rahojen kerääminen asiakkailta ja niiden järjestäminen ulkomaille. 29-vuotiaan miehen asunnosta löydettiin setelilaskuri sekä vakuumikone, jota epäillään käytetyn käteisen rahan pakkaamiseen. Hänen epäillään saaneen huume-eriin ja rahoihin liittyvät ohjeet alankomaalaisen rikollisryhmän johtajilta ulkomailta.

Esitutkinnan perusteella epäillään, että alankomaalaisen rikollisryhmän asiakkaina pääkaupunkiseudulla olivat kaksi erillistä rikollisryhmää, joista toisen jäsenet olivat peräisin pääosin Itä-Afrikasta ja toisen pääosin Lähi-idästä. Kyseisten rikollisryhmien epäillään hankkineen alankomaalaiselta rikollisryhmältä loppuvuoden 2019 ja alkuvuoden 2020 välisenä aikana yli 200 kiloa marihuanaa, 11 000 ekstaasitablettia ja vajaan kilon kokaiinia ja levittäneen niitä eteenpäin pääkaupunkiseudulla.

Huume-erien eteenpäin välittämisessä epäillään käytetyn vuokra-autoja ja tilapäisiä asuntoja eri puolilla pääkaupunkiseutua. Kiinniottojen yhteydessä huume-erien asiakkailta takavarikoitiin lähes 100 000 euroa käteistä rahaa. Pääkaupunkiseudun huumekauppaan liittyen esitutkinnan aikana on ollut vangittuna yhteensä 16 henkilöä.

– Perinteisesti suurten huume-erien maahantuonti on ollut pääosin ulkomaisten rikollisryhmien hallussa. Uusi piirre on se, että poliisin pääkaupunkiseudulla tekemien havaintojen perusteella monet ulkomaista alkuperää olevat rikollisryhmät ovat ottaneet haltuunsa myös täällä tapahtuvaa huumeiden eteenpäin välitystä. Näiden ryhmien asiakaspiiri koostuu usein suurelta osin pääkaupunkiseudulla asuvista, saman etnisen taustan omaavista henkilöistä, sanoo Helsingin poliisilaitoksen Ammattimainen rikollisuus -toiminnon johtaja, rikostarkastaja Markku Heinikari.

Hämeen poliisilaitos selvitti suuren huumausaine-erän vastaanottoa Uudenmaan rajasulun aikana

Hämeen poliisilaitoksella on puolestaan tutkittu huhtikuussa 2020 tapahtunutta alankomaalaisorganisaation järjestämän suuren huumausaine-erän vastaanottoa. Erä on sisältänyt kaikkiaan 44 kg amfetamiinia, 80 000 ekstaasitablettia, 4 kg kokaiinia ja 100 000 Xanax-tablettia.

Erän kuljetus tapahtui siten, että maahantuontiorganisaatio luovutti sen Järvenpäässä lahtelaiselle 44-vuotiaalle vastaanottajalle, joka puolestaan kuljetti erän Lahteen. Koska COVID-19 -pandemian vuoksi Uudenmaan ja Hämeen välinen raja oli tuolloin suljettu, erää noutamaan oli lähetetty myös 23-vuotiaan kuljettajan ajama vara-auto.

Huhtikuun lopussa kolmas 29-vuotias henkilö kuljetti noin 250 000 euroa käteistä rahaa Vantaalle ja luovutti sen maahantuontiorganisaatiolle. Maksun epäillään liittyvän aiemmin toimitettuun huumausaine-erään.

Hämeen poliisilaitoksella tehdyn esitutkinnan aikana edellä mainitut kolme henkilöä ovat olleet vangittuna tähän tapaukseen liittyen. Lahteen tulleen erän vastaanottoa on kuitenkin organisoitu Lappeenrannasta käsin.

Kaakkois-Suomen poliisilaitos selvitti keskeisen tekijän toimia Lappeenrannassa

Kaakkois-Suomen poliisilaitos tutki Hämeen erän vastaanottajaksi epäillyn toimia Lappeenrannassa. Lappeenrannan mieheksi kutsutun 33-vuotiaan miehen epäillään tilanneen Alankomaista Suomeen useita huumausaine-eriä ja olleen näin mukana laajamittaisessa ammattimaisessa huumausaineiden maahantuonti- ja levitysorganisaatiossa.

Lappeenrannan miehen epäillyt rikokset ajoittuvat marraskuun 2019 ja huhtikuun 2020 välille. Hänen tilaamansa huumausaine-erät ovat kooltaan suuria ja ne sisälsivät merkittävän määrän erilaisia huumausaineita: kokaiinia, amfetamiinia, ekstaasia, kristallia sekä huumausaineeksi luokiteltavia lääkkeitä.

Epäilty otettiin kiinni kotonaan Lappeenrannasta 7.12.2020 ja hän on edelleen vangittuna. Häntä epäillään todennäköisin syin törkeästä huumausainerikoksesta.

Kaakkois-Suomen poliisilaitoksella esitutkinnassa ollut kokonaisuus on merkittävä niin huumausainemäärien, rikoshyödyn kuin toiminnan laajuuden ja järjestäytymisen kannalta. Pelkästään Lappeenrannan miehen yhden suurimman erän osalta rikoshyöty huumausaineiden katukauppahintojen perusteella on ollut 2,7 miljoonaa euroa.

– Lahden ympäristön ja Kaakkois-Suomen suurten kaupunkien jätevesitutkimukset ovat jo pitkään osoittaneet, että alueella käytetään merkittäviä määriä eri huumausaineita, ja tämä selvitetty rikoskokonaisuus antaa omalla tavallaan kuvan siitä, että mistä ne ovat tulleet. Volyymi on ollut valtava, toteaa rikoskomisario Marko Heinonen Kaakkois-Suomen poliisilaitokselta.

Pohjanmaan poliisilaitos tutki rikoskokonaisuuteen liittyvää haaraa viime vuonna

Pohjanmaan poliisilaitos tutki vuoden 2020 aikana rikoskokonaisuuden, jossa Kristiinankaupungissa asuva mies hankki Hollannista noin 46 kg amfetamiinia. Toinen Kristiinankaupungissa asuva mies kävi hakemassa kyseisen, rekalla Hollannista tuodun huumausaine-erän Sipoosta Kristiinankaupunkiin loppuvuodesta 2019. Mies alkoi myydä amfetamiinia kotoaan Pohjanmaalle ja muualle Suomeen, muun muassa Tampereelle.

Pohjanmaalla tutkittu rikoskokonaisuus käsiteltiin Pohjanmaan käräjäoikeudessa loppuvuodesta 2020. Käräjäoikeus tuomitsi yhteensä 26 henkilöä, pääasiassa törkeistä huumausainerikoksista ja huumausainerikoksista. Syytekohtia oli kaikkiaan 47.

Kristiinankaupungissa asuva amfetamiinierän tilaaja tuomittiin seitsemän vuoden vankeuteen. Seitsemän vuotta vankeutta sai myös Tampereella asuva Kristiinankaupungista huumeita ostanut mieshenkilö. Muiden tuomiot olivat eripituisia vankeusrangaistuksia ja muutama sai sakkorangaistuksen. Rikoksen tuottamana hyötynä takavarikoitiin yhteensä noin 80 000 euroa käteistä rahaa ja muun muassa omakotitalo määrättiin vakuustakavarikkoon rikoksella saadun hyödyn menettämisvaatimuksen turvaamiseksi.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.