Maanantai 20.05.2024
Nimipäivät: Lilja, Karoliina, Lilli

Tuuli:
 

Hämeen maakunnalle oma liputuspäivä

Maakuntalipun idean keksijä Antti Ahonen oli oikeutetusti lipun naulaajien joukossa vuonna 2019. Kuva: Juha Reinikainen.

Hämeen maakunta päätti kolmantena manner-Suomen maakuntana alueen omasta liputuspäivästä maanantaina 26.4. pidetyssä Hämeen maakuntavaltuuston kokouksessa. Liputuspäivää koskevan maakuntavaltuustoaloitteen teki marraskuussa 2019 maakuntavaltuuston kokoomusryhmän puheenjohtaja Antti Ahonen.

Alkuperäisen, Antti Ahosen laatiman ja koko kokoomusryhmän sekä useiden muiden puolueiden valtuutettujen allekirjoittaman aloitteen mukaan hyvä liputuspäivä olisi Juteinin päivä 14. heinäkuuta, mutta aloitteessa esitettiin selvitettäväksi myös vaihtoehtoja.

Kansanedustaja, varapuhemies Tarja Filatovin (sd.) johtama maakuntahallitus käsitteli liputuspäiväaloitetta pitkään ja toi huhtikuussa 2021 maakuntavaltuuston päätettäväksi aloitevastauksen, jossa Hämeen maakunnalliseksi liputuspäiväksi esitettiin joulukuun 21. päivää. Päivämäärä juontui maakuntahallituksen perusteluissa siitä, että Hämeen ilvesvaakuna esiintyi ensimmäisen kerran julkisesti 21.12.1560, Kustaa Vaasan hautajaisissa.

Antti Ahonen teki maanantain kokouksessa muutosesityksen, jossa esitettiin ehdotetun päivämäärän, 21. joulukuuta hyväksymistä mutta täsmennettiin, että Hämeen maakunnallisena liputuspäivänä voi liputtaa joko Hämeen ilveslipulla eli vuonna 2018 käyttöön otetulla maakuntalipulla, tai Suomen kansallislipulla.

Muutosesitystä kannattivat valtuutettu Eija Aittola (kok.), valtuutettu Kylli Kylliäinen (kd.) sekä valtuutettu, kansanedustaja Mirka Soinikoski (vihr.). Muutosesitys hyväksyttiin yksimielisesti, ja maakuntavaltuuston päätöksellä Kanta-Hämeen maakunnallinen liputuspäivä on tulevaisuudessa vuosittain 21. joulukuuta.

– Olen Hämeen maakuntavaltuuston yksimielisestä päätöksestä hyvin iloinen, kommentoi aloitteen kirjoittaja Antti Ahonen.

– Päätimme tällä valtuustokaudella aiemmin, vuonna 2018, laatimani aloitteen pohjalta virallisen maakuntalipun käyttöönotosta. Hämeen ilveslippu, jonka heraldikko Tuomas Hyrsky suunnitteli maakunnalle vuonna 2018, on todella upea. Uudella liputuspäivällä voidaan saada lisää tunnettuutta maakuntalipullemme, jatkaa Ahonen.

– Kotiseuturakkaus ja hämäläinen identiteetti ovat hyvin arvokkaita, ja maakunnallinen liputtaminen on hyvä tapa ilahduttaa sekä osoittaa kiintymystä omaa kotiseutua kohtaan. Toivottavasti liput liehuvat tulevaisuudessa laajasti joulukuun 21. päivänä, Hämeen ja hämäläisyyden kunniaksi, toteaa Ahonen.

Perinteisten isännänviirien ja maakuntaviirien sekä heimolippujen lisäksi osa manner-Suomen maakuntaliitoista on ottanut maakuntien käyttöön erillisiä, virallisia maakuntalippuja ? viimeisimpinä Häme vuonna 2018 sekä Etelä-Savo vuonna 2020. Heraldikko Tuomas Hyrskyn suunnittelema Hämeen lippu otettiin maakuntavaltuuston päätöksellä käyttöön toukokuussa 2018 ja naulattiin tammikuussa 2019 maakuntavaltuuston puheenjohtajan, kansanedustaja Timo Heinosen (kok.) johtamassa seremoniassa.

Hämeen lippua koskevan virallisen ohjeistuksen mukaan ?Hämeen maakuntalippua tulee kohdella ja kunnioittaa samalla tavalla kuin Suomen lippua. Maakuntalipun käytöllä liputuksella korostetaan kuuluvuutta Kanta-Hämeen maakuntaan, jonka muodostavat kaikki alueen asukkaat, kunnat, yhteisöt ja yritykset. Maakuntalipun voi nostaa salkoon monenlaisina ilon, juhlan ja surun päivinä, sillä Suomessa on varsin salliva liputuskulttuuri?.

Kainuun ja Satakunnan maakunnilla sekä itsehallinnollisella Ahvenanmaalla on jo aiemmin omat liputuspäivänsä, ja nyt joukkoon liittyy Häme. Kanta-Hämeen maakunnallisena liputuspäivänä 21.12. voi Hämeen ja hämäläisyyden kunniaksi liputtaa joko maakuntalipulla tai Suomen lipulla. Erityisesti kuntia, mutta myös muita yhteisöjä ja yksityisiä kehotetaan liputtamaan tuolloin.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.