Maanantai 27.05.2024
Nimipäivät: Ritva

Tuuli:
 
Avatar photo

Kyllä kansa tietää. Reska.fi:n Lukijalta-blogi on tarkoitettu kaupunkilaisten mielipiteille.

Vauvakustannukset sukupuolineutraaleiksi

Sukupuolineutraalius on noussut myös täällä Suomessa uskomattomiin mittasuhteisiin. Tyttöjä ei saisi sanoa tytöiksi eikä poikia pojiksi. Sukupuolineutraalit vessat ovat saamassa jalansijaa, eikä virkamies oikeastaan saisi olla virkamies eikä palomies missään nimessä palomies. On kuitenkin yksi merkittävä asia, jossa sukupuolineutraaliutta ei ole nostettu esiin. Vauvoista aiheutuvat kulut kaatuvat edelleen naisvaltaisten alojen työnantajien niskaan. Vauvoihin liittyvät kustannukset ovat siis mitä suurimmassa määrin sukupuolisidonnaisia, sillä synnyttäjän on oltava biologisesti nainen. Eikö meidän tulisi vaatia täydellistä vauvakustannusten sukupuolineutraaliutta?

Noin kolmannes Suomen yrittäjistä on naisia ja myös heidän palkkaamistaan työntekijöistä suurin osa on naisia. Naisvaltaisilla aloilla ja yrityksillä onkin rankka taloudellinen vastuu perheiden perustamisesta. Vauvakustannukset ovat raskaat erityisesti pienyrittäjille, jotka voivat joutua pahoihin taloudellisiin ongelmiin rakkaiden ja Suomen tulevaisuuden kannalta välttämättömien vauvojen vuoksi. Yrittäjä kun maksaa jokaisesta työntekijänsä synnyttämästä vauvasta noin 14 000 ? laskun. Kelan antama 2500 ? perhevapaakorvauskaan ei helpota pienyrittäjän tilannetta kuin vähän.

Vauvakustannusten maksattaminen äitien työnantajilla heikentää edelleen naisvaltaisten alojen yrittämistä, kasvua ja työllistämistä. Myös nuorten naisten syrjintää rekrytointitilanteissa tapahtuu edelleen, vaikka se onkin lailla kielletty. Tämä epätasa-arvoa lisäävä naisyrittäjiin kohdistuva kilpailuhaitta on poistettava seuraavan hallituskauden aikana. Vanhempainvapaakulut on jatkossa jaettava täysin tasapuolisesti molempien vanhempien työnantajien kesken. Kulut voitaisiin maksaa esim. samoin kuin työttömyysturva nykyisin.

Vauvakustannukset eivät saa vaikeuttaa naisvaltaisten alojen ja PK-yritysten menestymistä. Vaadimme sukupuolineutraaleja vauvakustannuksia!

Lulu Ranne

Perussuomalaiset Naiset Ry, 2.vpj

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.