Tiistai 23.07.2024
Nimipäivät: Olga, Oili

Tuuli:
 
Avatar photo

Hämeenlinna-blogissa julkaistaan kaupungin arkeen liittyviä uutisia, otetaan kantaa ajankohtaisiin puheenaiheisiin sekä arvioidaan kaupunkilaisille tarjolla olevia palveluita. Hämeenlinna-blogia kirjoittaa Reska.fi -verkkolehden toimitus.

Vielä huomenna voit hakea Hämeenlinnan kaupunginjohtajaksi

Hämeenlinnan kaupunginjohtajaksi voi hakea vielä huomenna kello 15 saakka.

Hakuilmoituksessa kerrotaan, että hakijan tulisi hurmata hämeenlinnalaiset sekä johtaa kokemuksella ja viisaudella.

Hieman yli 16 vuoden kokemus Kanta-Hämeessä on tarjonnut mahdollisuuden tavata useita kokeneita ja viisaita kunnan- ja kaupunginjohtaja niin päätoimittajan kuin kuntalaisenkin asemassa.

Kuntajohtajauransa viimeisiä vuosia taivaltaneiden Lammin kunnanjohtajien Tapio Tuomisen ja Aarre Järvisen roolina oli johtaa maalaiskuntaa ja karrikoidusti sanottuna yrittää haalia kuntaan mahdollisimman paljon tukia.

Pienkunta oli kuin hallitsijoidensa lelulaatikko jonne oli mukavaa saada vaikka hakevoimala, vaikka sitä sitten ei olisi aiotusti käytettykään.

Ydin-Hämeen kunnat, Lammin lisäksi Hauho ja Tuulos, liitettiin Hämeenlinnaan kymmenisen vuotta sitten samalla, kun valtakunnanpolitiikassakin keitetyn Martti Puran johtama Hattula säilyi itsenäisenä. Liitoskunnilla ei ollut kovan profiilin johtajaa, jonka taakse ryhmittyä.

Hämeenlinnaa johti tuolloin Tapani Hellsten, joka tyyppinä mielestäni on sellainen mitä kaupunginjohtajan hakuilmoituksessa nytkin kaivataan. Asia- ja henkilöjohtajan välimuotona Hellsten ja tarvittaessa johtajaansa kovaotteisempi esikuntansa myös onnistuivat sulauttamaan kaupungin liitososat kantakaupunkiin melko onnistuneesti.

Nyt eläköityvä kaupunginjohtaja Timo Kenakkala taas on profiloitunut kaupunkilaisten suuntaan kenties hieman etäisempänä ja diplomaattityyppisempänä johtajana. Kaupunki on silti päässyt kohentamaan profiiliaan esimerkiksi megakonserttien järjestäjänä. Kenakkalan aikakauden monumentiksi jää kauppakeskus Goodman ja Assi-sairaalan rakentamispäätös.

Kunnan ja kaupungin tärkeimpiin tehtäviin kuuluu tuottaa asiakkailleen lakisääteisiä palveluja. Pelkkä hurmaushenki ei mielestäni voi olla edes kaupunginjohtajalle kovinkaan tärkeä valintakriteeri. Kokemusta ja viisautta taatusti tarvitsemme.

Edellisillä kaupunginjohtajilla on myös ollut kyky sitoutua tehtäväänsä niin pitkäksi aikaa, että vähänkään pitkäjänteisempi kehittäminen on voinut onnistua.

Helppoon paikkaan kaupunginjohtajaa ei valita. Oman kaupungin rakentamisen lisäksi Hämeenlinnaa on osattava myös puolustaa, kun kasvukäytävän päissä omia juoniaan punovat helsinkiläiset ja tamperelaiset.

Juha Reinikainen

1 kommentti

  1. Erkki:

    Demareilla ja kokoomuksella on persupelko joten kannattaa kysyä kaupunginjohtajaksi Matti Vanhasta. Urheilumies eikä tuhlaa kaupungin rahoja.

     

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.