Tiistai 23.04.2024
Nimipäivät: Yrjö, Jyrki, Jyri, Jiri, Jori

Tuuli:
 
Avatar photo

Hämeenlinna-blogissa julkaistaan kaupungin arkeen liittyviä uutisia, otetaan kantaa ajankohtaisiin puheenaiheisiin sekä arvioidaan kaupunkilaisille tarjolla olevia palveluita. Hämeenlinna-blogia kirjoittaa Reska.fi -verkkolehden toimitus.

Rahoitusalalla kiistellään keskellä isoa murrosta

Rahoitusalan työehtokiista on sulkenut jo toistamiseen vähän ajan sisään suuren osan pankkien konttoreista. Viikonlopputyöstä sopimiseen ja viikonlopputyön ehtoihin kiteytyvä kiista osuu keskelle isoa toimialamurrosta. Jotkut pankkikonsernit ovat väläytelleet merkittävillä työpaikkojen vähennyksillä ja toimialamurros muokkaa myös jäljelle jäävien työtehtävien kuvaa.

Automatisaatio ja digitalisaatio ovat murroksen taustalla, mutta nyt myös ict-ala on julistanut työsaarron eli pankkien järjestelmävikoja ei työnseisauksen aikana korjata. Lakkoilu edelleen kuuluu vapaan yhteiskunnan perusoikeuksiin mutta kuluttajaa eli pankkiasiakasta kiinnostaa tietysti, kuinka pitkään alan työsopimustilanne jatkuu epävarmana.

Huolissaan kannattaa olla myös lakon aiheesta, eli alan työehdoista. Pankkitoimintaan yhdistetään edelleen luotettavuus joka rakentuu niin konttorissa työskentelevien ammattitaidosta kuin ict-palvelujen kaltaisten tukipalvelujen tuottajien ammattitaidosta. Mikäli alan työehdot kurjistetaan äärimmilleen, ei pian enää ole osaajiakaan.

Kävely esimerkiksi Reskalla aamuisin kertoo, että pankkipalvelujen äärelle vielä jopa jonotetaan. Useimmat pankit ovat lisäksi hyvin ymmärtäneet toimintansa paikallisuuden vaatimukset, ja ovat mukana järjestämässä tapahtumia tai tukemassa paikallista hyväntekeväisyyttä, seuratoimintaa tai muita harrasteita.

Tästä muun yhteiskunnan mukana elämisestä luultavasti tulee yhä vahvemmin alan elinehto ja siihen ehkä kuuluu jatkossa lisääntyvä viikonlopputyö. Samalla, kun me kuluttajat vaadimme yhä edullisempia palveluita yhä joustavampina ajankohtina, kannattaa myös vaatia, että sitä ei varmisteta yhä yleisemmäksi kansanhuviksi käyneellä työelämän kurjistamisella. Kannattaa myös haluta, että palveluja tarjoavat kohtuullisin työehdoin töitään tekevät osaajat.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.